hmm czyli szukam uzywki karty graficznej low profile=niski sledz byle ogarniala wyslwietlanie excella czy widowsa itp.
Musze czegos z HDMI poszukac bo taki mam kabel albo w ciemno kupic np to co za 29zl pokazal z DISPLAY PORT bo monitor docelowy ma DVI, VGA, DISPLAY PORT ale wlasnie HDMI nie ma. No i znalazlem kabel DVI-DISPLAY moze sie przyda jakby co.
A jak chcesz jednocześnie używać integry i dedykowanej? Harry Potter?
Szukaj raczej takiej karty, żebyś nie musiał kupować przejściówek z jednego standardu do drugiego. Oszczędzi ci to ewentualnych nerwów, bo z jakością takich bywa różnie i np. czasem nie wykrywa natywnej rozdzielczości monitora i trzeba klepać ustawienia ręcznie
mam teraz wolne miejsce HDMI w plycie glownej wolne ale zrobilismy testy ze nie dziala i trzeba kupic nowa karte oddzielna. Czy ma to przy drugiej karcie znaczenie jak bedzie podlaczony monitor ? myslalem ze jak juz kupie cos oddzielnego to juz puszcze na dwoch kartach oddzielnie. Czy musze kupic karte na low profile i wszystko do niej podpiac ?
Normalnie? Dlaczego miałoby to nie działać?
O matko… Czy ja trafiłem do jakiegoś równoległego Wszechświata?
czyli zebym nie musial uzyc przejsciowki to bym potrzebowal w nowej karcie vga lub DVI. Tylko takie mam kable.albo 2x VGA i 1 DVI albo 2 DVI i 1x VGA. Kupiony kabel HDMI sie nie przyda bo monitora nie mam takiego. I wszystko wtedy podlaczyc pod taka karte graficzna obslugujaca 3 monitory i w teorii wszystko ?
przegladajac oferty w necie juz widze ze to nie koncert zyczen i 2 wejscia to max na karcie… myslalem ze jak potrzebuje stare vga to bedzie latwo znalezc tanie a tu same hdmi albo dvi i to 1-2 wejscia max
Wejdź w bios i poszukaj opcji iGPU, iGPU multi-monitor albo coś takiego. Opcja ta powinna odpowiadać za działanie zintegrowanej karty graficznej po podpięciu dedykowanej.
Praca na integrze i dedyku jednocześnie to przecież powszechne zjawisko, ja nie wiem co @januszek dziś opowiada. Pewnie mu klimatyzacja w biurze siadła
W DELL-u Optiplex 3040 IMO nie znajdziesz obsługi iGPU m-m
Ja w optipleksie mogę ustawić priorytet kart graficznych (czy główna ma być integra, czy pcie), więc taką możliwość mam z automatu, nic dodatkowo nie włączając.
Czytam teraz, że np. w optipleksie 7010 ktoś potrzebował zaktualizować bios i zaznaczyć opcje multi-display.
Nie wiem jak jest dokładnie w 3040, ale nie widze powodu, dla którego miałby być jakiś inny
ok czyli aktualizacja biosa. Moge to wlaczyc przy wlaczeniu kompa czy musze miec na jakims magicznym Pendrive jakis nowy bios specjalny ?
przegladam karty i jedyna ktora ma az 3 wejscia ktora znalazlem
u mnie BIOS wyglada troche inaczej - nawet myszką mogę go obslugiwać. Wkleje jakie są opcje :
aktulizowalem BIOS, aktualizowalem cos jeszcze z INtelem od chipsetu graficznego, niestety w biosie nie widze opcji Multi Monitorow lub czegos podobnego co mogloby uruchomic podlaczenie 3 monitorow…
Taka bieda-karta graficzna to tylko 3 dyszki. Bierz ją i testuj. Powinno wszystko działać kiedy wybierzesz monitor główny (screen 2), albo tryb auto.
w sensie uwazasz ze da rade podlaczyc te display wejscia ? jak ja nie mam kabla nawet. Mam przejsciowke DVI ->DIsplay ale nie kazaliscie uzywac. Uwazasz ze moglbym podlaczyc tym kablem ktorym lacze teraz port Display i jeden moniotor puszczac po karcie graficznej za 30zl a dwa inne monitory po display kablu i vga ?
Możesz poszukać innej grafiki. Tą dałem tylko jako przykład, że za parę groszy kupisz taką która udźwignie dzisiejsze rozdzielczości na pulpicie
tylko tu nie chodzi o to czy udzwignie pulpit tylko czy bedzie dzialac. Ma to sens ? u mnie? przy tym Intelu zintegorwanym ze to sie nie pozre wzajemnie jakos i bedzie dzialac ? ktos mowi dokup druga karte za 3zl byle miala wejscie, ktos mowi ze karte na 3 monitory za 260zl sam nie wiem bo skoro inna karta low profi powinna dzialac to kupie z jednym wyjsciem DVI np za pare zlotych i stestuje tylko czy jest sens