Aktualizacja bios-u ( gigabyte ga-k8nf-9 )


(Qhz) #1

Witam

Kupiłem sobie nowy procesor i potrzebuje zaktualzować bios i tu pojawia się mój problem jak to zrobić bo kompletnie się w tym nie mogę połapać.

Proszę o pomoc :slight_smile:


(falcon89) #2

Po pierwsze sprawdź rewizję płyty głównej (lewy dolny róg na płycie głównej).

Instrukcję aktualizacji biosu masz w manual’u od płyty.

Dodane 11.10.2013 (Pt) 14:00

Ściągnij najnowszy bios ze strony producenta, wypakuj (jest to samorozpakowujące się archiwum 7z), wrzuć plik z nazwą swojej płyt na pendriva (musi mieć system plików FAT16/32), uruchom Q-Flash (na post screen zapewne klawisz End lub w biosie F8), zrób kopię aktualnego biosu, zaktualizuj bios i все.


(Qhz) #3

Rewizja to : ASSEM

Z manualem będzie ciężko ponieważ komputer kupiłem używany.

EDIT: no właśnie z qflashem mam problem bo tam jest tylko opcja floppy.


(JNJN) #4

http://forum.pclab.pl/topic/284131-Aktu … -zbiorczy/

Sprawdź bezpośrednio na płycie dokładnie nazwę tej płyty i jej rewizję, okolice banków pamięci lub slotów PCI - pobierz właściwy bios.


(Qhz) #5

D33006 (nie wiem czy o to chodzi)

Nie mogę u mnie uruchomić systemu od kiedy zmieniłem procesor wyskakuje mi blue screen gdy uruchamiam system.

Jaki program należy użyć wykorzystując ostatni sposób podanego przez ciebie poradnika czyli aktualizacja biosu poprzez dyskietkę/dysk startowy?


(JNJN) #6

Ale najpierw zrób to, nagraj program na CD i test i daj zdjęcie po jednym przebiegu, bo może to nie problem biosu. Z biosem wszystko robisz na swoją odpowiedzialność, bo płyta może nie wstać.

Najpierw to, a dopiero bios. Napisz jak teraz masz CPU i daj zdjęcie.

http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi … m-a204.htm

No i pytanie podstawowe, czy robiłeś reset biosu po założeniu nowego CPU i czy masz poprawnie ustawione FSB dla CPU i pamięci i jak bios wykrywa CPU przy starcie czy poprawnie? czy nie?

Czy poprawnie założony cooler na CPU i inne, wiele niewiadomych?

Zrób test memtest86.


(Qhz) #7

Tak wiem ale myślę że to jedyne wyjście.

Ten cpu kupiłem : http://allegro.pl/nowy-procesor-s-939-amd-athlon-64-3500-f-vat-gw24-i3578225779.html

Nagram i napiszę co i jak.


(JNJN) #8

Sprawdź co pisałem, a przy starcie biosu jak Ci się CPU wyświetla? napisz.

Jeśli to jest ta płyta GA-K8NF-9 (rev. 1.x) to do obsługi tego CPU potrzebny jest bios F5.


(Qhz) #9

Dokładnie ten co jest czyli athlon 3500+


(JNJN) #10

Czyli bios OK.

Zrób co mówiłem i sprawdź ustawienia biosu i może trzeba postawić świeży system, ale najpierw sprawdź dokładnie sprzęt.


(Qhz) #11

O co dokładnie chodzi ?


(falcon89) #12

Rewizja płyty powinna być tu (kliknij by powiększyć obrazek)

rev_gbnf44x.jpg


(JNJN) #13

Zawsze się zastanawiam nad tym, bierzesz się do poważnej roboty, a nie masz w ogóle pojęcia co robić?

Zrób tak:

  • komp odłączony od zasilania 230 V, wyjmij baterię z płyty na 10 minut, włóż, wejdź do biosu i ustaw tylko datę i godzinę, ewentualnie bootowanie i zapisz bios Save i zrób test memmtest86 i daj zdjęcie po jednym przebiegu.

(Qhz) #14

Rev 1.1

A tą baterię robiłem wcześniej tylko nie wiedziałem że to ma być aż na 10 min, zrobiłem ok min . Teraz to robię.

EDIT: nie mogę zbootować płyty, jakby komputer nie szukał wcale , jest pierwszy ekran gdzie sprawdza dyski , w następnym jest napis “veryfing dmi pool data” i przechodzi do ładowania systemu. Dodam że w biosie first boot to cdrom.


(JNJN) #15

Wypnij kabel sygnałowy dysku systemowego i start.

Lub źle zrobiona płyta z memtest86.


(falcon89) #16

Procesor który kupiłeś to Athlon 64 3500+ E6 , który wymaga biosu w wersji F9


(Qhz) #17

JNJN dostaję komunikat

Płyta nagrana według tego poradnika który poleciłeś tylko w programie ashampoo burning studio 6 free ale tak samo jak w tym poradniku w nero czyli wypaliłem obraz płyty.

falcon89 aktualnie mam f6 bodajże także dobrze by było zaktualizować


(JNJN) #18

A zobacz, czy napęd bootuje płyty, bo może uszkodzony.

Nic przy zworkach i taśmach nie robiłeś.

Wypnij dysk systemowy i uruchamiaj.


(Qhz) #19

Napęd działa bo windowsa bootuje (jak nie wykrywa systemu, jak wykrywa to nie bootuje tylko uruchamia system), tak zrobłem jak mówisz i dostaje ten komunikat. Może problem tkwi w tym że napęd jako jedyny jest sata a reszta ata? Na wszelki wypadek ze starego kompa wykręcę napęd i spróbuję.

Dziwne bo wychodzi na to że to wina płyty ale według tego poradnika wszytko jest tak jak powinno.


(JNJN) #20

No to źle zrobiona płyta z memtest86, pobierasz plik iso memtest86 i nagrywasz i masz.