Parametr 199 wartość 9551 czyli okej , instaluje system.
EDIT: Sprawa wygląda następująco, podczas instalacji win xp dochodzę do wyboru f3-napraw esc-wyjście enter-dalej , klikam enter , na dole napis czekaj … i tak stoi. A zanim doszedłem do instalacji systemu, zanim płytę włożyłem włączyłem kompa, ku mojemu zdziwieniu wyświetliły się opcje tryb awaryjny, tryb awaryjny z obsługą wiersza, uruchom system windows normalnie i jeszcze kilka innych opcji, to po kilku nie udanych instalacjach systemu próbowałem odpalić windowsa i nie było już (jak wcześniej) skanowania dysków tylko logowanie do konta no i tu też się zawiesił. Jesteś pewny że opcja ta opcja w mhdd to czyszczenie dysku??
Czyli muszę jeszcze raz robić w f4 erase na on później po tym przeskanowaniu komenda erase w pasku i dwa razy enter czy to drugie samo wystarczy ? i po wszystkim wykonać reamp?
Wszystko masz napisane, uruchamiasz MHDD, wchodzisz w swój dysk (trzeba wpisać odpowiednią liczbę) i enter i z lini komend na dole wpisujesz erase i dwa razy enter i ma zacząć zerować dysk. Jak zakończy zerowanie wpisujesz EXIT i koniec.
Funkcji F4 nie dotykasz, wykonaj tylko samo zerowanie z linii komend erase.
Ściągniesz instrukcję do płyty, bo płyta ma rozbudowany kontroler ide/sata/raid i tu mogą być problemy - trzeba to poprawnie ustawić i zapisać bios Save.
Strona 35 instrukcji czytaj i tak ustaw kontroler jak pokazane w instrukcji.
Jak zrobisz to poprawnie i płyta z XP jest dobra powinno ruszyć bez problemu.
wpinasz do IDE2 napęd CD ATA, zworka na Master
wpinasz do IDE1 sam dysk systemowy, zworka na Master
ustawienia kontrolera jak w instrukcji i zapisz bios Save
Problem może również robić karta grafiki ? (zawiesza się na napisie czekaj) i trzeba sprawdzić na innej lub zasilacz, komp stary więc wszystko możliwe.
Myśle że zasilacz odpada bo wszystko do tej pory było okej, systemy też myślę że w porządku bo przecież skoro na obu zawiesza w tym samym momencie także chyba nie w tym wina, kartę graficzną mogę sprawdzić bo nie wiem na kiedy inną załatwię żeby sprawdzić, teraz już nie zawiesza się tylko blue screeny identyczne jak ten na zdjęciu wyżej, bios dziś zrobię z tej instrukcji.
Kartę grafiki jestem z stanie sprawdzić inną ale nie w najbliższym czasie gdyż innej niż moją zamontowaną nie posiadam a pożyczę od kogoś najszybciej w najbliższych dniach.
Tak wiem że na własne ryzyko ale co z tego skoro i tak komp nie chodzi? A aktualizując bios jakie są szanse niepowodzenia? Trudne to aż takie jest?
Nie trudne, ale musisz mieć sprawny napęd 1.44 MB i sprawną dyskietkę 1.44 MB, w instrukcji którą Ci podałem na końcu jest jak zaktualizować bios na tej płycie.
Podane masz tam również jak poprawnie odczytać model płyty, jej rewizję i wersję biosu jaką masz - choć te dane masz również w tym temacie.