jesli chcesz wiedziec to wersja biosu 1.31 niczym sie nie różni od wcześniejszych wersji jesli chodzi o menu (tzn.do wersji 1.21 bo straszych nie znam) i lapek sie uruchamia:-) a biosa mozesz aktalizowac bez problemu z poziomu windows pozdrawiam.
No ja mam akurat wersję biosu 1.16. A jakim programem zaltualizować bios??
Udało się zainstalować xp na acerku. Wielkie dzięki dla headnail’a. Dzięki jemu dokładnemu opisowi, jak wypakować plik tekstowy do dysku i obsłuzyć nLite’a, instalacja przebiegła bez jakickolwiek przeszkód. Dzięki tez dla każdego kto się dopisał bo nawet mała informacja, daje podobnym laikom jak ja, możliwośc samodzielnego zainstalowania programu i obsugi acerka.
hej bios pobrany ze strony acera ma własny program aktualizacyjny wystarczy ze go rozpakujesz potem otwórz i wejdz w folder o nazwie “Winflash32” i uruchom program “CLB-131” i zaakceptuj reszta pojdzie sama tylko musisz miec podłączony zasilacz:-). a tak udalo mi sie zainstalować xp ogolnie to na swoim lapku mam dwa systemy viste i xp:-)
skoro windows ci dziala to raczej nie musisz ale przy następnym formatowaniu bedziesz musial przestawic na ide bo tak to windows nie bedzie ci wogole widzial dysku a jak przestawisz na ide to instalacja przebiegnie bez problemowo:-). a teraz jak dziala to niech dziala:-) pozdro.
Windows chodzi bez problemów. Instalacja bez problemów. U mnie wyglądało to tak:
Płyta xp SP 2 + sterowniki do dysku zrobione nLite’m (zgodnie z instrukcją headnail’a.
Instalacja sterowników do płyty głównej (Chipset_Intel965_v8.2.0.1012_Vista_XP.zip)
Aktualizacja Biosu z 1.16 do 1.31 (bez problemów z poziomu windowsa poszło)
W Bios’ie po aktualizacji zmieniłem w dyskach na IDE mode. PO załączeniu się windowsa, wystapił kreator znajdowania i instalowania nowego sprzętu a mianowicie dysku twardego. Mam trzy partycje, więc trzy razy wyskoczył kreator znajdowania sprzętu. Sterowniki same się instalowały. Dysk chodzi bez problemów.
W menedżerze urządzeń z “!” wyskoczyło tylko PCI Device. Zgodnie z insrukcją Mayef’a wystarczyło zaktualizowac sterownik. Pomogło.