to pewnie będą te sterowniki :
http://hack.pl/forum/thread2105,integra … nlite.html
nlitem ładujesz plik inf, należy go wypakować wraz z innymi z obrazu IMG np PowerISO.
to pewnie będą te sterowniki :
http://hack.pl/forum/thread2105,integra … nlite.html
nlitem ładujesz plik inf, należy go wypakować wraz z innymi z obrazu IMG np PowerISO.
Ja zrobiłem ta:
Ściągnąłem ze strony Acera sterowniki do HDD na SATA. Zintegrowałem instalkę WinXp z tymi właśnie sterownikami przez program nLite i instalacja powiodła się bez problemu. Później również ze strony Acera ściągnąłem BIOS do ver 1.18. Sama instalacja biosu to kilka sekund ale nadal mam problemy z zainstalowaniem dźwięku i wifi. Jak uda mi się to zrobi, to odpiszę.
W moim przypadku wszystkie podane tutaj sposoby zawiodły. Walczyłem dzielnie przez kilka dni i nic. Wszelkie instalki biosów w różnych wersjach odmawiały regularnie współpracy. Dzisiaj w akcie desperacji ponownie ściągnąłem bios v1.22 z tej strony ftp://ftp.work.acer-euro.com/notebook/e … ista/Bios/ i wbrew wszelkim regułom które znam zacząłem przeglądać plik bez rozpakowywania za pomocą RAR-a i w tym programie kliknąłem na plik exe…mam w tej chwili bios v1.22 z zainstalowanym nowym i pięknym XP i wszystko działa!! Nie mam dokładnie żadnych problemów sprzętowych. Sterowniki do sprzętu ściągnąłem ze strony producenta http://support.acer-euro.com/drivers/no … _5220.html wszystkie oczywiście pod XP. Życzę wszystkim powodzenia w tej nierównej walce
Czyli na biosie w ver. 1.22 nie ma problemów z Wifi i Audio?
Nie miałem najmniejszych problemów. Wszystko poszło bez problemu.
Witam, kupiłem wczoraj lapka i dostałem sterowniki nie do tego modelu (tylko niektóre działają) w dodatku większość z nich to sterowniki do Visty :evil: No a mam XP. Jakby tego wszystkiego było mało to ftp Acera w ogóle nie działa (tylko u mnie?) :evil: Więc tak, bardzo bym prosił o podesłanie sterowników VGA_Intel_v 6.14.10.4820 _XP i do WiFi pod XP. Wyślijcie proszę na rapidshare.com, speedyshare.com lub coś w tym stylu i umieszczenie tutaj, żeby były dostępne dla ogólu Dzięki z góry i pozdrawiam
tutaj http://support.acer-euro.com/drivers/downloads.html masz stery. Zaznacz tylko odpowiedni model i system operacyjny
Kolega chce pomóc, a nawet mojego posta nie przeczytał… Zdaje sie, iż wyraźnie napisałem że ftp Acera nie działa (może tylko u mnie?) i nie da się ściągnąć sterowników z ich strony :? Więc bardzo proszę życzliwych ludzi o podesłanie mi potrzebnych, tj. do grafiki i WiFi, oczywiście do XP
Edit. Stery do grafiki już znalazłem
http://tc.versiontracker.com/product/redir/lid/1053338/win2k_xp1429.exewin2k_xp1429.exe
Edit 2. Znalazłem również do WiFi
http://2.download.softwarepatch.pl/0648e28acca0930611458146f38999dd/BCM40100.exe
witam
stałem sie szcześliwym posiadaczem tego modelu acera 5220
po 2 dniach spedzonych na forum i laptokiem zrobiłem juz wszyc urstko…
no prawie otóz mam problem z dzwiekiem tz zainstalowałem wszystko łacznie z muzyczna i modemem’tyle że brak dzwieku jest
w managerze urzadzen pokazuje mi bez pytajników i wykrzykników gdy che aktualizować nic sie nie dzieje odinstalowałm modem i próbowałem od nowa zaistalowac stery ale nic pojawia sie blad podczas instalacji odinstalowałem stery intela - to samo
w panelu sterowania wszelkie opcje sa nieaktywne podczas próby odtworzenia mp3 pokazuje brak urządzenia
gdy próbuje usunc urzadzeniepokazuje że niemozna bo urzadzenie moze być potrzebne do rozruchu kompa
prosze o rade
witam:-) mam od niedawna tego notebooka i mam 2 giga ramu obie kości sa takie same a w opisie pisze ze ten laptop obsługuje dualchanel niestety mi to nie dziala czy ktos wie jak to ustawić? z góry dziki pozdrawiam
Pomocy! Jakiś totalny ZONK
Kupiłem dzisiaj Acera 5220, BIOS 1.21 więc przestawiłem w BIOSIE na IDE i instalka Windowsa bez żadnych problemów, z instalacją dźwięku też bezproblemowo dzięki instrukcji Juniorka (thx!) z początku tego tematu.
Problem mam z połączeniem się z internetem i naprawdę już próbowałem wszystkiego i zaraz coś mnie trafi więc bardzo proszę o jakieś rady !
A więc protokół internetowy jest na pewno dobrze skonfigurowany (net mam w Multimedia czyli standard - wszystko na automatycznie czyli tak jak jest domyślnie w Windowsie). Zaraz po instalacji w “Połączeniach sieciowych” było "Połączenie 1394 Karta sieciowa 1394) ale net nie chodził zainstalowałem z płyty dołączonej do laptopa sterowniki Lana Broadcom w wersji 10.9.0.0 (co prawda płyta jest przeznaczona dla Visty ale w info piszę że to wersja sterownika również dla XP) i tu zonk instalacja przebiega niby bezproblemowo a po zakończeniu instalacji wyskakuje chmurka, że wystapił problem podczas instalacji i że sprzęt nie może działać prawidłowo (chcociaż jak potem odinstalowałem lan i zainstalowałem jeszcze raz to komunikatu nie było ale problem pozostał). Aha ten ASF do lana cokolwiek to jest też zainstalowałem.
.
A więc tak po instalacji sterowników: W menadżerze urządzeń w Kartach Sieciowych jest Karta Sieciowa 1394 i Broadcom Netlink Gigabit Ethernet, przy żadnej z nich nie ma żadnych wykrzykników, natomiast mam 2 wykrzykniki wyżej w “Innych urządzeniach” przy Kotroler magazynu masowego (?) i przy Kontroler Sieci (w tym chyba tkwi problem) i … co dalej mam robić? Próbowałem wszystkiego przy tym Kontrolerze sieci w menadżerze urządzeń (gdy chce zainstalować sterownik do niego na płycie nic nie znajnuje) w stanie urządzenia jest “Starowniki tego urządzenia nie są zainstalowane Kod28” Internet nie działa nawet nie pobiera adresu IP. Czyżbym zapomniał czegoś zainstalować? Co mam robić? Please help!!
Mimo kolejnych prób łącznie ze zmianą biosu do ver 1.22 nadal brak dźwięku oraz karty wifi. Przy próbie instalacji modemu pokazuje, że brak urządzenia.
W tej chwili problem dokładnie ten sam co @tkacze.
Bardzo proszę o pomoc. Mi już ręce opadają.
hej ja ci nie wiele pomogę tyle ze ten kontroler sieci to jest karta sieciowa bezprzewodowa wi fi i nie ma sterowników na płytce ja pobrałem je ze strony acera a to drogie to pewnie jest czytnik kart pamieci ale tego nie jestem pewien
a jesli chodzi kartę dźwiękowa to ja mam win xp z serwice pakiem 2 i jeszcze nie mialem żadnego problemu z dzwiekiem instalowałem tego xp juz kilka razy i zawsze dobrze dziala:-)
A więc tak, zainstalowałem jeszcze raz Windowsa XP SP2, potem po kolei sterowniki z strony Acera (o dziwo teraz działał już dzwięk od razu bez instalacji modemu) wszytskie wykrzykniki w menadżerze urządzeń znikły, ale net dalej nie działał (próbowało łączyć a potem wyskoczyło że brak lub ograniczenie połączenia) poszedłem do siostry która ma net od tego samego dostawcy i net hulał od razu także to nie kwestia laptopa tylko coś z dostawcą neta, kumpel ma wpaść i to poustawiać, także JUŻ prawie wszystko działa
A do wszystkich który mają problemy - jak najnowszy BIOS (ja mam 1.21) + najnowsze sterowniki z strony ACERA nie z dołączonej płyty (jak dawałem sterowniki z załączonej do lapka płyty to dzwięk dopiero zaczął działać po instalacji modemu, jakieś wykrzykniki itd) i powinno być wszystko si
Tylko teraz tak, czy jak instalowałeś na nowo windowsa to z płytą ze sterownikami SATA czy w biosie zrobiłeś na IDE?
hej w biosie najlepiej to jak jest przestawione na ide bo w innym przypadku instalator nie widzi dysku to drogie ustawienie to jest podobno przeznaczone dla visty wiec lepiej ide. a tak dla informacji bios w wersji 1.21 niczym sie nie różni od wersji 1.22 tylko cyferka albo przynajmniej ja nie Zauwazylem różnicy. pozdrawiam.
Hosti napisał:
Mimo kolejnych prób łącznie ze zmianą biosu do ver 1.22 nadal brak dźwięku oraz karty wifi. Przy próbie instalacji modemu pokazuje, że brak urządzenia.
W tej chwili problem dokładnie ten sam co @tkacze.
Bardzo proszę o pomoc. Mi już ręce opadają.
Hosti.
Przeinstaluj mostek “wireless boadcom” czy jak się to tam pisze powinno pomóc. Pozdro
W biosie przestawiłem na IDE. Nie musiałem nic kombinować z sterownikami sata bo od razu miałem bios 1.21
Ps. Net tez juz dziala takze mam juz w 100% działającego lapka
Panowie!
Kumpel przytargał mi wczoraj tego lampka Kupił sobie w sklepie nie dla idiotów ale z Linuxem! Oczywiście nie chce Linuxa tylko chce XP. Problem standartowy - XP przy instalacji nie widzi dysku. Nie wiem jak mam zaktualizować BIOS bo na stronie Acera jest BIOS pod XP albo Vistę. Linuxa widze dzisiaj pierwszy raz w życiu
Poradzcie jak szybko można zaktualizować BIOS. Widziałem tu jakąś spreparowaną płytkę ale nie chce mi jej zassać bo niby łącza przeciążone
Jeżeli można to prosił bym zamieścić obrazek tej płytki na “rapidzie” albo innym wymienniku plików
Zabawyz programem nLite i robieniem preparacji z XP odpusczam bo nie mam za bardzo czasu, jestem w pracy a chce pomóc kumplowi.