Chciałbym umieścić na stronie swój adres e-mail, jednak nie chciałbym, żeby po jakimś czasie przechwyciły mi go spam boty gdyż chcę mieć porządek w skrzynce. Czy jest jakiś kod JavaScript albo PHP, który by sprawił, że maila można by skopiować bądź wysłać bespośrednio ze strony, ale żeby dla spambotów był nieczytelny?
a ja bym na twoim miejscu napisał swój kod w jsie realizujący to.
Aby “oszukać” boty robiłbym normalny link Wyślij maila
Następnie javascriptem zczytywał wartość href z tego pola, regexpem wyłuskał tylko sam login (fjhsdkjfhs) i go zdeszyfrował.
Metoda szyfrowania może być jakakolwiek - rot13 dla przykładu.
Boty natykając się na taki adres teoretycznie wyślą maila pod ten adres ponieważ wydaje się prawidłowy. A to że nie istnieje i nie jest twój to juz problem bota
Prostsze boty nabiorą się na to ale nie ma co liczyć na cuda. Podejrzewam że i tak ten email jest przekierowany na jakaś skrzynkę z prawdziwego zdarzenia z dobrym filtrem antyspamowym.
specjaliści nie specjaliści …ktoś wdraża jakąś formę zabezpieczenia, ktoś inny ją obchodzi.
Dla dobrego bota nie ma różnicy czy adres ma postać adres@domena.pl, czy adres(at)domena.pl, adres[at]domena.pl, adres(na)domena.pl
Nawet konstrukcje adres[at]domena[dot]pl, adres(na)domena(kropka)pl czy jeszcze inne wariacje są do przeskoczenia.
W js zaś możesz zakodować string, możesz też go dowolnie modyfikować - nic nie stoi na przeszkodzie by adres maila była zapisany od tyłu np.: pl.domena@adres, czy w takiej formie: serda@anemod.lp, albo: serda||anemod|lp, lp|anemod|serda czy jakiejkolwiek innej.
Bo po pierwsze - bot będzie maił problem z js
Po drugie, z tekstu będzie znacznie trudniej wyłuskać wyrażeniem regularnym taki adres (co dopiero gdyby go dodatkowo zakodować np. base64)