Aktualizacja biosa Gigabyte GA-BX2000

Witam

Mam zamiar zaktualizować sobie Biosa w kompie, ale nie mam w tym jeszcze żadnego doświadczenia. Ściągnąłem już sobie tego biosa ze strony producenta i mam 3 pliki: bx2000.f9 , autoexec , flash840. Kiedyś gdzieś czytałem że do aktualizacji jest potrzebny plik z rozszerzeniem .awd Niby znajduje się tutaj plik autoexec (nazwa wskazuje na to że to jest “plik startowy” ale jakoś boję się go uruchomić przed upenieniem się że to mam zrobić). Jeśli można to proszę o wskazówki co i jak robić żeby komp to przeżył :wink:

Pozdrawiam

podstawowe pytanie do czego Ci to potrzebne??

jak nie masz potrzeby to nie masz po co ruszać

a zobacz czy na płytce ze sterami do płyty głównej niema programiku do update biosu ? wtedy problem masz zgłowy i programik sam to zrobi :stuck_out_tongue:

p.s. jesli niemasz potrzeby to nieuaktualniaj bios ! bo łatwo jest cos zepsuć niż potem naprawić … :?

ja mam płyte Gigabyte GA-K8NS i aktualizowałem bios programem @BIOS który miałem na CD od tej płyty. Poszukaj bo może też masz ten program, on zrobi za Ciebie wszystko łącznie ze ściagnięciem najnowszej wersji biosu.

Kompa kupowałem jakiś czas temu na jednej z aukcji internetowych i niestety nie dostałem płytki ze sterami do tej płyty. Chyba jednak nie będę nic z tym robił skoro to takie niebezpieczne.

Jakie rozszerzenia mają te pliki co ściągnąłeś ? Powinno być dwa pliki - jeden z rozszerzeniem .bin lub .rom i to właśnie w nim jest BIOS. Natomiast drugi z rozszerzeniem .exe i to jest program flashujący.

Zajrzyj tutaj i poczytaj:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=90439

I odpowiedz na zadane Ci pytanie: Po co chcesz aktualizować BIOS ? Bo jeżeli tak sobie z nudów to wiedz, że nieumiejętne zaaktualizowanie lub jak np. prąd podczas tego wyłączą to najlepiej wtedy serwis jeżeli nie znasz się na sprzęcie. :roll:

flash840.exe, bk2000.f9, autoexec.bat. Biosa chciałem zaktualizować bo nowy powinien być lepszy. Np niektóre biosy przy uruchomieniu (restarcie) kompa podają jakieś informacje o kompie, temperature procesora i płyty głównej. U mnie te dane są dostępne tylko po wejściu do biosa.

To nie tak - nie ma potrzeby nie wgrywaj nowego biosu.

A te parametry o których piszesz niektóre biosy podają przy starcie kompa,ale po co Ci to.

Sprawdzisz sobie to w biosie - ale sprawdź może monitorig w biosie jest tylko trzeba włączyć go na enabled.

Weź sobie program Everest i poda Ci informacje.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183