Jak się instaluje oprogramowanie w tym Antergros bo odpaliłem i nie widze tam czegos takiego jak w Ubuntu “Oprogramowanie ubuntu” czy inaczej mówiąc tylko przez Terminal?? Ide instalować. zaraz
Może sensownie byłoby założyć wątek o absolutnie podstawowych potrzebach nowego użytkownika Antergosa, a nie podpinać się z Antergosem pod wątek kogoś innego dotyczący aktualizacji Ubuntu?
Az tyle o tym trzeba pisac, że trzeba nowy wątek?? Moze zamiast filozofowac bys napisał co i jak, dał link bo założe nowy watek dla “5” postów potem sie okaże??
Może przestaniesz nas odbierać jako prywatnych Twoich nauczycieli w dowolnym miejscu, w którym chcesz się wypowiedzieć. To nie jest Twoje prywatne forum.
A filozofem, to chyba jesteś Ty.
Bez odbioru.
To ja wiecznie na forach wszystkim przeszkadzam, a nie mi inni bo zle napisałem, bo literówka, bo pisze w czyimś wątku. A pomyslałeś, ze może autor wątku tez skorzysta skoro będzie nowsze, świerzsze i lepsze niż ubuntu?? Tak prosto znależć sobie ofiare i gnebić, skarzyć, żeby banowali, a samemu udawac świętego bo jak zraportuje, oflaguje to jego wykopią, a mnie pogłszacza to taka zasada nie pisana wszystkich for i moderatoróœ. Jestem moderatorem, dostaje “x” raportóœ bez namysłu ban. Bo skoro skarżą i przeszkadza to najprosciej zbanowac zgnebić bo przeciez on coś chce,m a forum to jest tylko poto, żeby nabić posty pisząc wpisz sobie w Google tam wszystko znajdziesz, albo załóż nowy watek dla jednego czy dwóch pytan.
Może inni potrafią olewac gnębienie i banowanie ja nie bo to jest narówni z tym jak gnębic na podwórku. Kazdy w koło boi się pomóc bo boi sie, że jemu się oberwie.
OT: Proponuję Ci znaleźć w necie informacje o tzw. netykiecie i zacząć się do niej stosować. Pewne reguły są dlatego, by wszystkim było wygodnie, a nie dlatego, aby cały świat miał się kręcić wokół Ciebie.
I tak - pomyślałem o różnych rzeczach. Włącznie z tym, że zakładający wątek chce uzyskać odpowiedź na zadane przez siebie pytanie, a nie przedzierać się przez różne, jemu niepotrzebne rzeczy nt. choćby co to rolling release, czy jak się instaluje programy w Antergosie.
I sorry. Dla Ciebie Antergos nie jest dobrym systemem. To lekko obudowany Arch (a w zasadzie jego instalator z niewieloma przybudowkami). Arch jest systemem dla co najmniej średnio zaawansowanych użytkowników linuksa.
Jak się zastosujesz do powszechnie obowiązujących na forach reguł, to pewnie ktoś na Twoje pytanie Ci udzieli odpowiedzi.
W menu jest program dodaj lub zainstaluj oprogramowanie. Nie pamiętam dokładnej nazwy. Jeśli nie chcę Ci się przejrzeć nawet menu to chyba linux nie jest dla Ciebie
Chyba wracam do Ubuntu bo nie działą drukarka samsunga na tym Linuks Arch, nie działa CUPS.
Bo trzeba sobie to zainstalować.
Jak ?? Nie jestem alfa i omega jak wiekszosc tutaj, nie spiewam po angioelsku wiec nie wiem jak, od 2 godzin wertuje Google i nic nie ma. Wpisuje rózne rzeczy.
CUPS jest zainstalowany masz zrzut:
Staram sie dostosowac, ale jak ktos pisze “trzeba zainstalować” i nic wiecej to tak jakby choremu dziecku an glowe powiedziec. że trzeba kluczyk w samochodzie przekrecic aby ruszyl. Chry i nie zrozumie jak mu sie nie wytlumaczy dokladnie. To samo tutaj troche wysilku, a nie tylko wiecznie do mnie pretensje na tym forum bo ja cos chce, a to takie proste, ze kasowa z Biedronki zrozumie.
Może pretensje do samego siebie w pierwszym kroku.
CUPS działa, ale może wymagać podniesienia. Sterowniki Samsunga masz w AUR. Wszystko na wiki.archlinux.org. Tak, po angielsku.
Możesz skorzystać z translatora google’a, albo komuś zapłacić. Up2U.
Nie no … przecież mamy siedzieć tłuc, wałkować to samo, co już zostało napisane w trzydziestu ośmiu miejscach krok po kroku po raz TRZYDZIESTY DZIEWIĄTY, bo ktoś nie umie i nie chce umieć nawet poszukać … Inaczej są “źli linuksiarze” i “perfidny wściekły atak” na początkującego …
Tu masz wszystko na każdą sytuację. Korzystaj z tłumacza albo wróć do szkoły bo bez angielskiego to w życiu daleko nie zajdziesz. A tym bardziej w kwestiach IT czy obsłudze systemu innego niż windows.
Jaki model drukarki?
Ogólnie znaczy to ciągły rozwój i niekoniecznie do najnowszych wersji pakietów. Gentoo również jest systemem rolling-release, ale tu pakiety nie są aktualizane do najnowszych obecnych wersji jak w Archu. Dzięku temu system jest świeży i ciągle aktualizowany bez potrzeby podnoszenia wersji i stabilny. Pakiety są na tyle przetestowane, że aktualizacja praktycznie nigdy nie kończy się rozwaleniem systemu. W przypadku Archa czy takiego Debiana Sid bywa różnie, ponieważ tu czasami jakiś pakiet, który jest zależnością dla innego potrafi na jakiś czas wylecieć z repo i zaczynają się problemy z zależnościami, co może spowodować unieruchomienie systemu. W przypadku Archa miałem tak ze 4 razy. W Debianie Sid raz. W Gentoo jeszcze nigdy.
Korzyść z rolling-release to nie tylko 2 lub 4 numerki wyżej w wersji. To również cięgła aktualizacja. Nie musisz podnosić wersji systemu. Nie musisz martwić się jak podnieść wersję, gdy Twój LTS straci wsparcie, bo system jest cały czas aktualizowany i zawsze jest świeży. Między innymi Windows 10 przeszedł na taki model. Poza 10 ma już nie być kolejnych wersji Windowsa, będą dostarczane tylko aktaulizacje.
Zostaję na Ubuntu bo wszystko działa i nie trzeba się aż tak wczuwać i kombinować, żeby drukarka działała. Wersje 17 też są w miarę najbardziej aktualne, a wolę wersję przetestowana i starszą systemu z nowymi wersjami softu niż wersję, dla zawodowców i profesjonalistów.
Tylko, że Windows 10 to tak naprawdę insider preview cały czas, nie ma stabilnej wersji jak 8,8.1, 7, które były stabilne i działały. Ubuntu 16.04 moze nie jest najnowszy, ale stabilny, wgrywasz sterowniki do drukarki potem dodajesz w UI i chodzi. Jak ktos jest zaawansowanym linuksiarzem i lubiu grzebać to niech się bawi. Ja szukałem Linuiksa stabilnego, prostego w uzyciu. Spodobał mi sie Ubuntu z GNOME i taki postawiłem. Mam 5 lat zapewnioną aktualizację bezpieczeństwa i stabilności, podoodawałem PPA i mam najnowsze wersję LibreOffice, SMPlayer, Gear, RythmBOX, a Firefox się z Canonical aktualizuje. Sami wielokrotnie piszecie na forum “dopasuj dystrybucję Linuksa do siebie i, że Ubuntu jest jedna z najlepszych dystrybucji dla poczatkujących”. Zreszta na innych forach to samo. To, że mając Archa, a nie Ubuntu i bede miał cały czas najnowszy wcale nie oznaczaiz stabilny. Za 5 lat się wiele zmieni i równie dobrze Linuks moze wygryśc Windowsa oczewiscie byłoby to coś dzisiaj wydawałoby sie nie możliwego
To ja dorzucę swoje 3 grosze
A siedząc przez 9 lat Debian - *buntu pochodnych nie miałem pewności bo jak przychodziło około 100 i więcej pakietów to czasami aktualizacja przeszła bez problemów ale system czasami nie chciał wstać ( więc trzeba było kombinować coby to naprawić ) gdzie to były wersje stabilne
Najciekawsze były takie aktualizacje które chciały wywalić połowę paczek które miały nie spełnione zależności co skutkowało tym że trzeba było mrozić dane paczki coby się nie aktualizowały
Siedząc na Arch dopiero od około 5 miesięcy jestem pewien że po 2-3 tygodniach pracy lapka non stop i codziennie po parę aktualizacji mogę go zrestartować bez obaw
A na Arch mimo że jest to rolling release nie mam takich problemów że system może nie wstać po reboot
Tylko stabilność pracy trzeba rozdzielić bo to jest szerokie pojęcie ( inaczej jak chodzi o desktop, a inaczej jeśli chodzi o serwer ) mowa oczywiście o Linux bo na Windows to żadnego serwera w życiu bym nie postawił
A co do Windows to się nie wypowiem ( za bardzo ) bo moja egzystencja 100%-owa zakończył się na XP
Więc win 7 nawet nie znam ( wiem że jest ), miałem 8, 8.1, 10 ale w ogóle nie znam tych systemów bo tam nic nie można zrobić bo i tak po jakieś większej aktualizacji wraca wszystko do stanu ( fabrycznego ) i nawet nie pyta się użytkownika czy zostawić jego ustawienia ( a już nie mówiąc że czasami wywala wszystkie po-instalowane programy ) bo system stwierdzi że dany program może wpłynąć na stabilność systemu ( no sorry ale to chyba nie tędy droga )