Acer Extensa 5220 - Problem Ze Sterownikami do HDD

http://www.1klik.pl/sklep/Bluetooth/Ada … 3/p217995/

jeśli chodzi o miniPCI (lub nowesz express) to są to karty wsadzone w płytę główną zwykle są już wykorzystane przez kartę wifi :

http://en.wikipedia.org/wiki/Mini_PCI

wersja express jest znacznie węższa - oba standardy nie są kompatybilne.

Mhm… czyli o zabudowie BT w laptopie mozna tylko pomarzyc. Wiec nie pozostaje mi nic, jak szukanie cos na PCMCIA lub jednak USB, ale dzieki za odp :wink:

a ja się niezgodzę :slight_smile: pisałem wcześniej że instalowałem koledze sterowniki i wondowsa itp. i właśnie z tym BT miałem problem bo nie wiedziałem czy jest czy nie :slight_smile: i… napisałem do serwisu acera :slight_smile: prosze co mi napisali :slight_smile:

No ok, fajnie, ze jest taka mozliwosc, tylko ile sobie licza za montaz takiego BT? Bo mysle, ze bedzie to koszt conajmniej 100zł o ile nie wiecej (dlatego, ze samo urzadzenie na allegro kosztuje do 50zł + instalacja przez serwis).

Witam!

Jestem nowa i zarejestrowałam się na forum tylko dlatego, że wyszperałam ten wątek i liczę na waszą pomoc. Też mam Acera Extensę tyle, że 5620z, mam jednak nadzieję, że sterowniki do czytnika CD sa takie same. (Jeśli nie są to dalej jestem w dupie, ale cóż… :expressionless: )

No dobra, ale może w końcu zacznę pisac na temat. Mój czytnik nie czyta mi płyt CD, żadnych innych z resztą też :expressionless: nie moge też nagrywać. Mam Vistę. No i doszłam do tego, że problem jest chyba z dwoma sterownikami (a wszystkich jest trzy). Tak to wygląda:

bfb9640c3fd6dcd6.jpg

Bardzo proszę o pomoc. Będę wdzięczna. Co zrobić żeby w końcu móc odpalić cd?? ;

Apropos MUZY Trza puscic instalke sterownikow plikem setup w folderze ze sterami do muzy. Po restarcie nalezy w Menadzeze Urzadzen zjechac na dół i odszukac Urzadzenie PCI z wykrzyknikiem i zaktualizowac sterownik z bazy windowsa wystarczy, po tej operacji rozpocznie sie dodawanie koncowych sterow od muzyki i bedzie po sprawie. TO NIE JEST PROBLEM EXTENSY 5220 TAK JEST CZESTO PRZY TYCH KARTACH HD AUDIO. Windows xp Extensie 5220 instaluje sie nastepujaco: Potrzebny sterownik do dysku sata na stronie producenta jest exe ktory wrzuca infy na dyskietke mozna je potem zgrac sobie na dysk. Nastepnie instalujemy i uruchamiamy nlite i dodajemy poszukiwany sterownik(zawartosc dyskietki) spokojnie mozna wybrac tylko jeden plik wyskoczy lista szczegolowa I TU WAZNE NALEZY WYBRAC “INTELL 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller (Mobile ICH8M-E/M)” dalej tworzymy bootowalny obraz i wypalamy go na plyte. Potem wystarczy zastartowac laptoka z tej płyty i dyski juz bedą widoczne.

POZDRO

mam Acera 5220 i ciagle borykam sie z drobnymi problemami,mam w domu kompa stacjonarnego pod internetem ,a jak chce podpiac w to miejsce laptopa (a 5220) to nie moge sie polaczyc z internetem

wyswietla komunikat “brak lub ograniczony dostep”

internet z chello

Ok. ja jestem juz naprawde bezradny.

2 dni z tym walcze mam juz wszystko(win xp sp2) oprócz dzwięku.

a w menadzerze urządzeń nie moge dać aktualizuj bo na to wcale nie reaguje :cry:

próbowałem wszystkiego juz z tego wątku.

Nie mam pojęcia co zrobić

Witam serdecznie

robie tak jak na rozpisce i w momencie kiedy się pojawia potwierdzenie instalacji biosa wciskam Enter i zamiast flashowania biosa wywala takowy błąd

Phoenix Phlash16 Error File Open failed on CLB-121.WPH

i towarzyszą temu bardzo dziwne dźwięki. Proszę o pilną pomoc.

Witam wszystkich, próba uaktualnienia biosa w moim przypadku przebiegła dokładnie tak samo jak u mojego przedmówcy z dokładnie takim samym efektem. Jezeli ktoś potrafi mi pomóc w zainstalowaniu tego nieszczęsnego Xp to bedę wdzięczny. Już za same problemy związane z zainstalowaniem XP nie znoszę visty nie wspominając o tym ze lapek w takiej kofiguracji w jakiej go kupiłem po prostu się do niej nie nadaje. Pozdrawiam Artur

a w jakim celu aktualizujecie BIOS ?? kontaktowaliście się z działem technicznym producenta ??

Chcę zaktualizować biosa ponieważ w moim obecnym nie ma możliwości przełączyś funkcji sata i skazany niejako jestem na Vistę której nie chcę

haaa ! i tu cie mam :-), zintegruj sterowniki intel matrix z instalacją win xp pro i będzie hulać.

Przyjacielu :slight_smile: Jak się zapewne domyślasz nie wszyscy tak znają się na komputerach jak Ty :wink: Może odrobinkę jaśniej? A najlepiej krok po kroku? Byłbym wdzięczny. W moim biosie nawet nie ma możliwości przełączyć trybów sata a nowy bios nie chce się zainstalować. jakieś tam pojęcie o komputerach mam ale nigdy nie instalowałem nowego biosu ani nie musiałem za wiele kombinować. To mój “pierwszy raz” więc jeżeli jesteś w stanie mi jakoś pomóc to bardzo proszę bo mój repertuar pomysłów już dawno się skończył :slight_smile:

hmmm ściągnij sterowniki do kontrolera sata (http://www.intel.com) wypakuj, przygotuj xp pro z sp2 wykonaj jej obraz do iso, ściągnij nlite zintegruj sterowniki z sata (plik inf) z obrazem wypal płytę uruchom instalator ;-). było wiele raz…

wchodziłem na tą stronę ale nie wiem gdzie szukać tego kontrolera. Z angielskim mam nie wiele wspólnego bo ja nie ten rocznik. Nlite również nigdy nie używałem nawet o nim wcześniej nie słyszałem ale zaraz poszukam i ściągnę.A że było wiele razy…domyślam się ale nigdy nie miałem takiej potrzeby żeby szukać a teraz siedzę od dwóch dni i szlag mnie trafia, cierpliwość już na wykończeniu.

zainstaluj everesta i sprawdź jaki masz chipset na płycie głównej :wink: gałąź mainboard.

jeżeli to dla Ciebie nie jest jakiś problem to może podam swoje gg? było by szybciej

i będziesz mnie męczył na gadu - pisz tutaj ;-).

oki, ewerest się ściąga, jeszcze ok 10min (nie wiem czemu tak długo) nlite już zainstalowany