3 monitory w biurowym komputerze

hmm czyli szukam uzywki karty graficznej low profile=niski sledz byle ogarniala wyslwietlanie excella czy widowsa itp.
Musze czegos z HDMI poszukac bo taki mam kabel albo w ciemno kupic np to co za 29zl pokazal z DISPLAY PORT bo monitor docelowy ma DVI, VGA, DISPLAY PORT ale wlasnie HDMI nie ma. No i znalazlem kabel DVI-DISPLAY moze sie przyda jakby co.

A jak chcesz jednocześnie używać integry i dedykowanej? :stuck_out_tongue_winking_eye: Harry Potter? :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Szukaj raczej takiej karty, żebyś nie musiał kupować przejściówek z jednego standardu do drugiego. Oszczędzi ci to ewentualnych nerwów, bo z jakością takich bywa różnie i np. czasem nie wykrywa natywnej rozdzielczości monitora i trzeba klepać ustawienia ręcznie :stuck_out_tongue_winking_eye:

mam teraz wolne miejsce HDMI w plycie glownej wolne ale zrobilismy testy ze nie dziala i trzeba kupic nowa karte oddzielna. Czy ma to przy drugiej karcie znaczenie jak bedzie podlaczony monitor ? myslalem ze jak juz kupie cos oddzielnego to juz puszcze na dwoch kartach oddzielnie. Czy musze kupic karte na low profile i wszystko do niej podpiac ?

Normalnie? :thinking: Dlaczego miałoby to nie działać?

O matko… Czy ja trafiłem do jakiegoś równoległego Wszechświata? :wink:

czyli zebym nie musial uzyc przejsciowki to bym potrzebowal w nowej karcie vga lub DVI. Tylko takie mam kable.albo 2x VGA i 1 DVI albo 2 DVI i 1x VGA. Kupiony kabel HDMI sie nie przyda bo monitora nie mam takiego. I wszystko wtedy podlaczyc pod taka karte graficzna obslugujaca 3 monitory i w teorii wszystko ?

przegladajac oferty w necie juz widze ze to nie koncert zyczen i 2 wejscia to max na karcie… myslalem ze jak potrzebuje stare vga to bedzie latwo znalezc tanie a tu same hdmi albo dvi i to 1-2 wejscia max

Wejdź w bios i poszukaj opcji iGPU, iGPU multi-monitor albo coś takiego. Opcja ta powinna odpowiadać za działanie zintegrowanej karty graficznej po podpięciu dedykowanej.
Praca na integrze i dedyku jednocześnie to przecież powszechne zjawisko, ja nie wiem co @januszek dziś opowiada. Pewnie mu klimatyzacja w biurze siadła :smiley:

W DELL-u Optiplex 3040 IMO nie znajdziesz obsługi iGPU m-m :wink:

Ja w optipleksie mogę ustawić priorytet kart graficznych (czy główna ma być integra, czy pcie), więc taką możliwość mam z automatu, nic dodatkowo nie włączając.

Czytam teraz, że np. w optipleksie 7010 ktoś potrzebował zaktualizować bios i zaznaczyć opcje multi-display.
Nie wiem jak jest dokładnie w 3040, ale nie widze powodu, dla którego miałby być jakiś inny :stuck_out_tongue_winking_eye:

ok czyli aktualizacja biosa. Moge to wlaczyc przy wlaczeniu kompa czy musze miec na jakims magicznym Pendrive jakis nowy bios specjalny ?

przegladam karty i jedyna ktora ma az 3 wejscia ktora znalazlem :smiley:

@anon741072 Zwracam honor :slight_smile: Sprawdziłem w jakimś starym Dellu i tam jest tak:
Obraz

u mnie BIOS wyglada troche inaczej - nawet myszką mogę go obslugiwać. Wkleje jakie są opcje :

aktulizowalem BIOS, aktualizowalem cos jeszcze z INtelem od chipsetu graficznego, niestety w biosie nie widze opcji Multi Monitorow lub czegos podobnego co mogloby uruchomic podlaczenie 3 monitorow…

Taka bieda-karta graficzna to tylko 3 dyszki. Bierz ją i testuj. Powinno wszystko działać kiedy wybierzesz monitor główny (screen 2), albo tryb auto.

w sensie uwazasz ze da rade podlaczyc te display wejscia ? jak ja nie mam kabla nawet. Mam przejsciowke DVI ->DIsplay ale nie kazaliscie uzywac. Uwazasz ze moglbym podlaczyc tym kablem ktorym lacze teraz port Display i jeden moniotor puszczac po karcie graficznej za 30zl a dwa inne monitory po display kablu i vga ?

Możesz poszukać innej grafiki. Tą dałem tylko jako przykład, że za parę groszy kupisz taką która udźwignie dzisiejsze rozdzielczości na pulpicie :wink:

tylko tu nie chodzi o to czy udzwignie pulpit tylko czy bedzie dzialac. Ma to sens ? u mnie? przy tym Intelu zintegorwanym ze to sie nie pozre wzajemnie jakos i bedzie dzialac ? ktos mowi dokup druga karte za 3zl byle miala wejscie, ktos mowi ze karte na 3 monitory za 260zl sam nie wiem bo skoro inna karta low profi powinna dzialac to kupie z jednym wyjsciem DVI np za pare zlotych i stestuje tylko czy jest sens :slight_smile: