AdwCleaner nagle przestał się otwierać

Mam Windows 10 Pro. Aktualizuje się chyba sam! To jest adwcleaner.exe więc chyba się nie instaluje tylko od razu otwiera okno, a w nim pytanie czy zgadzam się na wprowadzenie zmian w komputerze przez tę aplikację. Klikam “zgadzam się” i program zawsze skanował mój komputer sprawdzając czy nie ma tam jakiegoś robactwa. Teraz, kiedy wyrażam zgodę - okno znika i nie ma nic.

Wobec tego trochę “zmodernizuj” tę czynność i pobierz SmartFix, np. z DobrychProgramów.
Uruchom, zaznacz kropką pozycję “Launching” i z rozwijanego menu wybierz (kliknij) AdwCleaner. Start!
Pobierze się i uruchomi zawsze najnowsza wersja AdwCleanera.

Pobrałam [SmartFix 2.3.0.0] i dzieje się to samo co przy próbie otwarcia adwcleaner.exe . Kiedy wyraziłam zgodę na “dokonanie zmian w komputerze” - okno znikło i nie ma nic.

Pobierz FRST i zapodaj pliki logów (3 pliki)

Nie mogę pobrać FRST. Mam komunikat antywirusa ESET Nod 32, że ta strona zawiera jakieś niebezpieczne rzeczy.

Pobierz stąd:

Na portalu jakiś redaktor uruchomił niepotrzebnie mirror zbanowany w Eset za Asystenta/Managera pobierania [ten z adware zmieniającym wyszukiwarkę / generującym paski lub reklamy] (redakcji nie interesuje wyjątkowo problem że Eset ich blokuje i może to robić aż 3 milionom Polaków).

Pobrałam FRST, ale podobnie jak aplikacje adwcleaner_8.0.5 i SmartFix, nie uruchamia się w normalny sposób. Wykombinowałam uruchamianie tych aplikacji okrężną drogą przez komputerową wyszukiwarkę, ale nie wiem co mam zrobić jak FRST mi się otworzy. Tam jest skanowanie, szukanie plików, szukanie czegoś w rejestrze . Nie wiem co to są pliki logów, skąd je się bierze, a mam ich przysłać trzy. Proszę o dokładniejsze wytłumaczenie uwzględniając moją niewielką znajomość tajników komputerowych.

Kliknij na Skanuj. Program wygeneruje 3 pliki tekstowe i te pliki masz wysłać.

Utworzyły się dwa pliki. Jeden - FRST, drugi - Addition. Trzeciego nie ma.

Shortcut trzeba ręcznie zaznaczyć, niestety to taki “dodatek” i twórcy nie uważają by był on zawsze niezbędny.

Najczęściej się go ogląda raz i już potem nawet przy zakończeniu nie.

Są trzy!
Addition.txt (49,0 KB) FRST.txt (12,9 KB) Shortcut.txt (56,8 KB)

1 polubienie

Witaj @babistani

Przejrzę Twoje logi…

ale plik FRST.txt jest niekompletny.
Możesz spróbować wstawić to jeszcze raz?
Zwróć uwagę, gdzie zaczyna się plik wstawiony aktualnie.
Porównaj z tym, który masz na pulpicie

Pozdrawiam serdecznie
Juliusz

1 polubienie

Są takie same, ale może jeszcze raz wykonam to skanowanie?

Zerknij do katalogu C:/FRST/Logs
Tam będzie plik frst_tu_data_i_godzina.txt
Ten powinien być poprawny :wink:

FRST.txt (12,9 KB)
Zrobiłam tak ale chyba są takie same jak przedtem wysłałam.

No cóż.

Zrób nowy skan i wstaw pliki.

Tak zrobię.

Addition_15-06-2020 22.25.38.txt (49,0 KB) FRST_15-06-2020 22.25.38.txt (26,8 KB) Shortcut_15-06-2020 22.25.38.txt (56,8 KB)
No i teraz FRST jest większy!

1 polubienie

Dziękuję :slight_smile:
Wykonaj polecenia:

1. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\oem\Desktop
    fixlist.txt (10,0 KB)
    “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
  2. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
  3. Po restarcie wklej plik wynikowy.
  4. Sprawdź, czy możesz uruchomić ADWCleaner.
    Jeśli nadal nie działa, to wyłącz ESET Security i wtedy spróbuj.

Zrobię to jutro, bo coś mi Internet szwankuje i nawet nie wiem czy to co piszę otrzymasz.