Mam Nitro 5 od kilku tygodni z procesorem i5 11400H. Jest problem, brak sterownika pamięci masowej. Dla czystej instalacji systemu jest sterownik a właściwe folder o nazwie „INTEL Storage Generic Driver 18.0.0.1135_v2_Verified,” który należy dodać podczas podczas instalacji aby instalator pokazał partycje(dysk laptopa), i system można instalować a chodzi konkretnie o sterownik „Intel RST VMD Controller 09B”, jego jako takiego nie ma w powyższym folderze instalator wczytuje informacje z pliku inf folderu. Brak pliku instalacyjnego setup tego sterownika.
I teraz chcąc zrobić kopie systemu np z poziomu windowsa jest to możliwe, lecz nie można zrobić dysku naprawy systemu usb. I kiedy nie będzie się chciał uruchomić system nie będzie można uruchomić przywracania. koppii systemu z poziomu usb. Podobnie jest brak możliwości wykonania obrazu systemu przy
pomocy zewnętrznego programu w moim przypadku Acronis ponieważ ten nie widzi dysków laptopa widzie siebie i podłączony dysk
zewnętrzny.
A problem ten dotyczy właśnie Intela i5 11-tej generacji, podobno ta generacja procesora weszła w połowie ubiegłego roku maj lub czerwiec.
Może coś Panowie wiecie więcej coś na ten temat. Szukałem tego sterownika na stronie intela ale tam po angielsku a ja już prawie nie pamiętam. W załączeniu fotki. Jak dla mnie jest to dość dziwne że nie widać dysku wewnętrznego i co mi obrazie windowsa skoro brak możliwości jego wykorzystania w przypadku kiedy system się nie uruchamia.
Do się robi nie tak:
Po pierwrsze sterowniki są tu:
Po drugie nie jest ci potrzebny ten dysk wystarczy pendrive z windowsem, tak jest w zaawasowanych przywracanie tylko tak trzeba:
Na ten pendrive tworzysz katalog np: X
Do niego wgrywarz pliki z tego trzeciego VMD
Po uruchomieniu sytemy wciskasz Shift F10 i wpisujesz w okno np: E: CD X obyś weszedł w ten folder a nastepnie
drvload.exe iaStorVD.inf
Enter
powinno napisać że załadowanie
wychodzisz z okna i już widzisz wszyskie dyski
i to na tyle
Na chwile dzisiejszą „Optane” i VMD obsługuje tylko ACRONIS. Do AOMEI, macrium reflect, EaseUS Todo Backup trzeba dodawać sterownik przez drvload.exe. Albo po prostu przełączyć w BIOSIE/UEFI na tryb AHCI i tyle.
Jeżeli ktoś używa komputera do gier to nie ma to żadnego znaczenia.
Dodawanie sterownika podczas instalacji systemu stosuję bo dodaję sterownik kiedy pokaże się puste okno dysków, i tam jest opcja dodaj sterownik.
Natomiast w biosie nie mam możliwości przełączenia UEFI na AHCI
przycisk jest nie aktywny załącznik 1 i 2.
W poprzednim wpisie dodałem załącznik z Acronisa i on widzi tylko pendrive samego siebie i podłączony dysk zewnętrzny z 2 pa
rtycjami.
Do Darek a ten trik shift+F10 to mam zastosować również przy instalacji windowsa z pendriva? To jest dla mnie wyższa jazda.
Te sterowniki pobrałem które wskazałeś.
Nie rozumiem również jak robić kopię z menu rozwijanego.
Pozdrawiam.
Cześć.
Jednak nie zadziałało. Załączam wszystkie zakładki mojego biosu, main po użyciu klawiszy ctr+s a na końcu zrzut ekranu z tego poradnika.
U mnie jest oprogramowanie Intel Optane, zastanawiałem się co to jest. Wyczytałem w sieci że to w zasadzie dotyczy dysków HDD, u mnie nie ma, jest miejsce ale nie ma złącza do podpięcia dysku.
Zajrzałem do laptopa bo miałem zamiar przełożyć hdd ze starego
laptopa 1000 GB.
Pozdrawiam i dzięki za zajęcie się tematem, dla mnie nowość z tym Optane, czy to w związku z tym pendrive Acronis nie widzi dysku laptopa?.
Z poziomu zainstalowanego Acronisa można zrobić kopie zapasową partycji systemowej bo dyski są widoczne.
Ja już jestem grubo w drugim półwieczu mojego życia, więc proszę mi wybaczyć.
Laptop się nie uruchamia.
Komunikat: wystąpił problem komputer zostanie uruchomiony ponownie. I tak kilka razy. W końcu wyłączyłem przyciskiem.
Niebieski ekran jak poprzednio z tym że dwa okienka Rozwiąż problemy i Zamknij. Zamknąłem po chwili uruchomiłem wejście do biosu i ponownie zmieniłem na enable. Wróciło do normy.
A w tym poradniku Asusa napisane jest że te kroki podjąć należy podczas instalacji win 10. Niby piszą, że po tym zabiegu powinny już być pokazane dyski na stałe u mnie tak nie jest.
Dzięki, pozdrawiam.
To zbrój tej drugiej metody - sterownik masz tam gdzie ci pokazałem. Przecież ktoś zaistalował Windowsa na tym kompie więc musiała widzieć dyski. Może być tak ka mówisz bo w systemie ma złaczone RTS - trza aby to wyłaczyć ale to wyższa szkoła . Ale o dziwo, że przy wyłaczeniu VMD z boot z intalatora Windows nie pokazuje ci dysków? Ja nigdy nie miałem z tym problemów a instalowałem na MSI GF63 11 gen i ASUSIE 11 gen z dyskami ssd PCIe NVMe.
Wyłacz VMD, usychom lapka z instalatora Windows i wejdź z zaawansowane. Jeżeli będa tam isnieć partycje co jedynie co ci zostaje to je usunąć i sworzyć nowe i zaintalować widnows od nowa bez tego sterownia. Jak nie będzie widać ich to już sam nie wiem.
Wszyscy tak piszą:
"Temat zamykam i dziękuję za zainteresowanie.
Wyczytałem gdzieś na zagranicznym forum w czeluściach internetu, że w drugiej zakładce BIOS trzeba wcisnąć ctrl+s i wyskoczą ukryte ustawienia. Po zmianie opcji WMD Controller w tych opcjach zaczął widzieć dysk. Już się instaluje. "
Cześć.
My się nie do końca rozumiemy.
Ja problemu z instalacją systemu nie mam. Ładuję sterownik i dyski są widoczne, ale tylko na czas instalacji. Mi chodzi o kopie systemu (obraz systemu).
Od dawna robię obraz systemu przy pomocy ACRONIS (szybko łatwo)
Mam pendrive ACRONIS który uruchamiam z poziomu biosu.
I właśnie Acronis nie widzi dysków (partycji) wewnętrznych.
A po to jest pendrive Acronis że jeśli system się nie uruchamia z powodu jakichś błędów, czy wirusów to można odzyskać system bez nowej instalacji systemu.
W tym jest problem ponieważ pkt 3.
Już w pierwszym poście o tym pisałem i dodałem załącznik nr 4 o nazwie ACRONIS. Na starszych laptopa nie ma takiego problemu
Pozdrawiam.
Rozumie ale nie nia znam za bardzo ACRONIS, używam AOMEI Backupper. I ja dodaje sterowni przez CMD. Jeżeli po wystartowaniu ACRONISA jest możliwość węścia w WIERSZ POLECEN (takie czarne okieko) i na tego pendrive dograsz np kalolog X z tyli sterownika mi to ta:
Załozmy że penrive jest E ale może byc F trza sprawić to
Wchodzisz w czarne okienko
E:
Wciskasz ENTER
DIR
ENTER - powinny sie pojawić pliki na nim
CD X
Wciskasz ENNTER
DIR
Wciskasz ENTER - powinny sie pojawić pliki w katalogu X
drvload.exe iaStorVD.inf
Wciskasz ENTER
Powinno napisać że załądował
Wychodzisz z okienka powinneś mieć dyski
Na AOMEI działa ACRONISA nie znam
Och Darku no właśnie teraz się rozumiemy.
Wiesz mam wnusię na głowie nie chce wracać do córki, śpi ze mną i wydziwia, kocham ją.
Wydaje mi się że Acronis nie ma możliwości wejścia do wiersza poleceń, sprawdzę.
A ten AOMEI jest w wersji trial z ograniczeniami czy trzeba kopić wypróbował bym.
Pozdrawiam.
Pobrałem darmową wersję.
Zainstalowałem, zrobiłem nośnik startowy działa.
Ale podczas próby załadowania sterownika na ostatnie polecenie dostaje odpowiedź załączam zrzut cmd.