Szukam darmowego dodatku do przeglądarki Chrome lub darmowej aplikacji na Windows 11, która będzie włączać alarm dźwiękowy przez cały dzień np. co 10, 12 lub 15 minut - zależnie od ustawienia.
Znalazłam taki dodatek: https://chromewebstore.google.com/detail/break-timer/nkfgoedpkdjjiamacmcnbdfodpgappmi - ale wydaje się nie działać. Wszystko niby ustawiłam prawidłowo, a on pokazuje, że jest poza godzinami pracy (ustawiłam od 09:00 do 23:59, a była 11:30). Poza tym on chyba i tak nie ma żadnego własnego alarmu.
Jak nie zgłupiejesz od mylnych komunikatów (część pozwala unikać powiadomień w dymku, bo się „przewodnisz”), to może dodatki przypominające o piciu wody:
-
Niby ma audio;
-
też nie chce mi działać lub jest super cichy, gdy dźwięk z powiadomienia Windows jest głośniejszy (trzeba by je wyłączyć dla dodatku i już pasi, jak nie to trzeba kombinować jak wyłączyć dźwięk systemu per dodatek lub dla całego Chrome dla powiadomień/push);
- przy słuchawkach bezprzewodowych z lagiem ustaw sobie własne długie audio, przy braku powiadomienia wizualnego w rogu (moje ucinają ze co 3 powiadomienie i słyszę końcówkę dźwięku);
-
-
Pozwala ustawić interwał nawet na 1 minutowy, niby działa już minimum 6. minutę u mnie;
-
nie wydaje mi się, by szło zrobić łatwo pauzę, trzeba stop i znowu start od zera;
-
między
0:00 - 8:59
trzeba ręcznie zrobić stop lub wyłączyć cały dodatek (być może pamięta by się potem sam włączyć z ostatnim interwałem (pewnie od zera, a nie kontynuując ostatni cykl)).
-
Na minus data ostatniej aktualizacji w marcu, a mamy już listopad (jakby ktoś liczył na naprawę audio w Windows 10 i 11 z wyskakującym powiadomieniem i dźwiękiem systemowym, gdyby działała w Chrome 109 lub forkach na Windows 7 lub GNU/Linux bądź macOS).
Kiedyś niby też polecałem Pomodoro, nie sprawdziło się w żadnej formie na dłuższą metę (np. dźwięk przestał ryczeć)? Niby są wersje na Windows lub jako dodatek do przeglądarki komputerowej.
Niewiele zrozumiałam z tego opisu Water reminder, ale wygląda na jakieś uciążliwe w ustawieniu. Na pewno nie chcę mylnych komunikatów ![]()
Co do tamtego wątku, to było tak dawno, że już nic nie pamiętam i nie pamiętam co wtedy zainstalowałam. Już nawet zmieniłam smartfon od tamtego czasu. A teraz chciałam coś na Windows, aczkolwiek wolałabym dodatek do przeglądarki.
Zainstalowałam teraz taki: https://chromewebstore.google.com/detail/take-a-break/oifmahnepecgegpdiomjikkmfmnlbdjo - ale po pierwsze on tam ma aż 3 rodzaje przerw (dla oczu, na wodę i na ćwiczenia) z osobnym ustawieniem interwału i nie da się używać tylko jednego, a pozostałych dwóch dezaktywować, a po drugie ten alarm dzwoni kompletnie od czapy i jak mu się zachce, a nie co 10 minut, jak ustawiłam, więc nie wiem, o co tu chodzi ![]()
Jeśli nie zależy Ci na tym, żeby przypomnienie pojawiało się dokładnie o stałych porach (np. zawsze 15 minut po każdej pełnej godzinie), tylko chcesz, by uruchamiało się cyklicznie → co określony czas od momentu włączenia programu (np. co 10 lub 15 minut), to najlepiej szukać wśród programów przypominających o przerwach w pracy.
Takie aplikacje — jak Stretchly, Workrave czy Big Stretch Reminder -działają właśnie w ten sposób: uruchamiasz je raz, a one przez cały dzień co określony interwał wyświetlają przypomnienie i/lub odtwarzają dzwięk
Tak, dokładnie o takie działanie chodzi