Witam, czy istnieje możliwość, przeniesienia danych aplikacji z telefonu na kartę SD? Jest taki program, ale trzeba podać ścieżkę z której chcemy przenieść dane, ale nie za bardzo wiem, gdzie to się zapisuje. Czy jest jakiś łatwiejszy sposób?
Jak by ktoś wiedział w jakiej ścieżce zapisują swoje dane Skype i Usługi Google Play to był bym bardzo wdzięczny gdyby mi podał.
Ale mi chodzi o przenoszenie danych aplikacji, a nie samych aplikacji, bo taką możliwość mam w CModzie. To znasz może jakiś sposób na te dane, bo to one mi najbardziej przeszkadzają
Zarówno w s2e jaki i w link2sd z tego co wiem istnieje możliwość przeniesie tylko danych (przy czym przy s2e wszystkich na raz, a w link2sd tylko danych) ale nie polecam przenośnosić danych aplikacji na sd - system traci dużo na wydajności. Druga sprawa mechanizm wbudowany w CM czy Androida nie jest zbyt efektywny w przenoszeniu aplikacji - zawsze część jej zostaje w pamięci wewnętrznej.
Nie da się tego określić, dużo zależy od telefonu i klasy karty sd - u mnie na Ace przy karcie Class 10 różnica w ogólnym działaniu system była duża bo s2e przenosi również dane systemowe. Podejrzewam że dopiero przy karcie UHS różnica w wydajności powinna być mało odczuwalna. A dlaczego chcesz przynosić tylko dane? U mnie jak przeniosłem tylko apk + dalvik-cache różnica w działaniu systemu była prawie nie odczuwalna a miejsce w pamięci wewnętrznej której Ace miał mało starczyło na masę danych apk
Titanum Backupa mam, ale on chyba nie przenosi danych tylko same aplikacje, a wydaje mi się, że aplikacje też. Nie w całości, bo po przeniesieniu i tak dużo zajmowały w pamięci wewnętrznej, ale funkcje backupu aplikacji i danych oraz usuwanie apek systemowych - fajne
TB przenosi za pomocą algorytmu Android - dlatego jest mało efektywny. Jedynie co to potrafi to zrobić z wszystkim aplikacjami bo Android blokuje możliwość przenoszenia niektórych (jeśli autor program to zablokował)
W przypadku używania link2sd czy s2e można przenosić wszystkie - te program tak naprawdę oszukują Android że on myśli że apk są nadal w pamięci wewnętrznej, ale nie zalecane jest wtedy wyjmowanie karty sd przy włączonym telefonie - system może zgłupieć.
EDIT
No jak dla mnie różnica 1s to dużo :P, ale jak kto woli.
Raczej nie, chyba że karta jest zbyt wolna i czasami coś się nie włącza/zapisuje w odpowiednim czasie.
Chodziło mi akurat o to jak otwierałem skype’a, który przed przeniesieniem otwierał się 11 sekund, a tak to 12 (Nie wiem czemu tak długo, wcześniej się szybciej otwierał), ale w mniejszych apkach nie odczułem różnicy.
Zapis mam ok. 8 Mb/sek.
A widzę, że znasz się trochę na tym, to czy jest jakiś sposób aby dodać pamięci RAM do mojego HTC Desire? Chciałem jej dodać za pomocą RAM Expandera, ale z moim telefonem jest niekompatybilny
A wiesz jak zrobić, aby klawiatura, którą zainstalowałem uruchamiała się ze startem systemu, a nie trzeba było za każdym razem po włączeniu zaznaczać w ustawieniach?
To zapis powinien być ok. RAM do telefonu nie dodasz, możesz włączyć kompresję RAM w ustawieniach CM, jest jeszcze opcja z SWAP - ale to ci telefonu nie przyśpieszy a raczej zamuli do tego skraca to znacznie żywotność karty SD, nie polecam. Co do klawiatury - dziwne, nie powinno być tak normalnie, sprawdź czy przez przypadek klawiatura się nie przeniosła na kartę SD za pomocą mechanizmu wybudowanego w Androida.