Jeszcze raz piszę bo chyba nie zrozumiałeś. Nie wnikam w ocenę operatora ale w umowie masz jasno i konkretnie napisane że przepustowość którą na pewno uzyskasz to 10% ich deklarowanej.
Zadeklarowali 400, dają więcej niż 40 więc jest OK.
Czy to w porządku? Pod tym względem nie ale wiedziałeś co bierzesz a w każdym razie powinieneś Teraz to już tylko twój problem.
P.S. Jeśli na innym sprzęcie osiągi sa podobne to znaczy ze zgodnie z ich regulaminem dają tyle ile musza a nawet więcej.
Bez obrazy ale przeczytaj to zobaczysz jakie minimum gwarantuje ten operator.
Tu raczej chodziło, że było 39 i miej (0 — 9,75%). I raczej zignorowałbym zapis, że 9,01% zaokrąglają do 10%.
Wklej uzyskany wynik ze speedtesta na forum.
Sprawdź, czy za routerem ISP nie masz podpiętego swojego.
Zrozumiałem, zrozumiałem. To oddzielny temat, dziękuję, że to zauważyłeś. Niestety jestem starej daty i bardzo się dla mnie liczy czy coś jest “w porządku”.
Nie wiem, czy operator gwarantuje wymianę sprzętu w ramach umowy na taki który obsługuje WIFI 5GHz. W takim kontekście to napisałem.
No to masz Józek wg. tego kartę 1Gbit.
Najlepiej to pokaż wynik polecenia traceroute google.pl
, żeby wiedzieć co masz po drodze.
Zrób test certyfikowany, podłączasz ten komputer bezpośrednio z routerem kablem, wszystko inne masz mieć odłączone, jak nie będzie 90% tego co ci sprzedali (no powiedzmy z dużą tolerancją 75% o każdej porze), napisz reklamacje najlepiej w formie papierowej (drugą kopie na której będzie potwierdzenie złożenia zostaw dla siebie). Jak nic nie poprawią przez miesiąc to pchaj to do UKE. Nie przejmuj się tym, że napisali o gwarantowanych, to tak nie działa, UKE wszystko wyjaśni.
Tu opis jak przeprowadzić test certyfikowany.
Tu o reklamacjach.
https://cik.uke.gov.pl/uslugi-teleko/pytania-i-odpowiedzi/reklamacje-i-skargi-faq
A tu formularze (tam jeszcze jest link z opisem przeczytać) kontaktowy do UKE, możesz zgłaszać lub zadawać pytania.
Wielkie dzięki
Jak będziesz miał jakieś pytania natury technicznej, to napisz najpierw może tutaj, to staramy się to ubrać w słowa tak, żebyś mógł “dobrze” zadać pytania do dostawcy.
Operator gwarantuje przepustowość sieci na poziomie 10% deklarowanej. I to daje.
Więcej nic nie musi.
O ile wersja webowa nie przekłamuje, trzeba by sprawdzić z pomocą jakiegoś dostawcy co umie np. imageshack ładować bezpośrednio bez 20 serwerów pośredniczących.
Ale jakiej propozycji oczujesz, że ktoś wyłoży Ci hajs na sprzęt?
W Europie obowiązkiem ISP jest dostarczenie CPE (modem, router). W takim USA CPE musi zapewnić sobie klient.
Sorry, ale nikt Ci sprzętu nie zasponsoruje. Jak jesteś tak upierdliwym klientem, to nie dziw się, że traktują Cię ze smiechem i tak pewnie już cierpliwość im się kończy.
Myślisz, że w takim UPC czy Netii ktoś by Cię poinformował? Dostarczają Ci net, do ich sprzętu jest tyle co w umowie, a ile twój komputer wyciągnie, nikogo to nie będzie obchodziło.
W takich firmach nikt też nie będzie Ci pomagał za darmo.
Akurat to się prawdopodobnie kwalifikuje pod UOKiK jako zapis niedozwolony. Pewne wahania transferu są zupełnie normalne, ale 90% mniej niż się płaci zakrawa na oszustwo.