Łatwo powiedzieć. Jeśli kupujący nie odbierze paczki, to wysyłka na pewno na jego koszt nie będzie Na koszt firmy kurierskiej też nie.
Czytaj uważnie. Zapchałeś sobie głowę pierdołami o żabach i teraz na siłę próbujesz uszczęśliwiać tym innych. Czytaj uważniej, czytaj.
Ponadto analogiczna sytuacja (mam na myśli to kuriozum, o którym piszesz) może mieć miejsce na allegro. I czego się spodziewasz, że allegro zwróci Ci koszt przesyłki?
Kończ waść, wstydu oszczędź.
Allegro nie zwróci kosztu przesyłki, ale przynajmniej wiesz, kto ci tę kasę wisi.
Poza tym jest jeszcze sytuacja z punktu widzenia kupującego. Na OLX sprzedawca może być kimkolwiek. Jeśli zapłacę przelewem, paczki mogę wcale nie dostać. Jeśli za pobraniem - w paczce może wcale nie być tego, co kupiłem. Paradoksalnie ta druga sytuacja jest jeszcze gorsza, bo w pierwszym przypadku można jeszcze ewentualnie dotrzeć do właściciela konta (chyba, że jest nim słup). W tym drugim - przy wysyłaniu paczki w polu “nadawca” można wpisać cokolwiek.
Jakie prawo ochroni mnie przed taką sytuacją?
Za dużo filmów się naoglądałeś. Opuszczam temat
Nie naoglądałem filmów, tylko naczytałem wątków - czy to tu, czy na PCLabie i innych forach
Wysyłkowe kupowanie czegokolwiek na OLX jest mocno ryzykowne, co nawet sam OLX przyznaje, ostrzegając o tym na swoich stronach i zalecając kupowanie tam wyłącznie w opcji z odbiorem osobistym.
ja używam zamiennie, raz tego raz tego w zależności od tego gdzie znajdę korzystniejszą ofertę.
a gdzie sprzedajesz?
Ja tylko na allegro sprzedaję. Na olx to jest zawsze takie niepewne, nie wiesz czy faktycznie ktoś to odbierze itp.
Jak nie wiesz czy odbierze? Nie wiesz czy przejdzie do Ciebie odebrać towar? na OLX sie raczej nie wysyła tylko odbiera osobiście
Jemu chodzi o to że nigdy nie masz pewności czy zainteresowana osoba weźmie towar. Na allegore jest tak że jak ktoś zakupi to musi brać (potem najwyżej zwróci).
czyli chodzi o sytuacje że ktoś tylko dzwoni, pyta o towar, a sprzedający potem czeka i czeka i nie wie czy się doczeka?
Tak.
Rozumiem że ta sytuacja dotyczy wszystkich kategorii na OLX?
A nie jest specyficzna dla np. Motoryzacji?
Czy elektroniki?
Pytam bo sami wiecie, że np. motoryzacja (kupowanie używanego auta) na Allegro to rządzi sie Z PRAKTYKI trochę innymi prawami
Jakimi innymi prawami? To są jakieś (niepisane?) inne prawa w tej kategorii?
na OLX nie masz pewności co do zapłaty lub zwrotu gotówki ,lepsze jest Allegro + zwrot towaru 14 dni
Tak, chociaż nie cała motoryzacja, a np samochody, motocykle, czy kłady - poczytaj zasady Jedną z nich jest np. że trafiają tam tylko ogłoszenia, których celem nie jest zawarcie umowy pomiędzy użytkownikami, a jedynie prezentacja oferty.
Jak poprzednicy wspominali - firma ta sama, ale na korzyść OLX przemawia brak prowizji i oferty za darmo. Aczkolwiek sam bym chyba drogo elektroniki nie kupował (niewyobrażalne jest dla mnie testowanie karty graficznej w centrum miasta)
Jako osoba, która często kupuje przez Internet powiem Ci, że teraz już częściej korzystam z Olx niż z Allegro. Na allegro raczej wstępuje porównać ceny albo czasem obejrzeć więcej zdjęć produktu i przeczytać dokładniejszy opis
Dobrym zabezpieczeniem OLX przed nie odebraniem paczki pobraniowej jest wzięcie zaliczki na nią.
Zwykle ludzie chętnie to robią, bo nie boją się stracić np. 20zł
Ale i tak OLX jest do ogłoszeń lokalnych z odbiorem osobistym.
Ja sprzedaje na OLX. Z dopiskiem „Mogę wystawić aukcje na allegro lub ebay za dopłatą np. 7zł. I jak ktoś chce to wystawiam.