Witam. Jaka jest alternatywa Messengera na Windows? dzisiaj przestał działać Messenger na Windows 11.
W przeglądarce?
Ban Mety na Chromium i Firefox to ich strzał w kolano.
W przeglądarce działa tylko aplikacja Messenger w Windows 11 nie.
Zainstalowałem OneMessenger - działa, a jak długo?
@konradpaluszek Messenger na PC już nie ruszy. Meta zamknęła ten program. Korzystaj z wersji webowej lub nieoficjalnych klientów.
WhatsApp póki co na PC działa i webowy też.
Program Messenger dojechał do Mety?
Messenger PWA “przestanie działać” dopiero w grudniu, a to tylko dla użytkowników posiadających konto Facebook. Poprzednia wersja (czyli “to samo, tylko z dołączonym Chromium, żeby ważyło 300MB”) nie działa już od dawna. Ale to bez znaczenia, została przezroczyście zaktualizowana do PWA jakoś z rok temu.
Będzie działał Messenger plus po 15 grudnia?
Nie wiem, odinstalowałem i używam strony messenger.com lub facebook.com i tam, po prawej na górze jest Messenger.
U mnie działa OK i nie ma komunikatu, że po 15 grudnia nie będzie działał.
jest już alternatywa na dobreprogramy Messenger Plus
Co złego w używaniu wersji webowej? Można ją ładnie zainstalować jako aplikację. Przykład jak to zrobić w Edge. Popytajcie AI jak to zrbić w Chrome i Firefox. Wchodzisz na messanger.com i:
- Kliknij w prawym górnym rogu ⋯ (trzy kropki)
- Więcej narzędzi → Aplikacje → Zainstaluj tę witrynę jako aplikację
Messenger pojawi się:
- w menu Start
- na pasku zadań (jeśli przypniesz)
- jako osobne okno bez kart przeglądarki
Chyba nawet coś z powiadomień będzie działać, tzn pojawiać się na ikonce, jeżeli strona coś ustawia a może nawet wyskakujące powiadomienie.
Możecie też wypróbować https://rambox.app/download-windows/ to taki soft działający podobnie ale „opakowuje” wiele komunikatorów webowych w aplikację i pewnie rzeczy takie jak powiadomienia będą lepiej wspierane.
to nie działa, nie ma powiadomień, okna się zamieniają, rozmiary się sypią…
polecam Messenger Plus - niby to samo czyli messenger w małym oknie przeglądarki ale dedykowanym + wszystkie funkcje ze starego nawet messa działają + przy zegarku fajne powiadomienia czy szybki dostęp do okienka
Ja kombinowałem dziś z Ferdium.
Masakra. Wrapper. Logowanie? Hej, kontynuacja na Facebook.com. Dobra. Klikam i co? Błędy, że ze względu bezpieczeństwa odrzuca sesję. Masakra.
Z tym Messenger Plus już nie kombinuję.
Natywny klient by powstał, jak Discord, to nie.
blumberplumber zobacz Messenger Plus i daj znać czy ci poszło bo widzę że różnych sposobów już próbowałeś…
Próbowałem i mam Messengera Plus. Szkoda tylko, że pod Linuxem jest gorzej, bo Ferdi ma problemy z 2FA, Caprine Flatpak też czasem… PWA? OK, ale powiadomień push nie ma itd…
Swoją drogą ciekawe jest to, że Meta wycofuje się z aplikacji desktopowych. Nakreśla to pewien wyraźny kierunek: jeśli tak duży gracz podejmuje taką decyzję, to jakby mówił wprost, że utrzymywanie natywnych aplikacji na desktopie nie jest już warte kosztów, a wersja webowa „musi wystarczyć”.
Według dostępnych danych około 80–90% użytkowników Messengera korzysta z niego na urządzeniach mobilnych. Podobny rozkład widać w przypadku Facebooka. Jeśli statystyki są wiarygodne, to użytkownicy korzystający wyłącznie z desktopu stanowią dziś margines - nawet poniżej 2%.
To o tyle interesujące, że jeszcze kilkanaście lat temu było dokładnie odwrotnie: smartfony traktowano raczej jako ciekawostkę lub dodatek, na którym niewiele da się zrobić „na poważnie”, a ciężar korzystania z internetu spoczywał na komputerach stacjonarnych i laptopach. Dziś ta proporcja całkowicie się odwróciła.
źródło: Facebook Revenue and Usage Statistics (2025) - Business of Apps
Chyba trzeba kupować tablety z klawiaturą ![]()
Już było… Te reklamy gdzie cała robotę robisz na tablecie, lata 2010-2015 ![]()
Nie będę się rozpisywał czemu mijało się to z prawdą.
Smartfon czy tablet jako urządzenie wspomagające jest OK ale nic poza tym.
Może uściślę, chodziło mi konkretną grupę usług, która zdominowała smartfony. Właśnie usługi pokroju social mediów i w dużej mierze przeglądanie stron WWW. Może dla tej grupy usług warto mieć tablet, co może być prawdziwe dla osób, które wolą znikające (w tej grupie usług) aplikacje desktopowe. Cała reszta zdaje się być zadowolona ze smartfonów.
Oczywiście moja wypowiedź nie dotyczyła pracy np w Photoshopie czy programowania. Tak powinienem to powyżej uściślić:)