gdy dźwięk nie działał poczytałem trochę i zainstalowałem łatkę UAA (dokładnie to kb888111xpsp2)
ale nic nie da sie zrobić
ani aktualizować sterownika (brak reakcji)
a gdy chce odinstalować wyskakuje komunikat “Nie można odinstalować urządzenia. urządzenie to moze być wymagane do rozruchu komputera”
gdzieś wyczytałem że miałem najpierw zainstalować tą łatkę… ale wcześniej o tym nie wiedziałem gdy zainstalowałem stery z wyżej podanej strony nic już nie mogę zrobić
Dla wszystkich którzy mają kłopoty ze zainstalowaniem sterów pod XPa w loptopie acer aspire 5315.
Najlepszym i najprostszym sposobem jest zrobić format i wgrać na nowo XP i po kolei tak jak jest podane na tej stronce zainstalować stery (oczywiście stery również z tej stronki) http://soulpass.com/2007/11/10/installi … 53-laptop/
Ja tak zrobiłem i loptopik mi śmiga że aż miło. Jak by były jakieś kłopoty to służę pomocą.
witam ja problemu nie miałem z instalką Xp. wystarczyło w biosie zmienić kontroler ahci na ide. mam mianowicie inny problem. Chodzi o sterowniki do tego acera 5315 pod Windowsa xp. Na stronie producenta nie ma wszystkich, a najbardziej poszukuję do VGA i karty sieciowej bezprzewodowej. Czy wie ktoś gdzie mogą one być ? Bede b.wdzięczny za linki do sterów pod XP.
Dopiszę się również do “szczęśliwców” posiadających Acera Aspire 5315. Na własne życzenie zafundowaliśmy sobie niezłą łamigłówkę z nim
O ile z instalacją XP SP2 nie miałem większych problemów (przestawienie ustawień w BIOSie wystarczyło),tak walczę do dziś z internetem,którego niestety nie mogę “załapać”.Karty sieciowe zainstalowane bez żadnych komunikatów co do ewentualnych braków sterowników,a pomimo tego nie mam netu
Bezprzewodowo sieć wykrywa,nawet uzyskuje połączenie,a mimo tego efektów brak.W przeglądarce tylko błąd połączenia.Dodam tylko,że nie mam żadnego antywirusowego programu,zapora wyłączona-jednym słowem zadnych fizycznych przeszkód by uzyskać połączenie,a tu nic.
I szczerze mówiąc/pisząc limit pomysłów już się mi wyczerpał,stąd też moja obecność w tym miejscu
Gdyby był ktoś zainteresowany sterownikami do karty graficznej,to podaję nazwę tego co działa (też trochę czasu zajęło zanim namierzyłem): VGA_Intel_v6.14.10.4847win2k_xp -zainteresowanym podeślę (jakby byli chętni)
Może macie jakiś pomysł?
Pozdrawiam.
p.s. faq64-ja wrzuciłem stery od dźwięku z płytki jaka była dołączona i działa.
zainstalowalem xpka, dzwiek dziala po wgraniu sterow, ale mam problem z netem, w polaczeniach sieciowych nie ma ikonki polaczenie lokalne, nei wiem jaka karte sieciowa mam, probowalem zainstalowac wszytskie strery z w/w stronki, no i nic, podlaczylem kabel sieciowy, net nie chula, nawet nie wiem jak ustawic tego neta (na pececie ustawiam to klikajac na ikone polaczenie lokalne, tu tego nie ma)
siema ja tez wlasnie mam ten sam p;roblem wszystkie stery dzialaja sa tutaj . http://soulpass.com/2007/11/10/installi … 53-laptop/ tylko mam problem net sieciowy mi dziala lecz przewodowy mi nie dziala w Menadzeze uzadzen pokazuje mi sie problem jakis KONTROLER ETHERNET .i hyba przezto mam tylko bezprzewodowego neta …??? poradzcie cos .narka
Bajlepiej zainstalować, Vistę, też mam takiego laptopa i dowiedziałem sie o problemach z XP. Jak ktos chce kupowac teraz laptopy, to nie ma co XP kupować, bo będzie laptop zwalony. Vista tak strasznie nie przeszkadza, choć napewno wolę Xp.
Mam podobny albo taki sam problem.Instaluje stery z płyty dołączonej do kompa i wyskakuje błąd “nie powiodła sie instalacja sterownika realtek HD AUDIO!!” co robić pomużcie… dane płyta główna;945GCM7-F DDR2-667 VGA GBLAN
Ja ma problem z dzwiękiem, zainstalowalem XP-ka MX7 ( z najnowszym Service Packiem 3), zainstalowałem wszystkie stery, łącznie z Realtek HD ale dzięku jak nie było tak nie ma. Stery instalują się normalnie, uruchamiam komputer ponownie a zięku ni słychu, za to w menadzerze urządzeń jest “PCI Device” z wykrzyknikiem w “Inne urządzenia” Wyłączenie i odinstalowanie urządzenia nic nie daje, instalowanie sterowników poprzez menadzera wywala komunikat “Nie można zainstalować…” Jakieś pomysły ?