Mam problem taki gdyż posiadam ten router od jakiegoś czasu i nie wiem jak skonfigurować wifi próbowałem już wszystkiego ale i tak się nie chce komputer połączyć przez wifi. Mój dostawca internetu to Orange.Dodam że internet po kablu działa ale po wifi nie chce się łączyć.
Chciałbym skonfigurować ten router tak żebym mógł korzystać z wifi na kompie i telefonie,czasami laptopie.
Czekam na pomoc
Karta Wifi w kompie to TP link wd350gd a system windows XP Home
Najprościej zajrzeć do instrukcji urządzenia. W necie znajdziesz ją tutaj. Na stronie 38(42) znajdziesz informacje o konfiguracji WiFi. Generalnie logujesz się do urządzenia, przechodzisz do ustawień WiFi i ustawiasz:
Access Point - Activated,
SSID - ustawiasz swoją nazwę sieci WiFi,
Broadcast SSID - Yes,
Channel ID - wybierasz dowolny. Na początek najlepiej wybrać 6, 7 bądź 8.
Authentication Type - WPA-PSK bądź WPA2-PSK. Podajesz własny klucz AES.
Następnie zapisujesz ustawienia i restartujesz urządzenie. Później już tylko na komputerze łączysz się z siecią WiFi i tyle.
No dobra zrobiłem tak jak pisałeś,sieć i zabezpieczenia są ale karta wifi w komputerze nie chce mi się połączyć z tym routerem,wygląda to jakby coś rozłączało połączenie Wifi
Być może aktywne jest filtrowanie adresów MAC kart sieciowych. Wypadałoby je wyłączyć. W tym samym miejscu, co ustawienia WiFi jest opcja Wireless MAC Address Filter - ustaw na Deactivated, zapisz zmiany i zrestartuj urządzenie.
korzystałem z tego pierwszego i drugiego i nie chce się połączyć,jest tylko możliwość wpisania hasła,wpisuje je i łączy się chwile i wyskakuje jakiś problem że nie może się połączyć
Ale nie możesz korzystać z jednego i drugiego - wtedy mogą pojawiać się problemy. Najlepiej odinstaluj TP-Link Wireless Client Utility, zrestartuj system i spróbuj połączyć się korzystając z narzędzia systemowego do ustanawiania połączeń WiFi. Ewentualnie wejdź w ustawienia zaawansowane WiFi i usuń istniejące tam, zapamiętane ustawienia sieci WiFi, z którymi system już się łączył.
Nieważne - tylko jeden z programów może być domyślnym do konfiguracji połączeń sieciowych - albo usługa zerowej karty bezprzewodowej, albo program TP-Linka. Jeśli będziesz korzystał z TP-Link’a, to w nim usuń wszystkie zapamiętane sieci. Jeśli z narzędzia Windows - zrób podobnie. Być może stworzyłeś sieć o nazwie, która jest taka sama, jak kiedyś używana, tylko zmieniony jest klucz. Wtedy domyślnie program będzie chciał się łączyć z tymi poświadczeniami, a wiadomo, że one są błędne.
A jaka jest wersja sterownika?
To oznacza nic innego jak fakt, że nie masz połączenia z routerem - nie nadano adresu IP.
Którego teraz programu używasz do połączenia z WiFi?
Spróbuj odinstalować sterownik - poprzez menadżer urządzeń - zaznaczając dodatkowo, by usunięty został także sam sterownik. Następnie zrestartuj komputer i zainstaluj ten sterownik - wersja 10.0.0.216.
Wcześniej korzystałem raz ze sterownika XP i przełączałem na TP linka.
Odinstalowałem stary sterownik,uruchomiłem ponownie system i zainstalowałem ten sterownik co podałeś korzystając z dodaj nowy sprzęt… zainstalował się ten sterownik.
Przy próbie połączenia niby się łączy jest komunikat trwa oczekiwanie na sieć który po chwili gaśnie a komputer nie łączy się z siecią.