Dysk F pokazuje ok 500MB pamięci. Wydaje mi się, że jest to dysk zarezerwowany przez system, który sam sobie stworzył (kopie, czy co tam). Też mam dysk/partycję zarezerwowaną przez system, ale jest ukryty w “Ten komputer”. Dziwi mnie tylko, dlaczego jest on widoczny w eksploratorze plików u Ciebie.
A czy da się ten dysk ukryć ?
Zainstalowałam wczoraj na czysto, wszystko poszło bez problemów. Jak dotąd działa bez zarzutu
Nie wydaje mi się, aby było to możliwe. W końcu to system sam zrobił sobie partycję.
To teraz jak nie da się tego wyłączyć to będzie mi koło zegara w rogu ekranu pojawiać się informacja, że dysk jest pełny i prosi o zwolnienie miejsca przez usunieie nie potrzebych rzeczy. Wkurza mnie to. Jak się tego pozbyć ??
A z poziomu linux live cd/usb.
Uruchom Gparted i format. Czy system wstanie po siłowym usunięciu partycji nie mam pojęcia.
Teraz mi się udało zobaczyć co jest w lokalnym dysku F, są takie rzeczy jak widać na poniższym screenie. Czy są to rzeczy do czegoś potrzebne ? jak się tego dysku z tymi danymi pozbyć ?
Otóż, są to kopie, które system sam sobie zrobił. A jak się pozbyć tego dysku, @D35CART35 napisał Ci już, jak, chociaż i ja bym zostawił ten dysk w spokoju.
JA bym radził tego nie usuwać, jak już tak chcesz się pozbyć to lepiej postawić system.
Jak usuniesz, to może system nie wstać. Ja polecam na nowo postawić system z nośnika instalacyjnego albo powrót do 1709.
Jeszcze możesz spróbować zainstalować EASUS Partition Master i tam odpiąć literkę od tego dysku.
Ale to jest tylko kopia, czy jakieś pliki z ustawień?
Najlepiej postawić system na czysto. Wtedy nie będzie tego dysku/partycji co nie oznacza, że ten dysk nie będzie istniał. Owszem, będzie dostępny, ale nie w eksploratorze plików.
Nie będę stawiał systemu od nowa. To cały dzień roboty łącznie z instalacją sterowników wszystkich itd. Do 12 w nocy by mi to zeszło. Może da się coś zrobić, żeby ten dysk lokalny F nie był widoczny w ten komputer ? jakoś przed aktualizacją tego nie było, a teraz po aktualizacji jest. Nie rozumiem tego. Co jest nie tak ? może wina jest tej aktualizacji ??
Jest to kopia. Gdyby system padł, Windows ma z czego przywrócić kopie. Tak to sobie tłumaczę.
Spróbuj wgrać EASUS Partition Master i odepnij literę dysku od tej partycji, wtedy zniknie. Tylko uważaj, bo program ten lubi sobie pozaznaczać przy instalacji różny crapware i trzeba odznaczyć.
I co zrobić, żeby mi cały czas tego nie pokazywało ?
Albo może Ty wiesz ??
Miej pretensje do MS. Nie przemyśleli tego (brak wolnego miejsca, na dysku F).
Co mam teraz zrobić ??
Metoda którą podałem wyżej jest metodą siłową, czy po usunięciu partycji system wstanie nie wiem.
Jeżeli jest to kopia to system powinien po formacie wstać.