5 piknięć - Gigabyte

Cześć, mam problem przy uruchomieniu komputer wydaje 5 piknięcia - gdzieś wyczytałem, że w przykadku Gigabyte wskazuje to na CPU Error, no ale nie wiem gdzie się tego problemu doszukiwać bo komputer jest dość nowy - nie zauważyłem spadku wydajności, temperatury w porządku nic się nie zacina itd. a komputer po tym ostrzeżeniu włącza się normalnie.
Płyta to Gigabyte B460M DS3H.

Bios AMI,może dotyczyć zegara systemowego, sprawdź ustawienia czasu,daty.

W win 10 jest poprawnie. Nie mogę wejść do UEFI (nie wiem czemu) znikneło totalnie logo Gigabyte podczas uruchamiania - klikanie F10-F12 nie daje totalnie nic. Dodam, że w międzyczasie nie grzebałem nic w ustawieniach o tak zaczeło się tak dziać.

Wyświetlanie logo płyty idzie wyłączyć w BIOSie.Też z początku miałem problem z wejściem do BIOSu,wystarczyło wyciągnąć baterię.

Sugerujesz wyjąć baterię bios na chwile i włożyć z powrotem?

Tak,wcześniej rozłącz od sieci.

Nie pomogło nic - nadal nawet nie mogę wejśc do uefi tak samo jak wcześniej

Pomyślałem dobrze - napisałem źle - chodziło o 5 piknięć.

Jeśli 5 piknięć to błąd procesora.

Tak, no ale nadal to samo - nie wyświetla się taki ekran

(nie moje zdj)

i jest te 5 piknięć - potem normalnie się wszystko uruchamia.

Wciśnięcie F12 powoduje taki lag (?) nic się nie dzieje przez kilka sek i komputer się resetuje.

Tak jak pisałem wcześniej,ten ekran idzie wyłączyć,zobacz w instrukcji,masz zapewne ustawione na disabled.

No tak - ale ja go nie wyłączałem - na pewno. Nie jestem w stanie wejść do UEFI żeby go włączyć.

Brak logo Gigabyte oraz ogólnie możliwości wejścia do BIOS to aktywna opcja Fast Boot. Trzeba dostać się do BIOSu i ją wyłączyć. A jak się dostać? Wyjąć baterię i zewrzeć zworkę odpowiadającą za wyczyszczenie pamięci BIOS.

Wersja mało elegancka: odpalić na chwilę kompa z wyjętą grafiką. Po jej włożeniu powinna pojawić się opcja wejścia do BIOS (bo “awaria”).

A komp może piszczeć z powodu… uszkodzonego kabla łączącego grafikę z monitorem (tak podpowiadają internety).

A komp może piszczeć z powodu… uszkodzonego kabla łączącego grafikę z monitorem (tak podpowiadają internety).

No ale komputer się normalnie uruchamia i teraz z niego piszę - dlatego mnie to dziwi.
RAM, CPU, GPU - wszystko wykrywane poprawnie, wszystko działa jak wcześniej - tylko ten rozruch mnie denerwuje.
Tak samo nie ustawiałem żadnej opcji Fast Boot

Wyjąłem bateryjkę - zwarłem na jakieś 20sek - włączam i klikam delete (wejście do bios) - czarny ekran, nic. Wyłączyłem i włączyłem bez klikania delete zaczeło pikać - zresetował się sam - zaczeło pikać i dopiero zbootował do Windowsa.

dziwny przypadek hmmm podaj spec twojego kompa

Na stronie Gigabyte masz APP center -zaktualizuj bios, jak juz nic nie pomaga. A baterię trzeba czasami na pół godziny wyciągnąć. A jak tez nie to reklamacja. ja już w tym roku jedną płytę zwróciłem.

Sprubój wesć do UEFI z WINDOWS https://wavepc.pl/jak-uruchomic-komputer-w-biosuefi-z-poziomu-windows/

Pół sekundy temu próbowałem właśnie i nic - zbootuje do Win 10.

Spróbowałeś “triku” z wyjęciem karty graficznej?