Chyba to jest to.
Możesz wrzucić screen?
Ok dziękuje.
Pisałem w poprzednim poście moim już o tym, że głównym powodem mojego powrotu do poprzedniej wersji Win 10 było nowa aktualizacja. Ona spowodowała pojawienie się u mnie dysku lokalnego F. A tego nigdy nie miałem wcześniej. I co ciekawe cały ten dysk lokalny F jest pełny, a po wejściu do środka dysku pisze mi, że folder jest pusty. I co ciekawe, koło zegara w rogu wyświetla mi informacje o tym, że dysk jest pełny, Screeny dałem w moim poście, w którym o tym pisałem: Aktualizacja Win10 do wersji 1803 dostępna do pobrania
A w nowej wersji przeglądarki Edge niema tej funkcji w ustawieniach:
1 lap i aktualizacja przebiegła bez problemu. Jutro biorę się z kolejnego.
Swoją drogą, nie wiem czy to złudzenie, czy fakt, ale czcionka w całym systemie jest jakby bardziej wyostrzona. To Oczywiście plus. Lapek z rozdziałką 1440 x 900.
O tak mi porozwalało czcionki w paru miejscach na Edge - przed aktualizacją było wszystko dobrze… Ktoś wie jak można byłoby temu zaradzić?
Spróbuj może włączyć / wyłączyć akceleracje sprzętową, sprawdzić czy może jest aktualizacja sterowników do karty graficznej.
Zresetował bym flagi (about://flags
) do standardowych.
Wejdź w Ustawienia następnie wyszukaj czcionki.
@krystian3w Flagi zresetowane, akceleracja włączona/wyłączona bez różnicy jest.
@Paweł z poziomu Edge Ustawienia » Czcionki? Kurcze ślepy jestem, bo nie widzę tego. A te Windowsowe ustawienia dają mi tylko podgląd czcionek
Chodzi mi o systemowe. Na Edge raczej nie znalazłem takiej opcji nigdy. A czcionka w całym systemie, jest ok? Tylko Edge chrzani się? Mi to wygląda tylko na czcionkę, która gdzieś została zmieniona.
Wszędzie jest okej… Tylko Edge. Przed aktualizacją też było dobrze.
Chrome, a nawet… Internet Explorer też dobrze wyświetla.
I “śmiesznie” bo nie wszystkie strony - faktycznie może być problem z konkretnym fontem. Hm… Dziwne.
Ok. Wpisz w wyszukiwarce systemowej Edge. Następnie PPM i Ustawienia aplikacji. Znajdziesz tam Resetowanie. Zresetuj przeglądarkę.
Dalej to samo było. Sprawdziłem przez narzędzia programistyczne, że FB i niektóre strony, gdzie jest problem puszczane są przez font “Helvetica”, wgrałem ją i jest trochę lepiej, a z kodu dałem wymuszony Arial. Trochę lepiej jest… choć nie idealnie. No nic - trudno. Już nie spamuję, bo ważniejsze problemy są niż to. Dzięki za pomoc!
Powiedzcie mi, co trzeba zaznaczyć przy tej aktualizacji w tych momentach gdzie pyta:
- czy reklamy maja wyswietlac się ze stron internetowych czy Microsoft ma narzucać własne reklamy: tak czy nie
- czy urządzenie ma być szpiegowane w calosci przez Microsoft czy tylko w jego części: tak czy nie.
I takie rozne co tam jest tego typu zapytania na końcu instalacji, to co tam trzeba dać/zaznaczyć żeby było prawidłowo ? podstawowe ? zaawansowane ? tak ? czy nie ?
A może Ty wiesz ?
Zaznaczasz co uważasz za słuszne.
To właśnie pozaznaczałem co uznałem za słuszne. Pytanie dlaczego pojawił mi się dysk lokalny F ? który pokazywał, że jest pełny a w rzeczywistości był pusty. Skąd to gówno się wzięło ?
Wiesz może ?