ASUS (laptop) - wadliwe uruchamianie po aktualizacji

laptop
windows10
sprzęt

(puf2104) #1

Ze 2-4 miesiące temu zakupiłem ASUSA VivoBook A540LJ z Windows 10 Home (wersja 1511), 4GB Ram, Intel Core i3, NVIDIA GEFORCE 920M. I było wszystko ok, zanim zaktualizowałem do Creators Update, a później do Fall Creators Update. Z tego laptopowego “szybkiego uruchamiania” 30 sek (wtedy było 15s), a z zimnego startu 2min. Zimny start: Znaczek ASUS i kółeczka, później następne kółeczka (bez napisu ASUS), 100000000000000000000000000000000000000 h Zapraszamy! i potem pulpit jest, parę sekund aż ikony na pasku się załadują (z 6-10 sek) i WOW! Jest. Po aktualizacjach tych bezpieczeństwa itp. po pon ur. czarny ekran i kursor. Pulpit się wtedy nie ładuje :frowning: czemu tak? nowy laptop dopiero co kupiony!!! Zainstalowane: ESET NOD32 Antivirus, Mozilla Firefox Quantum


Free Antivirus - AVAST czy AVG
(puf2104) #2

Nie wspomnę już o tym!!!


Wyświetla się normalne powiadomienie o baterii, później takie cuś się zostaje na pasku Windows Explorer


(Johny) #3

Cuda Win 10.Jeśli to było po aktualizacji to ona coś skopała.


Czy warto w 2017 przenieść się z Windows 7 na 10?
(FXJ) #4

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Możesz wgrać na czysto.


(marky.wolfheart) #5

Wejdź na https://serviceshop.asus.com/PL/PL/recovery.aspx sprawdź czy możesz za darmo dostać od nich Fabryczne dyski odzyskiwania. Jeśli tak to je zamów. A z laptopa pousówaj wszystkie partycje i te przywracania fabrycznego. Zainstaluj czystego Windows 10 Stery ściagnij ze strony Asusa. Po cholerę Tobie Antywirusy ja już od roku jadę na Defenderze. Jedyne co mam dodatkowo zainstalowane to wtyczki i listy neutralizujace reklamy na stronach pobrane stąd: https://filterlists.com/. Na ultrabooku 5letnim 10 śmiga jak ta lala :stuck_out_tongue_winking_eye:


(FXJ) #6

marky.wolfheart tak na pewno masz czysty system, weź przeskanuj malwarebytes :slightly_smiling_face: