Szukam darmowego dodatku do przeglądarki Chrome lub darmowej aplikacji na Windows 11, która będzie włączać alarm dźwiękowy przez cały dzień np. co 10, 12 lub 15 minut - zależnie od ustawienia.
Znalazłam taki dodatek: https://chromewebstore.google.com/detail/break-timer/nkfgoedpkdjjiamacmcnbdfodpgappmi - ale wydaje się nie działać. Wszystko niby ustawiłam prawidłowo, a on pokazuje, że jest poza godzinami pracy (ustawiłam od 09:00 do 23:59, a była 11:30). Poza tym on chyba i tak nie ma żadnego własnego alarmu.
Jak nie zgłupiejesz od mylnych komunikatów (część pozwala unikać powiadomień w dymku, bo się „przewodnisz”), to może dodatki przypominające o piciu wody:
-
Niby ma audio;
-
też nie chce mi działać lub jest super cichy, gdy dźwięk z powiadomienia Windows jest głośniejszy (trzeba by je wyłączyć dla dodatku i już pasi, jak nie to trzeba kombinować jak wyłączyć dźwięk systemu per dodatek lub dla całego Chrome dla powiadomień/push);
- przy słuchawkach bezprzewodowych z lagiem ustaw sobie własne długie audio, przy braku powiadomienia wizualnego w rogu (moje ucinają ze co 3 powiadomienie i słyszę końcówkę dźwięku);
-
-
Pozwala ustawić interwał nawet na 1 minutowy, niby działa już minimum 6. minutę u mnie;
-
nie wydaje mi się, by szło zrobić łatwo pauzę, trzeba stop i znowu start od zera;
-
między
0:00 - 8:59
trzeba ręcznie zrobić stop lub wyłączyć cały dodatek (być może pamięta by się potem sam włączyć z ostatnim interwałem (pewnie od zera, a nie kontynuując ostatni cykl)).
-
Na minus data ostatniej aktualizacji w marcu, a mamy już listopad (jakby ktoś liczył na naprawę audio w Windows 10 i 11 z wyskakującym powiadomieniem i dźwiękiem systemowym, gdyby działała w Chrome 109 lub forkach na Windows 7 lub GNU/Linux bądź macOS).
Kiedyś niby też polecałem Pomodoro, nie sprawdziło się w żadnej formie na dłuższą metę (np. dźwięk przestał ryczeć)? Niby są wersje na Windows lub jako dodatek do przeglądarki komputerowej.
Niewiele zrozumiałam z tego opisu Water reminder, ale wygląda na jakieś uciążliwe w ustawieniu. Na pewno nie chcę mylnych komunikatów ![]()
Co do tamtego wątku, to było tak dawno, że już nic nie pamiętam i nie pamiętam co wtedy zainstalowałam. Już nawet zmieniłam smartfon od tamtego czasu. A teraz chciałam coś na Windows, aczkolwiek wolałabym dodatek do przeglądarki.
Zainstalowałam teraz taki: https://chromewebstore.google.com/detail/take-a-break/oifmahnepecgegpdiomjikkmfmnlbdjo - ale po pierwsze on tam ma aż 3 rodzaje przerw (dla oczu, na wodę i na ćwiczenia) z osobnym ustawieniem interwału i nie da się używać tylko jednego, a pozostałych dwóch dezaktywować, a po drugie ten alarm dzwoni kompletnie od czapy i jak mu się zachce, a nie co 10 minut, jak ustawiłam, więc nie wiem, o co tu chodzi ![]()
Jeśli nie zależy Ci na tym, żeby przypomnienie pojawiało się dokładnie o stałych porach (np. zawsze 15 minut po każdej pełnej godzinie), tylko chcesz, by uruchamiało się cyklicznie → co określony czas od momentu włączenia programu (np. co 10 lub 15 minut), to najlepiej szukać wśród programów przypominających o przerwach w pracy.
Takie aplikacje — jak Stretchly, Workrave czy Big Stretch Reminder -działają właśnie w ten sposób: uruchamiasz je raz, a one przez cały dzień co określony interwał wyświetlają przypomnienie i/lub odtwarzają dzwięk
Tak, dokładnie o takie działanie chodzi
Przeglądarka Chrome często usypia w przypadku nieaktywności i nawet nie ma jak tego wyłączyć. Nie jestem pewien ale wydaję mi się że można użyć harmonogramu zadań i utworzyć krótki skrypt który uruchamia dźwięk co jakiś czas.
Ale komplikujecie życie… Apki, srapki i inne cuda.
Poprawiona wersja !
@echo off
chcp 65001 >nul
title Krótki alarm (Win10/Win11)
:loop
echo.
echo [ALARM] Czas minął!
powershell -NoProfile -Command "[console]::beep(1000,300)"
echo [INFO] Następny alarm aktywowany...
echo.
for /l %%i in (600,-1,1) do (
echo Odliczanie: %%i sekund...
timeout /t 1 >nul
)
goto loop
600 = 600 sec = 10 min
Copy / Paste to do pliku, dać rozszerzenie .bat i mamy minutnik z beep.
Działa do momentu zamknięcia okna CMD.
Nie mam w11 ale powinno działać.
Zabrakło kradzenia skupienia z innych okien lub tymczasowego ustawienia wyświetlania terminala nad wszystkimi oknami na kilka sekund.
# Define the necessary Windows API functions
$PInvoke = @"
[DllImport("user32.dll")]
public static extern bool SetWindowPos(IntPtr hWnd, IntPtr hWndInsertAfter, int X, int Y, int cx, int cy, uint uFlags);
"@
$Win32Func = Add-Type -MemberDefinition $PInvoke -Name Win32Functions -Namespace Windows -PassThru.
# Define constants
$HWND_TOPMOST = New-Object IntPtr -Value -1
$HWND_NORMAL = New-Object IntPtr -Value -2
$SWP_NOMOVE = 0x0002
$SWP_NOSIZE = 0x0001
$SWP_SHOWWINDOW = 0x0040
# Get the handle of the current PowerShell window
$hWnd = (Get-Process -Id $PID).MainWindowHandle
# Make the window topmost
$Win32Func::SetWindowPos($hWnd, $HWND_TOPMOST, 0, 0, 0, 0, $SWP_NOMOVE -bor $SWP_NOSIZE -bor $SWP_SHOWWINDOW) | Out-Null
# Display a message and wait for a few seconds
Write-Host "PowerShell window is now on top for 5 seconds..."
Start-Sleep -Seconds 5
# Return the window to normal (non-topmost)
$Win32Func::SetWindowPos($hWnd, $HWND_NORMAL, 0, 0, 0, 0, $SWP_NOMOVE -bor $SWP_NOSIZE -bor $SWP_SHOWWINDOW) | Out-Null
Write-Host "PowerShell window is back to normal."
Czysto rozrywkowo dodam - Jak już idziemy w tym kierunku, to uważam że nic nie pobije zapisu z Cron. Chcesz uruchamiać coś co drugi dzień 15 minut po każdej godzinie? Spoko, wystarczy króciutki zapis
15 * */2 * * /ścieżka/do/skryptu.sh
Dziś regułki do Cron świetnie generują AI z opisu słownego.
Oczywiście da się też z windowsowego Harmonogramu Zadań.
Nie zabrakło bo nie miało być.
To ma być wybitnie prosty „minutnik” a nie upierdliwiec z przeszkadzajkami oraz kodem na 2m ekranu. ![]()
Jeżeli potrzebujesz tylko „ping” co X minut to możesz w dowolnym odtwarzaczu dodać dwa utwory. X minut ciszy i jako drugi coś co robi ping. Po zapętleniu masz to czego chciałeś. Głupie i działa bez potrzeby programowania.
Nie jest głupie ale alternatywne.
Wprawdzie bez programowania ale trzeba sobie zrobić plik z ciszą i jakiś z alarmem.
hehe to było nietypowo-kreatywne, konkurs na najbardziej nietypowy przypominacz co 15 minut uważam za otwarty ![]()
Ponieważ najbardziej zależało mi, aby to był dodatek do przeglądarki, a ten Take a Break jednak zaczął działać prawidłowo, to postanowiłam dać mu szansę i potestować przez jakiś czas, ale jednak rezygnuję, bo ma zbyt wiele wad. Nie da się wybrać dźwięku i jeszcze wywala zasłaniający wszystko komunikat z przypomnieniem na całe okno.
Tak więc teraz będę po kolei testować Wasze pomysły. Na pierwszy ogień idzie skrypt. Dam znać czy działa.
Nieustannie włączony w tle odtwarzacz z dźwiękiem ciszy mnie nie przekonuje, więc tego nie będę testować.
W każdym razie nie chcę aby mi się wyświetlały jakieś komunikaty. Chcę tylko sam dźwięk
Zapisałam skrypt i uruchomiłam. Pojawiło się okno konsoli z odliczaniem, ale niestety żadnego beep się nie doczekałam
Po prostu zaczęło się nowe odliczanie, bez żadnego dźwięku
No właśnie nie chcę, aby mi się cokolwiek wyświetlało. Chcę tylko sam dźwięk
Podmień linię na to:
powershell -NoProfile -Command "[console]::Beep(1000,300)"
Bo nadgorliwy edytor (czyt. upierdliwa nadgorliwość) tego forum namieszał z cudzysłowami. Jak się zrobi jako cytat to ja widzę dobrze a dla Ciebie zmienia cudzysłowy na polskie.
Tu wklejam całość jeszcze raz ale jako tekst sformatowany bo mnie ta autokorekta dobija:
@echo off
chcp 65001 >nul
title Krótki alarm (Win10/Win11)
:loop
echo.
echo [ALARM] Czas minął!
powershell -NoProfile -Command "[console]::Beep(1000,300)"
echo [INFO] Następny alarm aktywowany…
echo.
for /l %%i in (600,-1,1) do (
echo Odliczanie: %%i sekund…
timeout /t 1 >nul
)
goto loop
Podmień sobie na próbę 600 na 6 to w 10s. sprawdzisz czy jest beep
Podłączę się do tematu, ponieważ na lapku Mac Pro można sobie ustawić tak w ustawieniach, że co godzinę (czy co ile się chce), na głos jest powiadomienie lektora, która jest aktualnie godzina.
Szukałem czegoś takiego na Windows i nie znalazłem.
Kombinacja ze skryptami jakie zapodała sztuczna inteligencja nie działają, albo kiepsko.
Trafił ktoś może na jakiś program, który robi to tak jak na Macu?
U mnie porada z Czata działa
- Otwórz Notatnik
- Wklej:
powershell -Command "Add-Type -AssemblyName System.Speech; $speak = New-Object System.Speech.Synthesis.SpeechSynthesizer; while ($true) { $speak.Speak('Jest godzina ' + (Get-Date -Format 'HH mm')); Start-Sleep -Seconds 3600 }"
- Zapisz jako:
godzina.bat
Działa dopóki okno jest otwarte – stabilnie, bez błędów.
Ustaw tylko Start-Sleep -Seconds 3600 na ile chcesz. Co do oddzielnego programu, to fakt to chyba nieodkryta nisza.
OK Sztuczna inteligencja zapodała mi skrypt, gdzie Paulina ogłasza dokładnie co godzinę, która jest na zegarze systemowym, oraz aby działał jako zadanie w harmonogramie zadań, a więc bez konieczności otwartej cały czas konsoli.
Sprawdzę, ale niby działa to idealnie jak na OS Mac.
PS. Niestety, jako zadnie w harmonogramie nie zadziałało właściwie, bo jest problem z dostępem do dźwięku z tego poziomu.
Podpowiedział kilka komend w PowerShellu plikiem. ps1 i .bat w autostarcie i na razie testuję i chyba zadziała dobrze, bo nie odpala się widoczność konsoli a czyta godziny dobrze.