Alternatywa dla AutoCad

Witam

Czy jesteście mi w stanie polecić jakieś alternatywne rozwiązanie dla Autocad?, dodam iż głównym powodem dlaczego poszukuję innego porgramu są wysokie ceny programu, szukam po prostu jakiejś tańszej dobrze funkcjonującej alternatywy.

ps.: dodam jeszcze że zależy mi na tym aby program był podobny w obsłudze do Autocad’a - tzn. żebym nie miał większych problemów z przesiadką.

Na portalu jest darmowy DoubleCAD, LibreCAD, może wystarczy do Twoich potrzeb.

Jest też DraftSight darmowy i po polsku.

Dziękuję za szybkie odpowiedzi, niestety ale wiem z doświadczenia mojego (oraz mych kolegów) że tego typu darmowe programy mają problem z odpaleniem dużych projektów, a ja operuję w sumie tylko i wyłącznie na dużych projektach, a w dalszej perspektywie nieoferują jakiegoś sensownego wsparcia technicznego oraz swoistej gwarancji - dlatego wiem że darmowe programy odpadają.

Oczywiście dodam jeszcze że posiadam Pc z Windowsem 7 oraz 3gb ram - wiem że nie za dużo ale akurat takie mam stanowisko w pracy i nic na to nie poradzę :slight_smile: jedyne co to mogę zmienić środowisko pracy (software) z tąd moje pytanie.

ZwCAD sobie wypróbuj, jest podobno naprawdę spoko…

Mógłbyś coś więcej napisać na temat tego programu?

Mógłbym, co chesz wiedzieć?

Jakie jest jego praktyczne zastosowanie, oraz jak wypada on na tle konkurencji? ogólnie pracuje w zawodzie architekta - czy masz jakieś informacje czy taki problam jakoś by się dobrze sprawdził w tej roli.

Co do praktycznego zastosowania to napewno łatwo ci będzie się przesiąść z AutoCAD’a, na tle konkurencji pod względem cenowym jak i funkconalnym też całkiem dobrze wypada.

Co do kwestii twojego zawodu warto żebyś pomyślał nad konkretną wersją dopasowaną do twoich potrzeb, taka wersja nazywa się “ZwCAD architekture” i masz tam wszystko co w wersji classic + dodatkowe narzędzia potrzebne do pracy właśnie w twoim zawodzie.

Dobrze że program ZWCAD jest bardzo zbliżony funkcjonalnie do programu AutoCAD, i jeśli pracowałem na AutoCADzie, myślę, że nie będę miał  problemów z pracą na ZWCADzie :slight_smile:

tak dokładnie :), w chwili obecnej jest dostępna wersja Beta programu, w styczniu wyjdzie oficjalnej wersja oprogramowania     
są dostępne 30-dniowe wersje testowe programu - w tym czasie program działa jak w pełni funkcjonalna licencja  także pozwoli ci to przekonać się czy program faktycznie się sprawdzi.

w sumie przetestuje a co mi tam, powiem szczerze że to był mój cichy faworyt ale wolałem tego nie ujawniać tylko poznać wasze opinie, faktycznie dobrze też cenowo wypada szczególnie teraz, jak kupisz przed premierą to oszczędzasz 1/2k :smiley:

a mówiąc po polsku 500zł… a tak serio to myslę że będziesz zadowolony.

No raczej będę :slight_smile: jak coś to dobrze że ZwCAD ma też dobre wsparcie, nawet w polsce na czym mi ogromnie zależy.

Warto się zainteresować nową stabilną wersją 2017, z tego co gdzieś wyczytałem to chyba od października jest już dostępna.

tak więc dziekuję ogromnie jeszcze raz za polecenie :slight_smile:
Program mam zainstalowany i z niego korzystam.
Przymierzam się do kupna wersji Architekture z licencją bezterminową, w dodatku dostaję online subskrypcje.
Jescze raz ogromne dzięki.

ten architecture jest w spoko cenie, więc serio warto się zastanowić nad nim. albo dokupić odpowiednie nakładki

Podłączę się. Możecie polecić jakieś narzędzie do konwersji plików autocada do pdf?

Cześć wszystkim. Dziwi mnie trochę polecenia zamiast AutoCAD programu ZWCAD 2017, który przecież dopiero co przegrał z Autodeskiem proces o bezprawne skopiowanie kodu i w rezultacie musiał wrócić do silnika IntelliCADa. Jest przez to obecnie programem stworzonym na szybko i niedopracowanym. Serio krtoś wierzy, że można w 1 rok osiągnąć to na co inni pracują ponad 20 lat? Kolego lepiej wybierz sobie jakiś inny zamienik za AutoCAD np. GstarCAD. Zresztą wystarczy przeczytać obiektywną recenzję zwykłego użytkownika, dostępna tutaj: Link do recenzji >

Jeśli stoisz dobrze z kasą to zasubskrybuj AutoCada https://www.autodesk.pl/products/autocad-lt/subscribe Jest opcja “30-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy”