Pobrałem wind 10 iso z strony microsoftu, rufusem jak na screenie… Problem w tym, że w nowym i starym komputerze dostaje artefakty graficzne w postaci kilku pasków w różnych kolorach… wyjęcie pendrive skutkuje całym jasnoniebieskim ekranem i tyle. Trzeba robić reset…
problem pendrive? fakt to jakiś szmelc, ale stary komp widzi go poprawnie.
w msi uefi ustawiony tryb UEFI. Jednak nie sądze by to był problem, bo inaczej by go nie zbootowało a tutaj coś bootuje i się wysypuje.
wykrywa pendrive, i pokazuje się czarny ekran czasem niebieski z czarnymi kreskami. Jak na zdjęciach. Po kilku minutach komputer się wyłącza sam, tak jak by prąd mu odłączyło.
Na starym kompie jest to samo.
Nagrywane kilkoma programami do bootowania. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem.
Wobec tego pobierz teraz odpowiednie narzędzie Microsoftu do tworzenia bootowalnej instalki Win10 na pendrajwie, uruchom i postępuj za kreatorem: https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209
Na Windows MS poleca użyć PowerShell i Get-FileHash jak nie chcesz używać zewnętrznych apek.
Jak będzie walnięte ISO to można ostatecznie nowe pobrać w MCT jak masz stabilne łącze. Przy bardzo niestabilnym MCT lubi cofać progres pobierania.
Obrazy z MCT są skompresowane (bazują na install.esd zamiast install.wim) i można nawet połączyć x86 + x64 w jeden wielki obraz (wersje bitową wybiera się w trybie tekstowym podobnym do tego z Windows 7 dla trybów awaryjnych lub posiadanych kilku instalacji Windowsów), wtedy raczej trudno o sumy kontrolne z wiarygodnego źródła (zostaje ufać mechanizmom wbudowanym w MCT do weryfikacji pobranych danych).
Jak ISO będzie zapisane poprawnie bez błędów to zostaje problem dogrywającego pendrive (jak ma 5-10 lat) lub dogrywają twoje dwa komputery w podobnym czasie.
Poziome paski z pierwszego zrzutu to normalne. Nie wnikaem od czego to zaley bo nie miaem czasu.Na jednych konfiguracjach s na innych nie. Uefi/legacy nic nie zmienia. Instaluje kilka W10 tygodniowo.
Zaczęło działać… narżedzia microsoftu, bez pobierania iso tylko od razu nagrywania po pobraniu…
rufusem nagrywając podając mu iso obrazu ze strony microsoftu… innymi programami to samo. Struktura plików nie różni się teraz niczym od tej wcześniejszej… cuda
Tylko ja nie zainstalowąłem go nawet… ppisałem, że komunikat wyskakuje zaraz pod wybraniu języka jak się zbotuje windows. (ten ciemno niebieski ekran z 3 selectami… ) Potem klikamy dalej, wybieramy instaluj lub napraw i powinno iść dalej a u mnie wyskakuje komunikat o braku sterowników.
edit dysk jest nowy, nie formatowany, włożony do kompa wczoraj.
Odepnij wszystkie dyski do instalacji poza tym nvme i może ruszy… instalator windowsa jest dziwny
Mam podobną historię za każdym razem na swoim komputerze przy instalacji na nvme.
nagrywałem jeszcze raz ten obraz iso rufusem, ale to samo co wcześniej. Komputer sie wyłącza.
Pobieram jeszcze raz ten obraz i zobacze, ale stawiam jednak, że ten mój pendrive to złom… bo jak wytłumaczyć, że nie da się go sformatowac na ntfs nawet?
Może rufus ma ograniczenia, mi nie pozwala dla pendrive sony wybrać FAT32 a kiedyś na nim testowałem ile MiB zabiera partycja FAT32 w porównaniu do NTFS i chyba czy jednostka alokacji ma też na to wpływ (i raczej około 10 szybkich formatowań nie popsuło go).
Niby dla ~17 MiB chyba nie warto było ryzykować używania NTFS.
Może tak być. Instalator się z niego wczytuje, ale dalszych plików (w tym sterowników) już nie może.
Spróbuj zrobić pendrive z ventoy’em https://www.ventoy.net/. Po utworzeniu pendrive kopiujesz po prostu ISO na jego partycję. Wygodna opcja i wyklucza nieprawidłowe rozpakowanie ISO, bo to jest uruchamiane w formie identycznej jak przygotował producent.
To jest akurat pendrive z jakiejś akcji bankowej, więc najniższych lotów, ale akurat nie ma mnic pod ręką więcej.
generalnie dane na niego można wrzucić, ale już sformatowąc do ntfs nie da się, tak jak by nie obsługiwał formatu.
Narzędzie Microsoft’u wprost na pendrawie wykonuje instalatora Win10 zawsze w formacie FAT32. Jeśli tak wykonany pendrajw nie kontynuuje instalacji, to winny może być pendrajw ale i Twój sprzęt.