Aktualizacja Win10 do wersji 1803 dostępna do pobrania

@krystian3w Flagi zresetowane, akceleracja włączona/wyłączona bez różnicy jest.
@Paweł z poziomu Edge Ustawienia » Czcionki? Kurcze ślepy jestem, bo nie widzę tego. A te Windowsowe ustawienia dają mi tylko podgląd czcionek :frowning:

1 polubienie

Chodzi mi o systemowe. Na Edge raczej nie znalazłem takiej opcji nigdy. A czcionka w całym systemie, jest ok? Tylko Edge chrzani się? Mi to wygląda tylko na czcionkę, która gdzieś została zmieniona.

Wszędzie jest okej… Tylko Edge. Przed aktualizacją też było dobrze.
Chrome, a nawet… Internet Explorer też dobrze wyświetla.
I “śmiesznie” bo nie wszystkie strony - faktycznie może być problem z konkretnym fontem. Hm… Dziwne.

Ok. Wpisz w wyszukiwarce systemowej Edge. Następnie PPM i Ustawienia aplikacji. Znajdziesz tam Resetowanie. Zresetuj przeglądarkę.

1 polubienie

Dalej to samo było. Sprawdziłem przez narzędzia programistyczne, że FB i niektóre strony, gdzie jest problem puszczane są przez font “Helvetica”, wgrałem ją i jest trochę lepiej, a z kodu dałem wymuszony Arial. Trochę lepiej jest… choć nie idealnie. No nic - trudno. Już nie spamuję, bo ważniejsze problemy są niż to. Dzięki za pomoc! :slight_smile:

3 polubienia

Powiedzcie mi, co trzeba zaznaczyć przy tej aktualizacji w tych momentach gdzie pyta:

• czy reklamy maja wyswietlac się ze stron internetowych czy Microsoft ma narzucać własne reklamy: tak czy nie
  • czy urządzenie ma być szpiegowane w calosci przez Microsoft czy tylko w jego części: tak czy nie.
    I takie rozne co tam jest tego typu zapytania na końcu instalacji, to co tam trzeba dać/zaznaczyć żeby było prawidłowo ? podstawowe ? zaawansowane ? tak ? czy nie ?

A może Ty wiesz ?

Zaznaczasz co uważasz za słuszne.

1 polubienie

To właśnie pozaznaczałem co uznałem za słuszne. Pytanie dlaczego pojawił mi się dysk lokalny F ? który pokazywał, że jest pełny a w rzeczywistości był pusty. Skąd to gówno się wzięło ?

Wiesz może ?

Ta aktualizacja jest ogólnie jakaś walnięta. Na moim Lenovo Ideapad 520 mi się co chwilę system zawieszał (“zamarzał”) i komp grzał się bardzo. Wróciłem do 1709 i nie zamierzam wgrywać, aż system nie wgra sam (a to podobno nastąpi najwcześniej w maju, a może później).

Teraz od godziny gdzieś 9 rano próbuję przez windows update pobrać aktualizację jeszcze raz i od rana do teraz mam dopiero 70%. Też dziwne dla mnie, że tak pomału to idzie.

A co ciekawe też, w nowej wersji windows 10 nie działał u mnie też Windows Defender tylko zamiast tej ikonki miałem ikonkę żółtego trójkąta z czarnym wykrzyknikiem. A w ustawieniach windows defender wymagał zalogowania się do konta Microsoft lub w przypadku nie posiadania konta założenia sobie konta Microsoft . A następnie oprócz hasła w ramach bezpieczeństwa chciał żebym założył zamiast hasła sobie PIN. - Dziwne to dla mnie. Co o tym myślicie ?

1 polubienie

Co do Windows Defender nie sprawdzałem, staram się go omijać szerokim łukiem z powodów które
podałeś m.in.

Tak jest w 1803. Jak nie masz konta MS i PIN-u to będzie ostrzeżenie. Chodzi pewnie o to, że tylko przy koncie MS można mieć PIN, a logowanie PIN-em w miejscach publicznych jest PODOBNO bezpieczniejsze niż hasłem. Ale jak nie chcesz mieć konta MS ani PIN-u, to kliknij Odrzuć po prostu tam.

A jak wyjaśnisz pojawienie się u mnie po aktualizacji do nowej wersji win 10 dysku lokalnego F ? Który jest pełny ale jest pusty ?

1. https://imgur.com/jiwCHGE
  2. https://imgur.com/050w5hy

Co do Defendera, u mnie jest ok do teraz. A może dlatego, że mam założone konto MS i loguję się do systemu pinem.

Nie wyjaśnię. To jest błąd. Błędów w tej aktualizacji jest pełno. Włącznie z tym, że się crashuje super, mega efekt “reveal” co chwilę. Sam musiałem jak już pisałem kilka postów temu wrócić do 1709 na laptopie, bo mi “zamarzał” cały system na moim laptopie Lenovo. I się strasznie grzał. A na stacjonarce tego błędu nie ma, ale efekt “reveal” tak czy siak niestabilny. Ponadto jak włączysz “Integralność pamięci” w Windows Defender, to już tego nie wyłączysz, chyba że edytując rejestr. Taki błąd. Ogólnie błędów tak jak powiedziałem masa. Jeszcze tak niedopracowanej aktualizacji nie widziałem do Windows 10, a mam go od lipca 2015.

Edit: Na tym dysku mogą być jakieś plik “ukryte” i zajmować miejsce.

Sprawdzałeś w zarządzaniu dyskami, czy pojawia się dysk F?

W zarządzaniu dyskami nie pojawia się dysk F. A w “Ten komputer” jak widać na screenie to jest i nie da się tego usunąć tylko sformatować. hmm ?