Acer Extensa 5220 - Problem Ze Sterownikami do HDD

zrób tak prawym przyciskiem myszy kliknij na “moj komputer” potem wejdz na zakładke “zaawansowane” na samym dole bedzie pisac uruchamianie i odzyskiwanie i cos tam jeszcze to kliknij na “ustawienia” potem na samej goze w oknie bedzie napisane domysny system a niżej powinno pisac zmien i jak to otwożysz to usun linijkę związana z linuksem i zapisz zmiany to powinno pomoc. jak cos to pytaj:-) pozdro.

Dzięki Davvvi, udało się. Mam jeszcze jedno pytanie. Gdy wchodzę w dysk C, nie pokazuje mi żadnych plików, natomiast, gdy sprawdzam ile miejsca jest zajętego, wychodzi, że około 6mb. Poza tym jest to FAT32, a chciałbym zmienić na NTFS. A muszę dodać, choć zapewne się domyślasz, że jest to partycja systemowa. Tak więc, chciałbym ją sformatować, a windowsa pozostawić już bez zmian na E. Czy mogę to np. zrobić z płyty startowej Windows? Po sformatowaniu wyłączyłbym szybko komputer :stuck_out_tongue: Tylko nie wiem, czy nie ma na tej partycji jakichś ważnych plików np. rozruchowych itp.

Z góry dzięki.

Już wiem co tam jest- Recyled, System Volume Information, autoexec.bat, boot.ini, bootfont.bin, bootsect.dos, config.sys, IO.sys, MSDOS.sys, ntdetect.com, ntldr.

Może ja to lepiej zostawię w spokoju…

hej jesli używasz windowsa z dysku e to mozesz bez problemu zformatować dysk c nawet z poziomu windows i wszystko bedzie działać poprawnie tylko moim zdaniem byloby lepiej gdy bys wogole mial windowsa na dysku c a nie na e ale to juz jest twoja wola:-). pozdro.

Dobra, a jak to teraz zmienić? Najpierw zainstalować na C, a później sformatować E? Przez pewien moment miałbym ten sam system na dwóch partycjach? Można tak zrobić?

mozesz zrobic jak piszesz zainstaluj na c a potem sformatuj e tylko bedziesz mial ten sam problem co wczesniej znow bedziesz mial pole wyboru systemu i bedziesz musial zrobic to samo co ci wczesniej pisalem:-)

Dzięki wielkie.

nie ma problemu jak cos to pytaj bede mogl to pomogę:-) pozdro.

to już wiem gdzie szukać :slight_smile:

Krosi1906 , Witam i mam ogromną prośbę . Kupiłem tego acera 5220 . i mam ten sam problem co Ty . Walczę ze sterami już dwa dni i jestem u kresu sił.Moja prośba jest prosta ----- czy podał byś mi stery ,jeśli możesz oczywiście… Ja doszedlem najdalej do momentu-

działa mi grafika i dżwięk reszta leży

pozdro wlodek

wszystkie sterowniki do xp sa na stronie acera tylko musisz je pobrac. a ja jestem na viscie i ogolnie jestem zadowolony z tego systemu raczej juz nie wroce na xp bo vista tez swietnie chodzi.pozdrawiam :slight_smile:

Davvvi:), czy vista na tym laptopie działa płynnie?

tak dziala dobrze ogólna klasyfikacja visty wynosi 3.1 na 5 możliwych wiec dziala dobrze tyle ze ja mam 2 giga ramu. ale ogolnie jest super:-)

witam

posiadam acera extensa 5210

zmieniłem bios na najnowszy zainstalowalem poprawki msKB835221 oraz kb888111xpsp2

i nadal nie mam dzwięku ratunku już nie wiem co mam robić dodam że lapciak z niemiec i orginalnie był do niego linux ale wywaliłem go i w niemczech kolega zainstalował mi niemiecka winde i na niej wszystko chodzi niestety zachciało mi się polskiego i od tego czasu nie mam bluetootha oray dzwięku dodam że stery orginalne ze strony producenta http://support.acer-euro.com/drivers/no … _5210.html

podczas insalacji dzwwieku wyskakuje mi coś takiego

HELP! !!

http://irgistroy.wrzuta.pl/obraz/4RKLvQzIeb/

http://irgistroy.wrzuta.pl/obraz/aHF5azPd8I/

hej załatw sobie windowsa xp z oryginalnym serwice pakiem 2 ja takiego używałem i wszystko bylo super prawdopodobnie te poprawki stanowią problem a jak nie to vista. na viscie to wcale serowników dźwięku nie trzeba wgrywac bo dzwiek dziala odrazu:)

Sterownik Audio_Realtek_v5.10.0.5423_XP.zip zawiera w sobie łatkę w katalogu MSHDQFE/Win2K_XP/kb888111xpsp2.exe. lub (xpsp1.exe.). Należy zainstalować sobie samą tą łatkę bez odpalania setupu instalatora, a następnie w managerze urządzeń usunąć PCI Device z wykrzyknikiem i włączyć dodaj nowe urządzenie. Teraz trzeba wskazać mu ręcznie lokalizację – katalog WDM z wcześniej rozpakowanego archiwum Audio_Realtek_v5.10.0.5423_XP.zip. Pojawi się nowe urządzenie Karta dżwiękowa, którą instalujemy wskazując ponownie katalog WDM

dzięki za wskazówke jednak teraz to mam dopiero problem http://irgistroy.wrzuta.pl/obraz/skpDYtSsBp/

nawet jak uruchamiam winde awaryjnie nie da sie go ruszyć a jak klikam aktualizuj sterowniki to nie reaguje

i co po raz 3 format ?

hejka mam prosbe bo mam tego extanse 5220 i wiem ze procek jest na gnieździe i mozna go wymienic czy ktos mi powie jaki model dwurdzeniowy mozna założyc? czy bedzie pasował jakis zwykły intel core czy to musi byc jakis mobilny procek specjalny do laptopa? :slight_smile:

Witam.

Mam podobny sprzęt i po pierwszym uruchomieniu automatycznie zainstalował sie vista z dysku twardego.

Mam zamiar przejść na xp ale chciałbym jesli to możliwe nagrać sobie instalkę visty która ma być na dysku i do której mam licencje.

Gdzie jej szukać. mam problem , może jest jakoś ukryta?

Pozdrawiam licząc na odpowiedź.

oka problem rozwiązany sterowniki do acerka które sa na jego stronie realtek hd audio driver otóz co sie okazuje to nie sa stery do audio tylko do modemu zobaczcie co wykrywa po ich zainstalowaniu modem !!