Aktualizacja Ubuntu do najnowszerj wersji

Jak się instaluje oprogramowanie w tym Antergros bo odpaliłem i nie widze tam czegos takiego jak w Ubuntu “Oprogramowanie ubuntu” czy inaczej mówiąc tylko przez Terminal?? Ide instalować. zaraz :slight_smile:

Może sensownie byłoby założyć wątek o absolutnie podstawowych potrzebach nowego użytkownika Antergosa, a nie podpinać się z Antergosem pod wątek kogoś innego dotyczący aktualizacji Ubuntu?

1 polubienie

Az tyle o tym trzeba pisac, że trzeba nowy wątek?? Moze zamiast filozofowac bys napisał co i jak, dał link bo założe nowy watek dla “5” postów potem sie okaże??

Może przestaniesz nas odbierać jako prywatnych Twoich nauczycieli w dowolnym miejscu, w którym chcesz się wypowiedzieć. To nie jest Twoje prywatne forum.
A filozofem, to chyba jesteś Ty.
Bez odbioru.

To ja wiecznie na forach wszystkim przeszkadzam, a nie mi inni bo zle napisałem, bo literówka, bo pisze w czyimś wątku. A pomyslałeś, ze może autor wątku tez skorzysta skoro będzie nowsze, świerzsze i lepsze niż ubuntu?? Tak prosto znależć sobie ofiare i gnebić, skarzyć, żeby banowali, a samemu udawac świętego bo jak zraportuje, oflaguje to jego wykopią, a mnie pogłszacza to taka zasada nie pisana wszystkich for i moderatoróœ. Jestem moderatorem, dostaje “x” raportóœ bez namysłu ban. Bo skoro skarżą i przeszkadza to najprosciej zbanowac zgnebić bo przeciez on coś chce,m a forum to jest tylko poto, żeby nabić posty pisząc wpisz sobie w Google tam wszystko znajdziesz, albo załóż nowy watek dla jednego czy dwóch pytan.

Może inni potrafią olewac gnębienie i banowanie ja nie bo to jest narówni z tym jak gnębic na podwórku. Kazdy w koło boi się pomóc bo boi sie, że jemu się oberwie.

OT: Proponuję Ci znaleźć w necie informacje o tzw. netykiecie i zacząć się do niej stosować. Pewne reguły są dlatego, by wszystkim było wygodnie, a nie dlatego, aby cały świat miał się kręcić wokół Ciebie.
I tak - pomyślałem o różnych rzeczach. Włącznie z tym, że zakładający wątek chce uzyskać odpowiedź na zadane przez siebie pytanie, a nie przedzierać się przez różne, jemu niepotrzebne rzeczy nt. choćby co to rolling release, czy jak się instaluje programy w Antergosie.
I sorry. Dla Ciebie Antergos nie jest dobrym systemem. To lekko obudowany Arch (a w zasadzie jego instalator z niewieloma przybudowkami). Arch jest systemem dla co najmniej średnio zaawansowanych użytkowników linuksa.

Jak się zastosujesz do powszechnie obowiązujących na forach reguł, to pewnie ktoś na Twoje pytanie Ci udzieli odpowiedzi.

W menu jest program dodaj lub zainstaluj oprogramowanie. Nie pamiętam dokładnej nazwy. Jeśli nie chcę Ci się przejrzeć nawet menu to chyba linux nie jest dla Ciebie :wink:

Chyba wracam do Ubuntu bo nie działą drukarka samsunga na tym Linuks Arch, nie działa CUPS.

Bo trzeba sobie to zainstalować.

Jak ?? Nie jestem alfa i omega jak wiekszosc tutaj, nie spiewam po angioelsku wiec nie wiem jak, od 2 godzin wertuje Google i nic nie ma. Wpisuje rózne rzeczy.

CUPS jest zainstalowany masz zrzut:

Staram sie dostosowac, ale jak ktos pisze “trzeba zainstalować” i nic wiecej to tak jakby choremu dziecku an glowe powiedziec. że trzeba kluczyk w samochodzie przekrecic aby ruszyl. Chry i nie zrozumie jak mu sie nie wytlumaczy dokladnie. To samo tutaj troche wysilku, a nie tylko wiecznie do mnie pretensje na tym forum bo ja cos chce, a to takie proste, ze kasowa z Biedronki zrozumie.

Może pretensje do samego siebie w pierwszym kroku.
CUPS działa, ale może wymagać podniesienia. Sterowniki Samsunga masz w AUR. Wszystko na wiki.archlinux.org. Tak, po angielsku.
Możesz skorzystać z translatora google’a, albo komuś zapłacić. Up2U.

Nie no … przecież mamy siedzieć tłuc, wałkować to samo, co już zostało napisane w trzydziestu ośmiu miejscach krok po kroku po raz TRZYDZIESTY DZIEWIĄTY, bo ktoś nie umie i nie chce umieć nawet poszukać … Inaczej są “źli linuksiarze” i “perfidny wściekły atak” na początkującego …

https://wiki.archlinux.org/

Tu masz wszystko na każdą sytuację. Korzystaj z tłumacza albo wróć do szkoły bo bez angielskiego to w życiu daleko nie zajdziesz. A tym bardziej w kwestiach IT czy obsłudze systemu innego niż windows.

Jaki model drukarki?

Ogólnie znaczy to ciągły rozwój i niekoniecznie do najnowszych wersji pakietów. Gentoo również jest systemem rolling-release, ale tu pakiety nie są aktualizane do najnowszych obecnych wersji jak w Archu. Dzięku temu system jest świeży i ciągle aktualizowany bez potrzeby podnoszenia wersji i stabilny. Pakiety są na tyle przetestowane, że aktualizacja praktycznie nigdy nie kończy się rozwaleniem systemu. W przypadku Archa czy takiego Debiana Sid bywa różnie, ponieważ tu czasami jakiś pakiet, który jest zależnością dla innego potrafi na jakiś czas wylecieć z repo i zaczynają się problemy z zależnościami, co może spowodować unieruchomienie systemu. W przypadku Archa miałem tak ze 4 razy. W Debianie Sid raz. W Gentoo jeszcze nigdy.

Korzyść z rolling-release to nie tylko 2 lub 4 numerki wyżej w wersji. To również cięgła aktualizacja. Nie musisz podnosić wersji systemu. Nie musisz martwić się jak podnieść wersję, gdy Twój LTS straci wsparcie, bo system jest cały czas aktualizowany i zawsze jest świeży. Między innymi Windows 10 przeszedł na taki model. Poza 10 ma już nie być kolejnych wersji Windowsa, będą dostarczane tylko aktaulizacje.

Zostaję na Ubuntu bo wszystko działa i nie trzeba się aż tak wczuwać i kombinować, żeby drukarka działała. Wersje 17 też są w miarę najbardziej aktualne, a wolę wersję przetestowana i starszą systemu z nowymi wersjami softu niż wersję, dla zawodowców i profesjonalistów.

Tylko, że Windows 10 to tak naprawdę insider preview cały czas, nie ma stabilnej wersji jak 8,8.1, 7, które były stabilne i działały. Ubuntu 16.04 moze nie jest najnowszy, ale stabilny, wgrywasz sterowniki do drukarki potem dodajesz w UI i chodzi. Jak ktos jest zaawansowanym linuksiarzem i lubiu grzebać to niech się bawi. Ja szukałem Linuiksa stabilnego, prostego w uzyciu. Spodobał mi sie Ubuntu z GNOME i taki postawiłem. Mam 5 lat zapewnioną aktualizację bezpieczeństwa i stabilności, podoodawałem PPA i mam najnowsze wersję LibreOffice, SMPlayer, Gear, RythmBOX, a Firefox się z Canonical aktualizuje. Sami wielokrotnie piszecie na forum “dopasuj dystrybucję Linuksa do siebie i, że Ubuntu jest jedna z najlepszych dystrybucji dla poczatkujących”. Zreszta na innych forach to samo. To, że mając Archa, a nie Ubuntu i bede miał cały czas najnowszy wcale nie oznaczaiz stabilny. Za 5 lat się wiele zmieni i równie dobrze Linuks moze wygryśc Windowsa oczewiscie byłoby to coś dzisiaj wydawałoby sie nie możliwego :slight_smile:

1 polubienie

To ja dorzucę swoje 3 grosze

A siedząc przez 9 lat Debian - *buntu pochodnych nie miałem pewności bo jak przychodziło około 100 i więcej pakietów to czasami aktualizacja przeszła bez problemów ale system czasami nie chciał wstać ( więc trzeba było kombinować coby to naprawić ) gdzie to były wersje stabilne :wink:

Najciekawsze były takie aktualizacje które chciały wywalić połowę paczek które miały nie spełnione zależności co skutkowało tym że trzeba było mrozić dane paczki coby się nie aktualizowały :wink:

Siedząc na Arch dopiero od około 5 miesięcy jestem pewien że po 2-3 tygodniach pracy lapka non stop i codziennie po parę aktualizacji mogę go zrestartować bez obaw :wink:

A na Arch mimo że jest to rolling release nie mam takich problemów że system może nie wstać po reboot

Tylko stabilność pracy trzeba rozdzielić bo to jest szerokie pojęcie ( inaczej jak chodzi o desktop, a inaczej jeśli chodzi o serwer ) mowa oczywiście o Linux bo na Windows to żadnego serwera w życiu bym nie postawił :wink:

A co do Windows to się nie wypowiem ( za bardzo ) bo moja egzystencja 100%-owa zakończył się na XP :wink:

Więc win 7 nawet nie znam ( wiem że jest ), miałem 8, 8.1, 10 ale w ogóle nie znam tych systemów bo tam nic nie można zrobić bo i tak po jakieś większej aktualizacji wraca wszystko do stanu ( fabrycznego ) i nawet nie pyta się użytkownika czy zostawić jego ustawienia ( a już nie mówiąc że czasami wywala wszystkie po-instalowane programy ) bo system stwierdzi że dany program może wpłynąć na stabilność systemu ( no sorry ale to chyba nie tędy droga )