Acer Extensa 5220 - Problem Ze Sterownikami do HDD

Witam!!

Od wczoraj jestem posiadaczem Acera 5220 ale jeszcze nie użytkownikiem.

Chciałem zainstalować XP prof,a ale jak mówicie jest problem. Mam kilka pytań:

1. Otóż w bios’ie nie widze nigdzie zmiany na sata-ide. (wersja BIOS’u 1.13) Czy zatem trzeba nlite’m zrobic płytę ze sterownikami Sata??

2. czy po instalacji xp ze sterownikami dysku trzeba uaktualnić bios i zmienić na dysku na ide??

3. Czy potem trzeba ponownie zainstalować system ale już bez sterowników??

4. Na stronie Acer’a najnowszy Bios do 5220 to 1.31. Od razu go instalować czy jakąś inną wersję??

Sorry za takie proste pytania, ale amator w tych sprawach jestem.

POzdro.

Z góry dzieki za odpowiedź.

jeśli chipset na płycie głównej to intel 965 - tak

nie, będzie działać na AHCI czy jak tam…:stuck_out_tongue:

nie

a co wnosi update ??

No a jeżeli chipset będzie inny to co w takim razie?? Nie mam visty zainstalowanej seryjnie, tylko Linuxa.

Czy jeżeli płyta będzie inna to jaka jest możliwośc zainstalowania systemu XP??

Nie wiem co wnosi. Chyba to że będzie lepiej laptok łaził i może rozbudowane bardziej menu Bois’u nie wiem. ;(

najpierw zakup system, spróbuj postawić a potem pisz.

sam napisałeś o integracji ahci sata.

to przeczytaj w opisie albo podaj linka do niego, a może laptop się więcej nie uruchomi ?? :smiley:

Wobec tego ja tu jeszcze wróce… !!

A może lepiej żeby nie… :wink:

jesli chcesz wiedziec to wersja biosu 1.31 niczym sie nie różni od wcześniejszych wersji jesli chodzi o menu (tzn.do wersji 1.21 bo straszych nie znam) i lapek sie uruchamia:-) a biosa mozesz aktalizowac bez problemu z poziomu windows pozdrawiam.

No ja mam akurat wersję biosu 1.16. A jakim programem zaltualizować bios??

Udało się zainstalować xp na acerku. Wielkie dzięki dla headnail’a. Dzięki jemu dokładnemu opisowi, jak wypakować plik tekstowy do dysku i obsłuzyć nLite’a, instalacja przebiegła bez jakickolwiek przeszkód. Dzięki tez dla każdego kto się dopisał bo nawet mała informacja, daje podobnym laikom jak ja, możliwośc samodzielnego zainstalowania programu i obsugi acerka.

Dzieki and pozdro 4 all!!

hej bios pobrany ze strony acera ma własny program aktualizacyjny wystarczy ze go rozpakujesz potem otwórz i wejdz w folder o nazwie “Winflash32” i uruchom program “CLB-131” i zaakceptuj reszta pojdzie sama tylko musisz miec podłączony zasilacz:-). a tak udalo mi sie zainstalować xp ogolnie to na swoim lapku mam dwa systemy viste i xp:-)

dzięki Davii.

Bios zmieniony z 1.16 na 1.31 spod windowsa bez żadnych problemów.

1.Czy teraz powinienem zmienić w Bios’ie ustawienia Sata na IDE??

2 Czy po zmianie na IDE ponownie zainstalowac windowsa??

Różne opinie pojawiają się w tym wątku więc proszę o radę.

POzdro

skoro windows ci dziala to raczej nie musisz ale przy następnym formatowaniu bedziesz musial przestawic na ide bo tak to windows nie bedzie ci wogole widzial dysku a jak przestawisz na ide to instalacja przebiegnie bez problemowo:-). a teraz jak dziala to niech dziala:-) pozdro.

Witam!!

Windows chodzi bez problemów. Instalacja bez problemów. U mnie wyglądało to tak:

1. Płyta xp SP 2 + sterowniki do dysku zrobione nLite’m (zgodnie z instrukcją headnail’a.

2. Instalacja sterowników do płyty głównej (Chipset_Intel965_v8.2.0.1012_Vista_XP.zip)

3. Aktualizacja Biosu z 1.16 do 1.31 (bez problemów z poziomu windowsa poszło)

4. W Bios’ie po aktualizacji zmieniłem w dyskach na IDE mode. PO załączeniu się windowsa, wystapił kreator znajdowania i instalowania nowego sprzętu a mianowicie dysku twardego. Mam trzy partycje, więc trzy razy wyskoczył kreator znajdowania sprzętu. Sterowniki same się instalowały. Dysk chodzi bez problemów.

5. W menedżerze urządzeń z “!” wyskoczyło tylko PCI Device. Zgodnie z insrukcją Mayef’a wystarczyło zaktualizowac sterownik. Pomogło.

6. Instalacja karty dźwiękowejAudio_Realtek_v5.10.0.5423_XP.zip. Po instalce karty dźwiekowej, wyskoczył kreator znajdowania modemu.

7. instalacja karty graficznej VGA_Intel_v 6.14.10.4820 _XP.zip

8. Instalacja czytnika kart CardR_TI_v2.0.0.7_XP.zip

9. Instalcja karty sieciowej LAN_Broadcom_v10.26.0.0_XP.zip

10. Instalacja karty sieciowej Wireless_Broadcom_4311_v4.100.15.5_XP.zip

11. Instalacja Touchpad_Synaptics_v10.0.15_Vistax32x64_XPx32x64_for_Wistron_models_GETPC010

12. Instalacja modemu (tego co wyskoczył po karcie dźwiękowej). Modem_Foxconn_Conexant_v7.62.0.0_XP

Wszystkie urządzenia nieznane zostały zainstalowane. Brak pytajników i wykrzykników. Laptok chodzi bez problemów.

PS. Mój laptop to dokładnie “Acer Extensa 5220-050512Mi CM530 512MB 120GB 15,4’’ DVD-SM Linux (LX.E870C.023)”

Jeszcze raz dzięki wszystkim za uwagi w tym wątku o laptopie. Pozdro!!

i tak to powinno bez kłopotów wyglądać :slight_smile:

No jest problem

Nie mogę się połączyć przez Irdę.

Chciałrm wysłać foty z komórki na laptopa, ale nie działa IRDa.

Coo jest nie tak??

jest bezpośredni kontakt między urządzeniami - dystans powinien być jak najkrótszy.

no kłade komórke obok laptopa i nadal nic.

W urządzeniach mam zainstalawan irde, ale na pasku zadań nie widać ikony irdy.

a obsługa w panelu sterowania jest ?? w menadżerze urządzeń widnieje interfejs irdy ??

taK.

w panelu sterowania jako łącze bezprzeowodwe a w menedżerze jako szybki port podczerwieni IRDa

Ale w tray’u nie ma żadnej ikony

zajrzyj do opcji irdy (panel sterowania) może są opcje włączające to urządzenie).

No kurcze wszystko jest włączone.

Ale miga mi ikonka od sieci bezprzewodowej, (ta obok blututa). Czy ma to coś wspólnego??

miganie oznacza próbę połączenia, gdy nawiązane powinno się świecić światłem ciągłym… nie wiem w czym tkwi problem…