Aktualizacja Ubuntu do najnowszerj wersji

Nikt nie każe instalować zaawansowanych distro. Pytałeś co to rolling-relesde, to dostałeś odpowiedź.

Co do 10, nie będzie już innych wersji Windows. Chyba że MS zmienu zdanie. Oni przeszli właśnie na rolling-release.

10 ale w ogóle nie znam tych systemów bo tam nic nie można zrobić bo i tak po jakieś większej aktualizacji wraca wszystko do stanu ( fabrycznego ) i nawet nie pyta się użytkownika czy zostawić jego ustawienia ( a już nie mówiąc że czasami wywala wszystkie po-instalowane programy ) bo system stwierdzi że dany program może wpłynąć na stabilność systemu ( no sorry ale to chyba nie tędy droga )

To o czym piszesz wynika z czegoś innego. Aktualizacje typu creators update, redstone itp. Te wydawane co pół roku, to tak naprawdę czysta instalacja systemu bez usuwania plików użytkownika. Dlatego proces aktualizacji trwa godzine, a nie 2 minuty.

Czy może jakiś admin w końcu wyciąć ten OT i zamknąć rozwiązany temat? :rolling_eyes:

1 polubienie

no jakoś zmiana u mnie na serwie z ubuntu 14.04 na 16.04 jakoś nic nie zmieniło i po reboot wszystko wstało

i z windows powinno być tak samo :wink: przychodzi duża aktualizacja i ma wszystko wstać po restart tak jak było no ale tak się nie dzieje :wink:

Nikt nie wytnie :wink: na forum panuje nowa polityka, przyzwyczajaj się :smiley:

Serwer to serwer. Przy systemach serwerowych, większe jest prawdopobienstwo, że usługa się sknoci, a nie że system nie wstanie. Choć dzieje się tak głównie, gdy usługa ma zmienione dyrektywy, co mozna zauważyć przy postfix lub sambie.

to inaczej serwer/desktop bo taki miałem w domu ( teraz tylko jako archiwum ) i wszystko wstawało z takimi ustawieniami jakie były przed aktualizacją ( na Windows tak się nie dzieje ) i po aktualizacji musisz wszystko robić od nowa w większości przypadków tak miałem na 10 ( a już w szczególności powrót całego ruchu do MS i odnowa go trzeba wycinać i firm pochodnych )

Właśnie o tym piszę.

Proszę pana, to się nie dodaje! :laughing:
To, że MS zadeklarował, że Windows 10 to ostatni Windows znaczy jedynie tyle, że numerki wersji będą rosły po kropce, anie przed nią :smiley: To dalej są kolejne wydania systemu a nie rolling-release :wink:

2 polubienia

Może nie jest to 100% rolling, ale ja się już przyzwyczaiłem, że Microsoft niczego nie potrafi zrobić dobrze do końca :wink:

Aktualizacje - restart systemu. Duże aktualizacje - reinstalacja systemu :slight_smile: Nawet w XXI wieku MS nie potrafi zaktualizować systemu bez potrzeby restartu. O co półrocznych update’ach nawet nie wspominam.

1 polubienie

Jak zainstalowałem Ubuntu 16.04.2 i pobrał najnowsze aktualizacje systemowe tez wołał restartu :stuck_out_tongue:

Czasem woła ale na pewno rzadziej od Windows.

Restart a nie reset systemu po którym jest jeszcze więcej bugów.

Restartu napisałem w poście wyżej :stuck_out_tongue: i to bezbłędnie napisałem :stuck_out_tongue:

Sluchajcie da się ten panel boczny w ubuntu gnom,e ustawić, żeby był cały czas widoczny jak w podstawowym środowisku UI ubuntu?? Bo w opcjach nigdzie nic nie ma, a jak klikam na nim prawym to zero reakcji.

Doprawdy tak ciężko wstukać w google’a choćby “gnome like unity”?
https://www.fossmint.com/gnome-layout-manager-make-gnome-into-unity-mac-windows/

1 polubienie

Coś mi w tym poradniku nie gra :slight_smile:

Wywaliło "Please install Curl jakiś

Ten poradnik nie działa. Sprawdziłeś zanim wkleiłes poradnik czy poprostu??

https://askubuntu.com/questions/259681/the-program-curl-is-currently-not-installed (trochę zalatuje starością).