Witam!
Jakie polecenie / polecenia wydać w Terminalu, żeby zaktualizować Ubuntu 16.04 do najnowszej wersji, czyli 17.04??? i czy warto to robić??
do-release-upgrade
Zawsze earto, nowsze ubuntu to nowsze pakiety, najnowszy kernel wraz z nowymi usprawnieniami itp.
Ubuntu LTS zaleca się aktualizować do LTS, a nie do wydań półrocznych. Możesz rozwalić system.
W tym przypadku lepiej zainstalować “na czysto” wydanie 17.04, potem można podnosić wersję do następnego półrocznego wydania. Oczywiście nie ma gwarancji, że się nic nie wysypie for human nervings …
Ja raz w ustawieniach Ubuntu 16.04 ustawiłęm aktualizacje do wersji innych niż LTS. Zaktualizował się do 16.10 i się posypał
Zrobiłem to z ciekawosci i zostaje na LTS. Dłuższe wsparcie bezpieczeństwa i stabilności, a nowsze wersje sofru z PPA mozna dodac i wtedy się sam zaktualizuje. Po co kombinowac 16.04 to najstabilniejsza chyba obecnie wersja Ubuntu tak jak najstabilniejszego ostatnio wydanego Windowsa o num erku 8.1
Najnowszy kernel to będzie tylko w dystrybucjach rolling-release, ale na pewno nie domyślnie w Ubuntu
Co to znaczy??
Znaczy tyle że system nie ma wersji jak *buntu tylko jest aktualizowany na bieżąco z najnowszymi pakietami a nie rozbity na LTS i inne dziwne twory. Dodatkowo nie trzeba przeinstalowywać systemu co pół roku bo ciągle masz wszystko aktualne. Dobrym przykładem jest dystrybucja “Arch”
Morzesz podrzucić jakiś link Ja chciałem Minta ale po zainstalowaniu dziwnie wstawał co któryś raz, a Ubuntu działą bez problemu dlatego go używam. Jeśli jest jakaś inna dystrybucja na bierząco aktualizowana i podobna do Ubuntu w obsłydze chodiz mi o pakiety z aplikacjami i aktualizowanie systemu przez UI, a nie tylko Terminal :)ze zrzutamiz tego Arch skoro mówisz, że lepsze od Ubuntu:) No i pewna, że za działą bo Mint mnie dobił juz jakby Ubuntu nie działało LTS musiałbym wrócić do Win 10
Zobacz wyżej bo edytowałem
Co mi to da, że bedzie nowsze wszystko niż w Ubuntu o jakiś jeden, dwa numerki wersji?? Pytam bo trocxhe sie już przyzwyczaiłem do ubuntu jest dość prosty w obsłudze, a SMplayer, libreoffice gimp i kilka innych dodałem już PPA czy są jakieś aktualniejsze źródła niż PPA??
https://manjaro.org/
https://antergos.com/
Obie dystrybucje oparte są na archu ale z ułatwioną instalacją i konfiguracją przez GUI
Po polsku jest?? Boz moim angielskim nie najlepiej.
Jak to pobrac jak trzeba 2 dolce im zapłącic o co chodzi??
Język zmienisz po uruchomieniu live cd lub w instalatorze.
Jakoś wpadłem na to Ale dzięki wielkie
Wybrąłem Live ISO. Sciąga sie 5-8MB/s LTE Orange
Dzieki