AllPlayer V5.X kiepska jakość obrazu


(fiku$) #1

Mam zainstalowanego najnowszego AllPlayera i trochę się zawiodłem, bo nie instalowałem, żadnych paczek kodeków ani nic a jakość obrazu jest kiepska gdzie np. na na Windows Media Player obraz jest zadowalający.

Dodam, że mam wrażenie jakby AllPlayer głowy ludzi rozciągał w pionie a rzeczy inne ściskał w poziomie. Ustawiłem w programie aby odtwarzał rozdzielczość oryginalną filmu, lecz to nic nie pomaga.

Na Windows Media Player wszystko elegancko chodzi.


(Chillout) #2

http://www.forumpc.pl/topic/113988-rozd ... allplayer/


(fiku$) #3

Nie mam takiej funkcji jak tam pisze Ustawienia -> Ustawienia -> Opcje odtwarzania -> na samym dole jest "FullScreen w rozdzielczości:". Kliknąłem w ustawienia standardowe i zapisałem lecz rozdzielczość jest taka sama tz. kiepska.


(scripter1) #4

Ten wątek jest sprzed 4 lat kiedy to ALLPlayer był w bardzo wczesnej wersji, kompletnie niepomocny.

Co do problemu to wciśnięcie klawisza Num * (klawisz gwiazdki w sekcji klawiszy numerycznych) powinien przywrócić domyślny rozmiar obrazu.

Bywa że w niektórych filmach są błędnie zadeklarowane proporcje obrazu (lub zadeklarowana rozdzielczość nie pokrywa się z zadeklarowanymi proporcjami) co prowadzi do błędnego wyświetlania obrazu, w takim przypadku trzeba ustawić właściwe proporcje obrazu ręcznie (w menu pod prawym klawiszem -> obraz -> tu wybierasz proporcje).

A co do jakości obrazu to bez żadnych kodeków to ALLPlayer odtwarza filmy na swoim własnym który nie jest jeszcze całkiem dopracowany i jest uruchamiany w ostateczności (najpierw idą kodeki z liveupdate, potem te co są w systemie a na końcu jak już nie ma innego wyjścia to pliki idą na tym kodeku; z wyjątkiem plików AVI które idą na nim domyślnie).

Polecam pobrać kodeki z usługi Liveupdate ponieważ one są specjalnie dobrane aby odtwarzać jak najwięcej formatów w możliwie najlepszej jakości przy możliwie najmniejszym obciążeniu kompa.

I na przyszłość polecam korzystać w pierwszej kolejności z oficjalnego forum supportu: http://forum.allplayer.org/

Tu jak sam widzisz brak fachowców od ALLPlayera a większość ludzi ci napisze aby zmienić program.


(Chillout) #5

@scripter1

Wątek jest sprzed 4 lat.

@fiku$

Jaka wersja dokładnie allplayera to jest?


(scripter1) #6

Chillout , miało być 4, mała literówka z mojej strony przy pisaniu (nie zmienia to faktu że wątek jest stary i już dawno nie aktualny).

fiku$ , jeszcze jedno, jeśli masz wersję z bazy DP to pobierz ponownie wersję z oficjalnej strony programu.

DP ma skądyś wersję 5.4.4 która nie została oficjalnie wydana, według autora jest ona odrobinę lepsza od oficjalnej 5.4.3 ale nie jest jeszcze połatane wszystko co miało być i osobiście zalecałbym używać wersji 5.4.3 do czasu oficjalnego wydania kolejnej wersji (wersja z bazy DP nie była całkiem przetestowana ani ja jej nie sprawdzałem i nie wiem jak ona się zachowuje).


(Łukash) #7

Czym różni się kodek zawarty w gołym AllPlayerze od kodeka który jest w liveupdate ?, i sądzę że to drugie ważne pytanie : czemu tego kodeka nie ma w gołym AllPlayerze tylko jest jakiś "niedopracowany" ?


(scripter1) #8

W "gołym" ALLPlayerze jest kilka podstawowych kodeków oraz własny który powinien odtworzyć większość formatów, nie jest jeszcze dopracowana generowana przez niego jakość i dlatego jest on uruchamiany w ostateczności (to jest kodek zapasowy).

A w Liveupdate jest cała gama specjalnie dobranych kodeków w wersjach specjalnie dobranych (nie zawsze najnowsze są najlepsze) i przetestowanych które dają lepszą jakość.

Poza tym większość ludzi ma już w systemie jakieś paczki kodeków i one są używane jako drugie w kolejności ale nie sposób przetestować wszystkie możliwe kombinacje kodeków jakie może mieć użytkownik i nie sposób przewidzieć jak na nich się będzie zachowywał program dlatego właśnie jest usługa liveupdate dająca kodeki dobrane i przetestowane.


(fiku$) #9

Wersje mam 5.4.4 pobraną stąd DB dwa dni temu.

Dotąd używałem AllPlayera z sprzed roku i wszystko śmigało, może parę razy się zawiesił. O wersji 5.4.4 piszą, że jak się zawiesi to się sam wyłączy czy zrestartuje, jakoś mi się przed chwilą zawiesił i nie doświadczyłem tego restartu :confused:

Nie instalowałem innych kodeków bo AllPlayer ma swoje i zazwyczaj wszystkie filmy mi chodziły.

@scripter1

po wciśnięciu klawisza num lock nic się nie dzieje.

Chodzi Ci o te opcję co są obraz > panscan, powiększ/pomniejsz, aspect ratio? Jeżeli tak to tam nie mam, żadnej opcji by ustawić rozdzielczość np. 1200 x 800

Poza tym co do błędnie zadeklarowane proporcje obrazu to Windows Media Player te same filmy odtwarza w lepszej jakości.

Jestem trochę rozczarowany nowa wersją.


(scripter1) #10

A co ja ci napisałem?

Tak jak napisałem, pobierz i zainstaluj oficjalnie wydaną wersję 5.4.3


(fiku$) #11

Przepraszam, sądziłem, że na klawiaturach do "pecetów" na klawiszu num lock jest jeszcze gwiazdka.

Zrobiłem jak kazałeś num lock i * i obraz mi się obniża w dół a nie przywraca do oryginalnej rozdzielczości.

Ok. zaraz przeinstaluje wersje.


(scripter1) #12

fiku$ , bez num lock, samą * (tylko że tą w sekcji klawiszy numerycznych).

Jak masz włączony num lock to klawisze numeryczne funkcjonują jak strzałki więc powinieneś mieć go wyłączonego.

Klawisz * w sekcji klawiszy numerycznych jest standardowo nad klawiszem 9 (to nie ten który jest przypisany do klawisza 8 wywoływany z Shiftem/Caps Lockiem - on ma chyba inną funkcję).


(fiku$) #13

@scripter1

trochę się pogubiłem z tym klawiszem, lecz teraz tych klawiatur jest multum i nie na każdej wszystko jest tak samo :slight_smile: ja mam w dodatku klawiaturę laptopa to tu na klawiszach brak przejrzystości.

Zainstalowałem tą wersję 5.4 i obraz jest ok.

Pokombinowałem również z tymi skrótami klawiaturowymi i zauważyłem, że z włączonym num lockiem/fn + I mam przypisaną funkcje "proporcje oryginalne" a num lock/fn + P "rozmiar oryginalny" - czym te dwie funkcje się różnią?

Na samym początku instalowania programu są 4 opcje i jedną z nich jest "używaj własnych wbudowanych kodeków". Jeśli miałbym zainstalowane kodeki ffdshow i zaznaczył tę opcję to by tylko z tej paczki odtwarzacz używał kodeków?


(scripter1) #14

O ile pamiętam funkcja "proporcje oryginalne" przywraca proporcje bez zmiany rozmiaru obrazu (jeśli jest pomniejszony to taki pozostanie) a funkcja "rozmiar oryginalny" robi to samo ale przywracając też rozmiar obrazu.

Niezupełnie, ta opcja dotyczy tego własnego kodeka ALLPlayera ale obecnie jest ona aktywna tylko dla plików AVI które idą na nim bez problemów.

Czyli jak ta opcja jest włączona to pliki AVI są odpalane od razu na tym kodeku a jak jest wyłączona to tak jak pozostałe najpierw ALL próbuje odpalić na innych kodekach.

Co do kodeka FFDShow to on potrafi odpalić większość formatów ale daje kiepską jakość i jest mało wydajny przy odtwarzaniu, kiedyś był on też w liveupdate ale z powodu na te wady został usunięty.

Jeśli już chcesz korzystać z jakiejś paczki kodeków to najlepiej sprawuje się paczka K-Lite Mega bo ma najwięcej kodeków i program ma w czym wybierać.


(fiku$) #15

Właśnie musimy ciągnąć wątek dalej, bo coś z tą wersja jest nie tak jak powinno być. Znalazłem chwilę czasu i zacząłem przeglądać filmy na dwóch odtwarzaczach i są spore różnice. Z resztą sami spójrzcie na screeny:

  • ujęcie 1

image_id: 5394image_id: 5393

Media Player Classic - - - - - AllPlayer

  • ujęcie 2

image_id: 5396image_id: 5395

Media Player Classic - - - - - AllPlayer

  • ujęcie 3

image_id: 5398image_id: 5397image_id: 5399image_id: 5400

Media Player Classic - - - - - AllPlayer - - - - - - - - - AllPlayer - - - - - - - -AllPlayer

Jak widać nie dość, że słabszy obraz jest na AllPlayer to jeszcze obraz deformuje.


(scripter1) #16

fiku$ , widać że faktycznie coś jest nie tak ale bez informacji o samym pliku oraz na jakim wyjściu video i na jakich kodekach jest odtwarzany film ciężko coś więcej powiedzieć.

Widać że obraz jest rozciągnięty a ta gorsza jakość obrazu jest najprawdopodobniej bezpośrednim wynikiem tego rozciągnięcia.

Za większość problemów z dekodowaniem/wyświetlaniem obrazu są odpowiedzialne bezpośrednio kodeki więc w pierwszej kolejności sugerowałbym właśnie pobranie kodeków z liveupdate.

Ale najpierw najlepiej podaj informacje o kodowaniu pliku (filtry->informacje o pliku->zakładka mediainfo)oraz informacje o kodekach użytych do odtworzenia filmu (filtry->informacje o pliku->zakładka log oraz filtry->filtry w użyciu) i jakie masz wyjście video (filtry->wyjście video, w tym przypadku wyjście nie powinno mieć znaczenia dla problemu ale najlepiej podawać komplet informacji).

Oficjalne forum ALLPlayera jest w takich przypadkach lepsze niż to tutaj bo tam jest kilku speców oraz sam autor programu.


(fiku$) #17

Film 1 (ujęcie 1)

Filtry > mediainfo

Media Format: AVI

File Size: 701.4 MiB

Duration: 01:28:18.000


Video (0):

Codec: (XVID) XviD

Format: MPEG-4 Visual

Wideo Size: 624x336

FrameRate: 25.000 fps

Aspect ratio: 1.85:1

BitRate: 968 Kbps


Audio (0):

Codec: (55) MPEG-1/2 L3

Format: MPEG Audio

Channel(s): 2 channels

BitRate: 128 Kbps

Filtry > mediainfo > log

01:10:14: ====Start====

01:10:15: >>>

01:10:15: Load Source: File Source (Async.)

01:10:15: Load Splitter: AVI Splitter

01:10:15: Connect to Video Renderer

01:10:17: >>>Connect to Video Renderer OK<<<

01:10:17: Load Audio Filter: MPA Decoder Filter

01:10:17: Connect Splitter->Audio Filter

01:10:17: Connect to ALLAudio Filter

01:10:17: Connect to AC3Filter

01:10:17: Connect to Audio Renderer

01:10:17: >>>Connect to Audio Renderer OK<<<

Filtry > filtry w użyciu

image_id: 5406

Filtry wyjście video

image_id: 5407

@ scripter1 sądziłem, że obejdzie się bez zakładania nowego postu, bo Ty mi pomożesz.


(scripter1) #18

Wygląda na to że przyczyną są niestandardowe proporcje klatki (1.85:1), nie wiem czy te wskazania mediainfo dotyczące proporcji i rozmiaru klatki są prawdziwe czy to jakiś błąd w bibliotece MediaInfo używane do uzyskania tych informacji ale to najprawdopodobniej jest źródłem problemu.

Czy możesz spróbować uzyskać takie informacje o rozmiarze klatki i proporcjach z innego programu (z innego playera albo z GSpot lub podobnego)?

Jeśli inny program pokaże inne poprawne proporcje to znaczy ze to błąd w bibliotece MediaInfo a jeśli inne programy pokazują takie same proporcje i rozmiar klatki to przyczyny będzie trzeba szukać w dekoderze obrazu.

Najlepiej żeby to była wina dekodera bo będzie kilka możliwości zlikwidowania problemu.

Sprawdź czy inne pliki które są tak przycięte (jeśli są inne z takim problemem) też pokazują w ALLu takie dziwne proporcje.

-- Dodane 05.03.2013 (Wt) 20:19 --

Sugestia prosto od autora programu:

Należy wyłączyć w ALLPlayerze zapamiętywanie ustawień jasności i powinno być OK.

To się dzieje na niektórych kompach i nie wiadomo dlaczego, trudno ten efekt normalnie osiągnąć.

Podobnie dzieje się też na niektórych innych odtwarzaczach działających na tym wyjściu video.

Opcję tą znajdziesz w ustawieniach programu -> ustawienia -> opcje odtwarzania.


(fiku$) #19

Chodziło Ci o te proporcje co zaznaczyłem czerwoną ramką?

image_id: 5410

Z tym, że ja te ustawienia mam wyłączone to problem musi tkwić w czymś innym.

image_id: 5411

Sprawdziłem jak się mają te filmy na innym kompie i o dziwo tam wszystko jest OK. Z tym, że log wyszedł inny i nie używa tylko 3 a nie 4 filtry. Poniżej parametry tego samego filmu:

Filtry mediainfo

Media Format: AVI

File Size: 701.4 MiB

Duration: 01:28:18.000


Video (0):

Codec: (XVID) XviD

Format: MPEG-4 Visual

Wideo Size: 624x336

FrameRate: 25.000 fps

Aspect ratio: 1.85:1

BitRate: 968 Kbps


Audio (0):

Codec: (55) MPEG-1/2 L3

Format: MPEG Audio

Channel(s): 2 channels

BitRate: 128 Kbps

Filtry mediainfo log różnica

22:18:01: ====Start====

22:18:01: 

22:18:01: Load Splitter: ALLSource Filter

22:18:01: Connect to Video Renderer

22:18:02: Connect to Video Renderer OK

22:18:02: Connect to ALLAudio Filter

22:18:02: Connect to AC3Filter

22:18:02: Connect to Audio Renderer

22:18:03: Connect to Audio Renderer OK

Filtry filtry w użyciu różnica

image_id: 5413

Filtry wyjście video takie samo


(scripter1) #20

Dziwne, dla pewności włącz ALLa bez odtwarzania żadnego pliku, włącz tą opcję i zamknij program a potem ponownie go włącz, odznacz ją i ponownie zamknij program.

po tym sprawdź czy coś to zmieniło.

Raczej to nic nie zmieni ale dla pewności można to zrobić.

Napisz jaki masz system na tych komputerach?

Sprawdź czy masz w ustawieniach ALLPlayera -> narzędzi -> opcje dodatkowe włączoną opcję "do odtwarzania użyj własnych wbudowanych kodeków" (ta opcja to nie jest ta sama co w filtrach), z tego co widzę to na tym kompie na którym jest problem to chyba masz ją wyłączoną.

Choć po używanych kodekach to nie wydaje mi się aby to miało znaczenie ale sprawdź czy zmiana stanu tej opcji coś da.

Napisz mi też jaką masz kartę graficzną w obu komputerach, być może trzeba coś zmienić w ustawieniach sterownika karty graficznej aby zlikwidować usterkę.