3 długie sygnały BIOS - g41m-p33 combo - czarny ekran


(zhazin) #1

Witam,  komputer który naprawiam szlak trafił. Szukam w googlach ale nic nie mogę znaleźć więc proszę o pomoc.

Miałem tylko zrobić format i reinstall win XP. Ale dokupiłem 8 GB ramu DDR2 ( KVR800D2N6/4G - 4GB PC2 - 6400 CL6 240 - PIN DIMM )

Płyta główna to g41m-p33 combo. Komputer uruchamia się z trzema długimi sygnałami biosu.  Na monitorze czarny ekran. Nawet nie wiem jaki BIOS tam jest.

Używam wbudowanego wejścia VGA.

 

  1. Czy warto spróbować włożyć zewnętrzną kartę graficzną. Może uda się wtedy podejrzeć co wyświetlił BIOS ?

 

  1. Czy spaliłem płytę główną (dokładając kości RAM? jest to w ogóle możliwe? )

 

  1. Co mogę zrobić by postawić go na nogi.

(thommy181) #2

Czy komputer działa na starych kościach RAM ? Jeśli tak to kości nie dopasowane są do płyty / procesora. Spróbuj zresetować BIOS poprzez wyjęcie bateryjki na płycie głównej. Czy uszkodziłeś ? Być może tak, aczkolwiek pewności nie ma. Jeśli producentem płyty jest Asrock to akurat będą to płyty marudne jeśli chodzi o RAM. To znaczy w tych płytach nie wszystkie kości ram zawsze chcą działać. Polecam włożyć stare kości ram zresetować BIOS popróbować z nowymi, ale po zrestartowaniu biosu. Próbuj też wkładać kości w różne sloty bo jak chodzi o RAM to przyczyny jak i efekty działań mogą być różne.


(zhazin) #3

Ok jutro popracuje nad tą starą kością RAM bo nie mam jej przy sobie. Ale czy komputer nie powinien się uruchomić także bez kości RAM ? przynajmniej ten bios czy coś? 


(Michał_misiek) #4

 

Yyyy…
Musisz się sporo nauczyć przed jakąkolwiek naprawą komputerów. 

ale wiadomo, każdy od czegoś zaczynał. 

 

 

Nie. 

 

 

Pozdrawiam


(zhazin) #5

Jeśli chodzi o naprawę sprzętową to na pewno wiele mi do nauki zostaje. Zazwyczaj pomagam znajomym w jakiś problemach bardziej “programowych”.

Moje kości RAM -  KVR800D2N6/4G - 4GB PC2 - 6400 CL6 240 - PIN DIMM.  są w specyfikacji płyty głównej http://www.komputronik.pl/product/182329/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/MSI_G41M_P33_COMBO.html

Tak więc już nie rozumiem :confused:


(Veers) #6

Gdzie niby są te pamięci w specyfikacji ?

Jakoś ich nie widzę ani tu https://www.msi.com/file/test_report/TR10_2301.pdf

ani tu http://www.kingston.com/pl/memory/search/discontinuedmodels?partId=KVR800D2N6%2F4G

Generalnie - te 3 sygnały to wiadomość że masz problem z wykryciem / konfiguracją pamięci. Możliwości są trzy: te 4 GB moduły mają organizację banków której płyta główna nie “ogarnia”, lub któraś z pamięci jest uszkodzona lub uszkodzony / źle obsadzony jest któryś ze slotów.


(zhazin) #7

Kupiłem nową płytę MSI MS-7502… efekt dalej ten sam. Spalony procesor ???


(JNJN) #8

Te płyty na G41 często pracowały tylko na jednym module pamięci, gdy płyta ma dwa gniazda na pamięć.

 

Uszkodzony CPU, to rzadkość.

 

A może problem na nowa pamięć? sprawdź na starej.


(zhazin) #9

Stara płyta miała sloty DDR2 I DDR3, stara karta to DDR3, ja kupiłem 2x 4GB DDR2, nowa płyta obługuje tylko DDR2 więc nie dam rady sprawdzić.

najgorsze że jako inaczej podłącza się tutaj te wszytkie POWER SW kabelki,i chyba mam źle bo nic nie pika nawet :<

bez kości ram też czarny ekran


(JNJN) #10

http://www.mpcforum.pl/topic/776827-problemmsi-ms-7502-podlaczenie-power-sw-i-tym-podobne/#entry5679141

 

Zrób tak:

 

  • podłącz płytę, rozpiska w linku - na początek tylko Power

  • wsadź CPU

  • wsadź jeden moduł pamięci do pierwszego banku

  • podłącz dobrze zasilania do płyty, mogą być dwie wtyczki duża 20/24 pin i 4 do CPU

  • jak płyta ma zintegrowaną kartę grafiki, to tam podłącz monitor

 

Jak nie ruszy: odłącz zasilanie 230 V od kompa i wyjmij baterię z płyty na 10 minut, włóż, podłącz 230V, sprawdź wszystko i start.

 

Edit:

Jaki masz CPU


(zhazin) #11

Nie mam zintegrowanej,  podłączyłem karte graficzną PCI, komputer chodzi z 36 s, nic nie pika lecz jest czarny ekran.

 

PROCESOR http://ark.intel.com/pl/products/27115/Intel-Celeron-D-Processor-331-256K-Cache-2_66-GHz-533-MHz-FSB

 

mam jeszcze stary http://ark.intel.com/products/27173/Intel-Celeron-Processor-1_80-GHz-128K-Cache-400-MHz-FSB

próbować go włożyć?


(JNJN) #12

 

Zrób to, ale sprawdź wszystko, szczególnie zasilanie płyty.

 

Co to za karta grafiki? sprawna?

 

Edit:

Nie znalazłem, czy płyta obsługuje Celerona D?

 

Drugi CPU nie do tej płyty.

 

 

Wszystkie CPU obsługiwane przez G33 chipset płyty:

http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/G33_Express.html

 

Nie widzę tu Celerona D

 


(zhazin) #13

niesprawdzona, Karta graficzna : http://www.vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/578-diamond-stealth-iii-s540-s3-savage4-pro
 

RESET biosu za pomocą baterii bez skutku. Dalej to samo.


(JNJN) #14

Co Ty tam wciskasz za zabytek? to nie będzie działać.

 

Masz założyć kartę grafiki PCI-E (1 PCI Express x16 slot), a nie PCI.

 

I trzeba chyba też kupić inny CPU, bo ten może nie działać -wykaz podałem.

 

http://msi-53.blogspot.com/2012/10/msi-medion-ms-7502-intel-g33-fsb-1333.html

 

Edit:

Wybacz, ale w ogóle nie masz pojęcia o tym!!! , a robisz, no ale kiedyś trzeba się nauczyć.

Wszystko masz napisane, czytaj, a dopiero rób.


(zhazin) #15

Czyli co ? kupić procesor z tej serii które były wymienione na liście - socket 775 współpracujący z mostkiem G33?  

  • kartę graficzną na PCI-e?

(JNJN) #16

Tak, tylko zastanów się co potrzebujesz, zanim kupisz.

 

Edit:

I stara płyta pewnie sprawna, bo Celeron D też raczej nie ruszy?

 

http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/G41_Express.html


(zhazin) #17

Na coś jeszcze mam patrzeć żeby nie przeoczyć? prędkość magistrali?  czy coś?

 

czyli jaki masz pomysł dlaczego ten na tej starej płycie nie działał? bo włożyłem niekompatybilne kości RAM ? 


(JNJN) #18

Choć na starej jednak działał Celeron D 331

 

http://www.cpu-upgrade.com/mb-MSI/G41M-P33_Combo.html

 

Nie wiem jaki CPU potrzebujesz - masz pamięci FSB 800, to taki kup CPU z FSB 800.

 

Q6600 + dobre chłodzenie

E5200

 

Musisz wybrać sam,co chcesz.

 

Edit:

Plus do tego jakąś kartę grafiki np: HD7770?

Jaki tam masz zasilacz- odczytaj bezpośrednio z niego, bo może pójść z dymem?

 

Nie wiem, czy to w ogóle jest opłacalne, ale decyduj.

Edit:

Z pamięciami, to loteria, może nie pasuje lub jakaś niezgodność z biosem płyty i najpierw należało zaktualizować bios płyty? może trzeba było tylko obsadzić I bank DDR2 i sprawdzić, może nowa pamięć uszkodzona? może trzeba było na nowych pamięciach zrobić reset biosu i by ruszyły - wiele możliwości.

 

Płyty Combo są kapryśne, bo obsługują pamięci i DDR2 i DDR3.


(zhazin) #19

Kupiłem tanio używany i (podobno) sprawny procesor INTEL DUAL CORE E5200 2x2,5GHz 2MB LGA775

z tej aukcji : http://allegro.pl/intel-dual-core-e5200-2x2-5ghz-2mb-lga775-gwar-i6517944387.html?snapshot=MjAxNi0wOS0yNVQxOToxNjo0N1o7YnV5ZXI7ZGE4N2YxMjIyMTBiYzAxMDNjMjc2YmE4MDJmMTU5MDUwOTExYWJhMDZkNmEyOGMxMjMxM2JmZjJkYjg0NDNkNA==

 

Z zasilaczem odezwę się jutro :slight_smile:

jeszcze musze poszukać jakiejś taniej karty graficznej.

póki co dzięki JNJN za wytrwałość :smiley:

 


(TheSlowik97) #20

Żeby cię pocieszyć też posiadam tą płytę główną tylko w drugim kompie :). Oczywiście też miałem problemy lecz z RAMem ddr3.

Z resztą jak w internecie pogrzebać to wiele ludzi ma problemy z RAMem ddr3 w tej płycie :( (Mała kompatybilność).