Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego skoro router Huawei B525s ma WiFi w sumie 750Mb, czyli 2.4G 300Mb, a 5G 450Mb, a macOS pokazuje połączenie wifi w 5G na 1300Mb?
MU-MIMO (dwa pasma) dla 5 GHz w WiFi 5 (ac) ma max przepustowość 1300 Mbit/s
Ale to chyba musi mieć karta WiFi i router, a u mnie wyglada jakby miała to karta WiFi, a router??
Ciekawostka może kogoś zainteresuje. Od około października 2019 mam coraz to wieksze problemy z prędkością LTE w T-Mobile i co trochę zgłaszam.
Pokażę wam co mi na razie odpisali, pogrubiłem to zdanie, które jest najważniejsze w tej odpowiedzi.
Szanowny Panie
Obecnie dla Pana lokalizacji otwarte jest zgłoszenie o numerze Zostało utworzone zgłoszenie CRID00002647934. Jest ono dołączone do FN0000000407743. Przewidywany czas usunięcia utrudnień to 31.12.2019.
Utrudnienia wynikają z niestabilnej pracy nadajnika, do którego jest Pan najczęściej zalogowany. Oczywiście dołożymy wszelkich starań aby jak najszybciej przywrócić pełną funkcjonalność sieci. Pracujemy już nad rozwiązaniem problemu.W chwili zakończenia prac technicznych niezwłocznie wyślemy do Pana smsa informacyjnego.
Z poważaniem
RODO RODO
Biuro Obsługi AbonentaT-MOBILE POLSKA S.A.
ul. Marynarska 12, 02-674 Warszawa telefon +48602900000
internet www.t-mobile.pl
To informacje o POŁĄCZENIU z ROUTEREM - czyli TWÓJ ROUTER to wspiera i tego używa obecnie dla 5 GHZ AC.
Dziękuje
Kolejna ciekawostka od T-Mobile:
Szanowny Panie
Na wstępie chciałam Pana przeprosić w imieniu
firmy.
Faktycznie w chwili obecnej mogą występować utrudnienia w korzystaniu z usług w Pana
okolicy. Obecnie problemy z połączeniami związane są z zakłóceniami zewnętrznymi
skierowanymi na naszą stację bazową. Oznacza to, że w podanej lokalizacji inny podmiot
korzysta z urządzeń, które zakłócają prawidłową pracę naszych nadajników.
Nasi specjaliści pracują nad przywróceniem dostępności usług w jak najkrótszym czasie.
Poinformujemy Pana o rozwiązaniu problemu wysyłając wiadomość sms na numer ********* .
Zapewniam, że skierowaliśmy sprawę do wyjaśnienia do odpowiedniego urzędu.
Co może ich nadajniki w mojej lokalizacji aż tak zakłócać?
Chociażby nielegalny Repeater GSM.
To jakiś profesjonalny i mocny bardzo skoro aż tak zakłóca BTS.
Kolejna informacja od T-Mobile:
Oba zgłoszenia zostały dołączone do problemu globalnego o numerze ************. Dotyczy ono zakłóceń zewnętrznych, które są generowane przez nielegalnie zamontowany wzmacniacz sygnału w okolicy. Powoduje on degradacje naszego sygnału.
Czyli w ten sposób ktoś zakłóca nadajniki T-Mobile co powoduje spadek prędkości internetu w LTE, a nie obciążenie nadajników.
Ciekawe, że to tak można i T-Mobile nie może kogoś ukarać za takie nielegalne zakłócanie wzmacniaczem?
Skoro jest to nielegalne, to tak, są odpowiednie paragrafy by ukarać sprawcę.
Tylko nie zajmuje się tym operator, a odpowiedni organ państwowy.
Tylko operator musi to zgłosić najpierw, żeby mógł ścigać odpowiedni organ i nakazać wyłączenia lub ukarać.
Panowie jeżeli ktoś nie ma zasiegu to używa repetera i ja jestem za.Bo wszystkie sieci piszą ze jest 99 procentach zasieg, a prawda jest inna.U mnie np nie ma żadnej sieci i musze wyjechac 2-3 km zeby zadzwonic i to nie jest paranoja dlatego używanie repeterów jest adekwatne do marnego zasiegu i zakłamanych zasiegów sieci.A pisanie że repeter zakłóca jest wyssane z palca.Widać nie wiedza jak działa repeter w gsm jest marna.Ponadto komu by zależało aby używać repetera w okolicy nadajnika chyba ze po złości komuś.Repetery używa się tam gdzie nie ma się zasięgu.
Tak ciekawe jak mam uzywac jak nie mam internetu zastanowiłes sie nad tym.Nie czytasz co pisze widac napisałem ci ze nie mam zasiegu a jak nie mam zasiegu to i nie mam neta.Zapomniałem ze wiif Caling podaje sygnał z GPS lub satelity to juzjest sarkazm ale nie lubie jak ktoś mi coś proponuje nie wiedząc ze nie mam wifi
Niestety jest nieadekwatne do polskiego prawa
Używaj Wi-Fi Calling.
Z tego co wiem jest to nie legalne i powoduje zagłuszanie nadajników i cierpią na tym inni. W mojej okolicy na przełomie Listopad - grudzień 2019 do końca stycznia 2020 był problem z transferem w LTE T-Mobile. Dostałem po 2 tygodniach odpowiedź, że ktoś uzywa repetera i zgłosili juz do prokuratury i UKE. W styczniu otrzymałem odpowiedź, że ta osoba została zatrzymana, a Repeter skonfiskowany. Internet wrócił do normalnolności z 1Mb/s znowu było 40-50Mb/s.
Pisząc tu o tym podkładasz sobie kłody bo moga cię namierzyć po IP.
A niech mnie namierzają ,nie znacie pracy repeterów i nie wiecie jak działaja a pisanie o kimś bez potwierdzenia faktów jest mało wiarygodne.Sieci duzo piszą.
Co ma zakłócać siec jak nadajnik np jest od mnie najblizszy 7km a zasieg takiego repetera to jest max 100m
Za to ty wiesz wszystko najlepiej tak?
Każdy moze się znaleźć w tym 1% bez zasięgu w każdym kraju i miejscu na świecie, a Ty jeśli zakłócasz pracę nielegalnym Repeterem to łamiesz prawo.
A skad wiesz ze ja zaklócam napisałem ze mam cos takiego.Nie ja tylko podkrecam te forum,Tak wiem jak działa rpeter bo jestem elektronikiem i wiem jaka maja moc i zasięg i pisanie ze repeter zakłoca nadajnik kilkanasice km od repetera jest śmieszne.Dodam jeszcze że jestem krotkofalowcem i wiem jak działaja anteny.Widać że wy jesteście tylko toretykami i piszecie to co coś usłyszycie.
Kończę ten temat bo sami tylko teoretycy żadnych praktykantów.
PS. Proponuje się dowiedzieć jak działaja anteny sektorowe,oraz anteny zamontowane w repeterach
Własnie dobrze napisałeś ale jak nie masz pojecia o działaniu repeterów to zbędne twoje wypowiedzi czyż nie ? Straszenie ludzi jest w twoim nawyku czy co i pisanie o czymś o czy mnie ma się pojecia.
Jak chcesz to kupie taki repeter i ci udowodnie ze nadajnik który pracuje kilkanasie km nie jest zakłócany i nie bedzie żadnego spadku predkości.Życze powodzenia w dalszych teoriach
Może i nie mam pojęcia, ale operator tak mi napisał. Może akurat w tym wypadku używał bliżej nadajników repetera, mocniejszego i zakłócał więc też nie wiesz, ani ja, ani ty jak było na prawde i do końca. Mnie wnerwia, że się jedzie po ludziach an forum, którzy pisza o tym co usłyszeli lub np. operator im napisał. Forum jest chyba po to, żeby wymieniać się oppiniami i informacjami, a nie krytykowac innych.
Ja np. wiem jak WiFi 2.4Ghz potrafi zakłócac Bluetooth, które tez działa w 2.4Ghz, zwłaszcza do wersji 4. Sam doświadczyłem kupując myszki na Bluetooth tańsze i droższe i cały czas, a to nie łączy, a to skacze. Raz wyniosłem router do innego pokoju i działało płynnie i idealnie. Może w odległości kliku kilometrów czy dalej niż kilku to tak nie wpływa, ale jakiś wpływ zawsze ma. Nie ma tak, że fale elektromagnetyczne wzajemnie na siebie nie wpływają mniej lub bardziej.