Acer Extensa 5220 - Problem Ze Sterownikami do HDD

dobra. już wiem.

Trzeba było zmniejszyć przesył z 4 mb na 115 kbs i od razu znalazło i nie przerywało. po problemie

Poruszałem gdzieś na którymś forum temat flaszowanea biosa z pod Dos lub w jakiś inny

łatwiejszy sposób,aby przestawić w biosie dyski w tryb emulacji ATA (starszy bios chyba nie oferował tej opcji) i łatwo i szybko zainstalować XP bez owijania tego w nLite i integrowanie sterów AHCI do sata (co nie każdemu wychodzi za pierwszym razem).

Temat nie dawał mi spokoju postanowiłem napisać do serwisu nie bardzo licząc na odpowiedż,ale oto proszę bardzo przyszło ,odpowiedż na maila + plik iso botowalnej płytki do flaszowania biosa.Płytka jest do modeli TM4320/4720 , EX4220/4620

,TM5320/5720/7320/7720 i EX5220/5620/7220/7620 , TM5310/5710 I EX5210/5610 ,TM6252/6292 . TM6492,TM6592/6592G ,AS5210/5710 ,AS5220/5520/7220/7520 , AS5315/5320/57152/5720/7320/7720

Dochodzi jeszcze sprawa spadku wydajności na dyskach pracujących w trybie emulacji (chodzi o NCQ),jak jest z twydajnością niewiem ale w mailu było takie zalecenie z serwisu

cytat:

Proszę plik iso który wysyłam nagrać na płytę i zabootować.

Po zflashowaniu proszę wejść do biosa i zmienić SATA MODE na IDE.

koniec cytatu

Sam z płytki nie korzystałem nie mam takiej potrzeby mam bios v 1.22 ,jak dziala

niewiem ale plik jest chyba OK,

zrzut z virtual pc >http://images31.fotosik.pl/144/6036847b26323ef5med.jpg

jeśli jest ktoś zainteresowany wyślę plik na majla,kontakt na PW

Plik Boot_Bios.v1.1.4.zip rozmiar 7453 kB

Kupiłem dzisiaj laptop o którym mowa w temacie Acer Extensa 5220-050508Mi. No i chciałbym wgrać do niego Windowsa xp. Czy mógłby mi ktoś krok po kroku (jak dla laika) napisać co mam po kolei zrobić ?? Bo to podobno nie takie łatwe, jeżeli chodzi o nazwy instalowanych “cześci” i dla osoby która nie zna się na “głębokim” rozumieniu komputerów.

Jest trochę problemów ale wszystkie da się rozwiązać,wystarczy że od początku przeczytasz posty w tym temacie,a już jakąś wiedzę będziesz posiadał.

Uklepałem “tutorialik” na temat instalacji jest chyba tutaj http://pppparanoja.pinger.pl

nie wiem czy poprawny,i czy się gdzieś nie pomyliłem.Jak zadziała daj znać na PW.

ISO od Acera tutaj jako samorozpakowujące archiwum hasło ACER5220EXTENSA.Rozmiar 5,50 mb.

tutaj http://odsiebie.com/pokaz/1128513—b119.html

14.12.2008 poprawiono linnk do pliku z biosem.

Witam, i jak rozwiązać ten problem? Tak samo mam w moim nowym lapku- system na e:

A nie można tylko zmienić nazw dysków np. w Partition magic?

…tzn. mam taki problem jak kolega lolek8 kilka postów wcześniej na stronie 10, czyli po instalacji xp system jest na e:, choć winde instalowałem na pierwszym z dysków w momencie formatowania. Teraz przy uruchamianiu pyta o wybór systemu z tym, że xp jest na pierwszej pozycji. Czy więc:

1. Zostawić xp na e: tylko usunąć planszę z pyt. o system?

2. Czy doinstalować xp na obecnym c: po czym zrobić format E:

3. Czy zmienić nazwy dysków, jeśli to możliwe np. w partition magic?

4. Czy zlikwidować partycje (zostanie jedna) po czym utworzyć nową? Tylko nie wiem czy to się uda skoro gdzieś tam jest pozostałość z linuxa? Dodam, że obecna c: jest w FAT32

Proszę o pomoc?

Nikt nie wie, jak to zrobić? Pleeeassseee ![-o<

Witam, prosze o podpowiedz jak zlikwidować w Menedżer zadań wykrzyknik pod tytułem :

kontroler ethernet

kontroler magazynu masowego- ten już poradziłem, okazało się że to jest czytnik kart,działał ale chyba miał jakiś konflikt,przeinstalowałem i jest ok.

Jak się pozbyć tego co zaznaczyłem na czerwono, kurcze bo nie wiem,

instalowałem go, zainstalował się i dalej jest wykrzyknik, pozatym nie moge, nie wiem jaki mam mikroukład płyty głównej i może tu jest przyczyna,

everest go nie widzi, jak go odczytać.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :slight_smile:

już poradziłem sobie, pozdrawiam

hej najlepiej jesli mozesz to sformatuj caly dysk albo zrób wymazywanie dysku(jest skuteczniejsze niz formatowanie) i zrób na nowo partycje a potem zainstaluj winxp na c.tak pozbędziesz sie starych plików po niepotrzebnych systemach i bedziesz mial porządek z partycjami. a litery dysku na partycji systemowej to raczej nie da sie zmienic. pozdrawiam.

Witam serdecznie.

Też mam problem z tym “komputerem” niedawno go nabyłem przestudiowałem całe to forum na ten temat i dzięki wielkie za ten post.

Model:

Acer Extensa 5220-100508Mi wersja biosu 1.22

chodzi o to że wszystko jest zainstalowane i niby wszsytko ok(ale dzwięku nie ma…) :cry: i nie widzi nawet takowej karty nie mówiąc juz o modemie…;/

nie wiem o co juz chodzi … powoli trace cierpliwość… :expressionless:

PS.

podczas instalacji przestawiłem SATA w biosie i na lajcie poszedł XP sp2 (bez przerabiania) :twisted: stery pobrane ze strony producenta… te co widziało to dobrze zainstalowało… :mrgreen: Nie wiem moze trzeba jakoś ulepszyć ten system jakimiś poprawkami ?? :x

prosze o szybką odpowiedz… ![-o<

Sorki ze sie wtrącam ale ja widze ze ten lapek nie jest przystosowany do xp bo albo nie ma dźwięku albo podczerwien nie dziala lub czytnik kart, albo karta sieciowa a ja mam viste na swoim i nie mam zadnych problemów wszystko dziala jak powinno i jeszcze nie mialem problemów ze sterami:-).pozdrawiam:-)

Przepraszam że dopiero teraz.

Problem został rozwiązany, wgrałem poprawke KB888111 do XP sp2 wystarczyło to żeby wykrył karte po karcie muzycznej mozliwe było zainstalowanie modemu. :smiley:

pozdrawiam. :smiley: :mrgreen:

W 5220 spotyka się różne podzespoły. W mojej jest hdd seagate, u kupmla toshiby. To samo z napędem dvd. Różne sieciówki, matryce itd. Dlatego pewnie róznie trzymają baterie. Apropo, czy kupił ktoś z instalką visty na płycie czy tylko z ukryta partycją na hdd ?

A jak wam działa irda? Ile trzyma bateria?

Irda działa wspaniale, a bateria to zależy na jakim profilu, na zrównoważonym 2 godziny a czasami i więcej.

Witam

od niedawna mam Acera EXT 5220 i dość podobne problemy. Winde postawiłem bez problemu, natomiast do teg pory nie mogę uporać się ze sterami do Wifi. Niby odnajduje mi sieci, ale lampka WIFI ciągle miga i pojawia się informacja, że “Sterownik nie został zainstalowany” Ściągnąłem wszystkei stery ze strony Acera i Intela na ten model i pod XP, w instrukcji mam jasno wpisane, że komp powinien odnaleźć ster do Intela ProSet Wireless a ładuje mi się Broadcom.

Druga sprawa to Acer Bio-Protecton. Miał ktoś już z tym problem? Kiedy próbuję dokończyć System wizard, wpisuję hasło i wybrać “palec” do rejestracji - otrzymuję informację “Nie można wykryć urządzenia do sprawdzania linii papilarnych” Wie ktoś może, gdzie tkwi problem?

Mam pytanie chodzi wlasnie o tego Acera 5220 i Windowsa… Mianowicie scalilem te sterowniki do dysku z windowsem prze nLite ale tak wlasnie czytam ze Wy tu piszecie o odpowiednim dobraniu starownikow a ja scalilem wszystkie ktore byly w folderze i teraz nie wiem czy mam w ogole wgrywac tego windowsa? a jesli nie to powiedzcie mi ktory plik mam wgrac? bo pojecia nie mam! Dziekuje i pozdrawiam

Witam! ja mam taki sam problem tylko ze z Vista Wgrywam ten sterownik bo nawet bez niego pokazuje mi sie komunikat “System Windows nie moze znaleźć woluminu systemowego spełniającego kryteria instalacji.” Pomóżcie nie wiem co mam z tym zrobic. Zrobilem tak jak jest napisane z Xp i chodzilo ale chce miec Viste :frowning: i chyba nie bede miał…

Witam. Mam tego laptopa od miesiącu i chwalę sobie go bardzo. Instalacja XP przeszła bezproblemowo. Mam wersję biosu 1.21 i zmieniłem tylko emulacje SATA z AHCI na IDE. Po zainstalowaniu XP instalacja sterowników do reszty przebiegła również bezproblemowo. Instalowałem wszystko wg własnego upodobania, bez jakiegokolwiek zachowania kolejności. LAPTOP SUPER! !!

witam.

mam poważny problem,pzrelecialem juz wszytskie fora i na zadnym nie znalazlem rozwiazania mojego problemu;/.mianowicie posiadam extenste 5220 i nie moge w nim ustawic dzwieku.zainstalowalem sterowniki ze strony oraz z plyty i nic ,w menadrzeze pokazuje ze one sa i dzialaja,probowalem z biosem i dalej nic.jak chce zainstalowac sterownik do meodemu to wyswietla mi sie informacja ze “modem nie jest podłaczony;/”.kompletnie nie wiem juz co mam zrobic i opadaja mi rece,kompyetr jest potzrebny jest mi do pracy ,a w moim zawodzie bez dzwieku ani rusz.jesli mogl bym prosic o pomoc i ktos mogl by mi jej udielic byl bym bardzo wdzieczny.dzialam oczywiscie na windowsie xp przerobionym n-litem,a jak wkladam normalnego windowsa to znow nie wykrywa dysku;/

Hej do polakxd jeśli udało ci sie xp zainstalować to i vista też musi iść bo ona jest bardziej przystosowana do tego lapka wiem bo sam jej używam wiec prawdopodobnie masz zbyt mala partycje żeby ja wgrac najgorsza wersja visty wymaga z 8GB na twardym a te lepsze gdzieś około 12GB ale tak 15GB to już wystarczy wiec jeśli jeszcze nie udało ci sie jej wgrac to sprawdź to. Pozdro:-)