Nie słuchaj wydumanych porad innych! Każda pliszka swój ogon chwali… rację mają Ci polecający MS Defendera (oczywiście nie jest idealny, ale z darmowych najlepszy).
Jeśli tylko jesteś w miarę ogarnięty w przeglądaniu sieci w zupełności Ci wystarczy.
Opinię swoją opieram nie na pogłoskach, a kilkuletnim doświadczeniu. Dla pewności partycję systemową sprawdzam od czasu do czasu skanerami online i zawsze czysty wynik.
Ja polecam Kasperskiego Free wyłącz tylko chmurę KSN jest taka opcja w instalatorze z resztą każdy antyvirus zbiera dane nieważne czy Kaspersky Windows Defender GDATA Nod32 Comodo i nie tylko bo jeszcze sam system ma mechanizmy telemetrii z resztą co to za różnica kto szpieguje i tak wstawiasz posty zdjęcia na facebooka
Takich rzeczy nie robię, nie używam stron typu Facebook, Instagram .itd nie wstawiam zdjęć do internetu ale konto na Facebooku mam więc i tak mają moje dane, kontakt utrzymuję np. przez Messenger , Whatsapp , Discord i chyba nic więcej, kiedyś by jeszcze Skype (według mnie Skype jest przestarzałe) ale zdjęć nie wstawiam, jestem co najwyżej na zdjęciach które wstawia np. Mama , Siostra .itd w mojej rodzinie to chyba tylko ja nie wstawiam zdjęć , ostatnio nawet Dziadek kupił sobie telefon i zaczął używać Facebook, Instagram .itd dostał dostęp do internetu i on raczej nie używa żadnych zabezpieczeń i wstawia zdjęcia np. ogródka, psa , selfie swojej twarzy , lub wszystkiego co mu się spodoba , i oglądając filmy na YouTube zapomina się że śmiechu, ale się rozpisałem…
Program nie jest dyskutowany wystarczająco na polskich stronach…autor obszernie omawia go na forum MT i tu szczególnie jeden jego post chcę wyróżnić w kontekście tego dlaczego warto programu używać - dzięki niemu łatwiej operować funkcjami, które mogą być pozornie (lub nie) poukrywane w zaawansowanych ustawieniach
Odpowiadając na Twoje pytanie - nie instaluj, bo nie będziesz mieć z tego korzyści…jesteś jak widać niezaawansowanym i chyba nawet nie średnio zaawansowanym użytkownikiem, więc dodatkowe funkcje i tak dla Ciebie nie będą miały zrozumiałych korzyści. Nie proponuję też innych narzędzi czy aplikacji z tych samych powodów. Na pewno jednak warto korzystać z programu do backupu systemu i danych, a takiego chyba nie używasz…to czasem ostatnia deska ratunku w kryzysowych sytuacjach.
A to w takim razie sory zakładam to zazwyczaj bo tak robi większość młodego pokolenia ignorują kwestie prywatności na rzecz wygody nie zastanawiają się nad tym co wrzucają w sieć
Wszystkie AV mają zbliżoną wykrywalność rzędu dziewięćdziesiąt parę procent (w tym Windows Defender). Wyjątkiem tutaj są atrapy antywirusów typu avast i avg. WD jest jednym z lepszych, aby nie mówić z najlepszych darmowych, który dodatkowo jest dobrze zoptymalizowany i zintegrowany z Windows 8.1/10. Z płatnych najlepszym jest lekki Eset. Różnica między nimi jest taka, że jeden jest darmowy, a drugi płatny. I te są najmocniejszym wyborem wśród AV. Ale żaden AV nie chroni w 100%, jeżeli użytkownik nie ma zdrowego rozsądku i klika gdzie popadnie.
WD nie jest darmowy. Czy masz go w jakieś bazie programów typu “dobre programy”, “instalki” gdzie możesz go sobie za darmo pobrać? Nie. Żeby go używać musisz kupić system. Jego cena więc ukryta jest w cenie systemu operacyjnego.
Może źle ująłem. Masz już wbudowany w system, oczywiście w liczony w cenę systemu Windows. I nie trzeba specjalnie dokupować innego antywirusa, skoro ten od MS też jest jednym z lepszych, żeby nie mówić najlepszy.
No cóż sorry za błąd. Następnym razem się poprawię.
Może niedługo będzie darmowy. Bo chodzą słuchy że ma zostać wydany na Linuxa jako osobna aplikacja do pobrania. Więc może wkrótce będziemy nazywać go “darmowym”
Defender off, doinstalowany malware bytes w wersji free i robiony co jakiś czas skan.
Pliki ściągane z neta przepuszczam przez jakieś skanery typu virustotal. Aczkolwiek w ostatnim czasie zastanawiałem się również nad jakimś płatnym antywirusem tak aby polepszyć bezpieczeństwo:
Co nie co w tym temacie jest na webinarze https://www.youtube.com/watch?v=hUyFHRqGFpk&t=1s
Cześć minęło już sporo czasu od Waszych poleceń, więc poproszę Was o pomoc w wyborze Antywirusa. Budżet 200-300 zł. Ma to być program do firmowego laptopa, nie znam się zupełnie na tym, więc nie wiem czego wymagać. Zostałem w czasach Avasta i Kasperskiego, nie wiem co obecnie jest na topie.
Firmowy mówisz. No to najpierw to poczytaj.
To rozszerzony test skuteczności AV. Niewielu producentów sie na to decyduje.
Przeczytaj całość by zrozumieć w czym rzecz.