Asystent pobierania

Wystarczy w bazie programów DP zaktualizować  Ashampoo Photo Converter 1.0.1  do najnowszej wersji która już nie  zawiera szkodliwych komponentów.

Hej,

Nawet nie sprawdziłeś, a wysuwasz błędne wnioski. To jest normalny instalator Ashampoo. To, że w nazwie ma tekst (dobreprogramy.pl), wcale nie oznacza, że to asystent. Zaś załączanie szkodliwego oprogramowania do programów użytkowych to już inna sprawa.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Wystarczy, ale można się załapać na conduit. Jeszcze rozdają.

Fakt, że wspomniana wersja 1.0.1 jest z 2011 roku, kiedy jeszcze asystent się nie powił.

Jakieś teraz czyste te płatne produkty ashampoo, ale pozostało dziwne świadectwo praktyk wzbogacania darmowych ich aplikacji w siarkowodory.

Jeszcze czuć, ale to pewnie kapustka pachnie…

http://www.dobreprogramy.pl/Ashampoo-UnInstaller,Program,Windows,12358.html

Bogdan-G - wersja aktualna to 2.0 , zgłosiłem nową wersje   :smiley: Produktow “aSPAMpoo” unikać jak ognia… Nawet jak ma się zarejestrowaną aplikację proponują na siłę reklamą w programie nakłonić na zakup innych aplikacji tego samego produktu… Już nawet podczas startu systemu mam cały czas reklamy… Rozwiązanie… to tylko odinstalowac produkt i szukać mniej regorystycznego.

Używam jedynie Ashampoo Core Tuner 2 - bo chyba nie ma zamienników :smiley:

Przecież z firmą Ashampoo DP współpracują od lat…

I nie wiem, co syf dołączony do instalatora producenta ma wspólnego z DP. Może tyle, że program nie powinien się znaleźć w bazie DP, bo nie jest to wcale dobry program.

Baza programów DP świeci perełkami i ma znaczenie, czy przechodzimy obojętnie wobec syfu w instalatorach. Zepsute perełki, to jakieś keyloggery do pobrania i inne wynalazki. Ja tam dobre programy polecam, nie od wczoraj, do dziś, ale te w linków bezpośrednich i te, o których mam pewność, że nie śmierdzą.

DP to nie sklep z robakami, ale wciąż stajnia Augiasza. Co do starych programów, to wielokrotnie już nie istnieją strony producentów, a programy wciąż są do pobrania.

Ashampoo się poprawiło, to i chwała. Przetestowałem płatny av 2015 od nich i nawet szybki, nic nie zepsuł, ani na maila nic nie przychodzi, ja ongiś. Nie było conduit, klucz miałem na półroczną aktywację.

Czasem zgłaszam błąd w opisie. Amiti jest już 15 dniowym trialem i jest poprawnie. Mój komentarz z linkiem wcięło.

Czy asystent pobierania wpisuje się w politykę oferowania i utrzymania szkodliwych aplikacji? Key-find, jak i conduit, albo inne takie?

Ale to chyba dobrze. Swoją drogą, właśnie do takich przypadków odnosi się dopisek (dobreprogramy.pl) w nazwie pliku instalatora - są to pliki hostowane na serwerach DP, bo nie działa strona producenta.

@Kpc21 - Co do ostatniego zdania, to spróbuj pobrać: http://www.dobreprogramy.pl/Registry-Tweaker,Program,Windows,12048.html

… o ile pliki hostowane na serwerach DP - nie mają szkodliwych zawartości. Są programy użytkowe nawet z 2003.

Nie ma po co odwracać kota. Producent key-finda, czy delty, czy producent szpikujący instalatory conduitem, to zło. Cacy jest oferta DP. Czy chodzi o taką demagogię?

Link prowadzi bezpośrednio do strony producenta.

Stary program. Prawda. Widziałem głupią stronę bez możliwości pobrania. Dopiero, gdy kliknąłem na pomarańczowy ukośnik, pokazała się strona, ale rejestracji i uzyskania niższej ceny. Trzeba byłoby wypełnić formularz, ale co do pobrania aplikacji, to tego nie było. Z softpedia można pobrać plik instalatora, ale z DP już nie.

Faktycznie… To nie jest strona producenta. To kiedyś była strona producenta. Teraz można ewentualnie odkupić tę domenę. Nie czekałem wtedy na załadowanie strony, tylko spojrzałem w wygenerowany link.

Pobierając z DP można natrafić na takie komponentny.

Adware.Superfish (A) - średnie zagrożenie

Adware.SuperFish jest program adware, który wprowadza reklamy na stronach internetowych

Aplication.AdSend (A) - brak zagrożenia

Aplication.AdReg (A) - brak zagrożenia

Sprawdzone najlepszymi na rynku oprogramowaniu w zwalczaniu toolbarów, adware i innego niechcianego dodatku.

Łączna ilość infekcji: 39 (wykryte w rejestrze systemowym)

Usunięte :smiley:

ID   Object
0    Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\CLSID\{832599B2-55BF-4437-8F3E-030CF5AEB262} wykryte: Application.AdSend (A)
1    Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.LSPLOGIC wykryte: Application.AdSend (A)
2    Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\TYPELIB\{ED721A76-8160-4DA0-A18E-7FD7C4574774} wykryte: Application.AdSend (A)
3    Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATACONTROLLER wykryte: Application.AdSend (A)
4    Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATATABLEFIELDS wykryte: Application.AdSend (A)
5    Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATACONTROLLER.1 wykryte: Application.AdSend (A)
6    Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.READONLYMANAGER wykryte: Application.AdSend (A)
7    Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATATABLE.1 wykryte: Application.AdSend (A)
8    Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATATABLEHOLDER wykryte: Application.AdSend (A)
9    Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATASTATISTICS wykryte: Application.AdSend (A)
10   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\CLSID\{F62A4AF9-58B4-4FEC-89CC-D717A547D8E8} wykryte: Application.AdSend (A)
11   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATATABLEFIELDS.1 wykryte: Application.AdSend (A)
12   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\CLSID\{DD67706E-819E-4EBD-BF8D-6D6147CC7A49} wykryte: Application.AdSend (A)
13   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\CLSID\{6CE321DA-DC11-45C6-A0FC-4E8A7D978ABC} wykryte: Application.AdSend (A)
14   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATATABLEHOLDER.1 wykryte: Application.AdSend (A)
15   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\CLSID\{B1A429DB-FB06-4645-B7C0-0CC405EAD3CD} wykryte: Application.AdSend (A)
16   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.READONLYMANAGER.1 wykryte: Application.AdSend (A)
17   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\CLSID\{3E28F712-0D6C-4EE3-AC8C-8F060F5D7C33} wykryte: Application.AdSend (A)
18   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATASTATISTICS.1 wykryte: Application.AdSend (A)
19   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATATABLE wykryte: Application.AdSend (A)
20   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.LSPLOGIC.1 wykryte: Application.AdSend (A)
21   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATACONTAINER.1 wykryte: Application.AdSend (A)
22   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\CLSID\{6EEBC7FF-67DA-4B90-9251-C2C5696E4B48} wykryte: Application.AdSend (A)
23   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\CLSID\{6E993643-8FBC-44FE-BC85-D318495C4D96} wykryte: Application.AdReg (A)
24   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\APPID\{9DC8FA51-B596-4F77-802C-5B295919C205} wykryte: Application.AdSend (A)
25   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\CLSID\{533403E2-6E21-4615-9E28-43F4E97E977B} wykryte: Application.AdSend (A)
26   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\PCPROXY.DATACONTAINER wykryte: Application.AdSend (A)
27   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\INTERFACE\{0FCE4F01-64EC-42F1-83E1-1E08D38605D2} wykryte: Adware.Superfish (A)
28   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\INTERFACE\{F60C9408-3110-4C98-A139-ABE1EE1111DD} wykryte: Adware.Superfish (A)
29   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\INTERFACE\{C1F5E799-B218-4C32-B189-3C389BA140BB} wykryte: Adware.Superfish (A)
30   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\INTERFACE\{4C0A69B0-CE97-42B7-86FC-08280C99C74D} wykryte: Adware.Superfish (A)
31   Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES\WOW6432NODE\INTERFACE\{2D9DB233-DC4B-4677-946C-5FA5ABCF506B} wykryte: Adware.Superfish (A)

Jeśli pobieram z innych “pewnych” żródeł - nie wykrywa żadnych szkodliwych dodatków…

No jasne, tylko żeby go znaleźć to trzeba dostać informacje od Redaktora. Bo inaczej ten link wygląda jak wszystkie inne nieaktywne nazwy kategorii (nagłówki).

Z poradnikiem do usuwania niechcianego oprogramowania było tak samo. :wink:

Sprawdzałeś asystenta pobierania?

Wracając do stycznia - a mam taki mój post, co do wersji programu ze stycznia. Właśnie zrobiłem zestawienie wskazań virus total online programu z agentem i potem bez agenta.

To taki mój groch o ścianę: http://www.dobreprogramy.pl/Advanced-SystemCare-Free,Komentarze,Windows,12911,2.html#komentarz-1543966

Dobryprzyjaciel nie kłamie. To … nikt ważny. Dlatego nic nie chcę. Niektórzy szkodzą dobrymprogramom. Postują w temacie i tylko tyle, byle toi-toi nie sprzątać.

Co do agenta, to odjąć wskazania skanowania bez agenta, to potężne zagrożenie.

Dzisiaj z agetem pobierania, virus total nadaje na ten program:

Bkav  W32.HfsAdware.1203 20150527

takiktoś -

1. zainstalowałem kilka różnych programów bez agenta z portalu.

2. Uważnie odznaczyłem dodatkowe komponenty jakie zauważyłem w trakcie instalacji.

3. Włączyłem skanowanie w poszukiwaniu zagrożeń.

No i wykryło… :slight_smile:

Żadnej filozofii  w tym nie ma.

AntiMalwarebytes i ESET nic nie wykryło…

Użyłem zaawansowane inne narzędzie, które posiada z tego co pamiętam aż 10 milionów sygnatur. I wtedy wykryło te zagrożenia…

Wklejałem tutaj wcześniej linki do szczegółowych analiz asystenta nawet ale co to zmieniło… Nic. Cóż…

Jak jest tylko jeden link do eksponowania dla niezalogowanych w linkach bezpośrednich, to wtedy opcja znika dla zalogowanych i jest normalny przycisk:

post-264460-0-46796200-1433201531_thumb. - bez logowania

post-264460-0-32054800-1433201476_thumb. - po zalogowaniu

edycja:

Są też programy co nie mają w ogóle asystenta pobierania aktywnego np. FRST.

post-264460-0-72256900-1433201726_thumb.

Lukieroos:

A nieprawda.

Krótko mówiąc, chodzi o kasę. Z tego co tłumaczyła redakcja - byli zmuszeni uciec się do takich metod by zarobić na utrzymanie portalu.