Ilu ludzi na kilkudziesięciu milionów klientów ma konsolę? 50 - 100 tysiecy na 10 milionów? Rozumiem, że wszyscy potrzebują publiczne IP?
Tak serio, z IPv4 też mówiono że adresów jest tyle, że starczą na dziesiątki lat, bo nikt nie przypuszczał wtedy, że wszystko się tak rozwinie, że telefon, tv czy lodówka albo pralka będą potrzebowały podłączyć się do Internetu. Gdy Ci wszyscy inżynierowie się kapneli, że po 10 latach zmarnotrawili adresy, wymyślili VLSM, a żeby zapobiec wyczerpaniu adresów i ratować to co zostało, wymyslili NAT.
Nie zdziwię się, gdy z IPv6 będzie podobnie. Adresów jest tyle, że ciężko wyobrazić sobie ich wyczerpanie, ale gdy żarówki zaczną dostawać adresy IP, to IPv6 pewnie skończy podobnie. Tyle, że potrwa to dłużej, bo inżynierowie już się zabezpieczyli przed tym, aby za szybko nie wyczerpać adresów.
Nie potrzebuja tylko nie wiedzą, ze ich operator NAT-em ogranicza w dostepie usług chodźby włąsnie mozliwością grania przez internet nie tylko przez konsole, bo to samo w Origin na PC czy Steam.
Przynajmiej ci co by chcieli publiczny IP powinni miec mozliwość taką nawet odpłątnie, a taki T-Mobile tego nie daje nawet odpłątnie. Woli jasności ja cały czas mówie o dynamicznym, publicznym IP, nie o stałym IP bo to już “Kowalskiemu” nie potrzebne nawet do grania.
Mozna DLA FIRM. DLA FIRM 10 zł netto zmienny publiczny, 15 zł netto stały publiczny. Dla osób prywatnych nie daja. Jeżeli tobie coś innego powiedzieli to albo pani lub pan nie zrozumieli cie dokłądnie, albo tak sie na tym znają jak ja na silniku w samochodach, czyli sie nie znam bo mnie to nie kreci jak smartfony i komputery.