Asystent pobierania

Nie brakuje jednak instalatorów, które domyślnie podmienią stronę główną oraz wyszukiwarkę (np. na Yahoo).

Poza tym - zaznaczę, że już od jakiegoś czasu nie ściągałem niczego Asystentem. Jednakże jeśli już user-gapciuś sam zainstalował  sobie  dodatki, były to obiekty typu PUP - ok. Jednakże obiekty serwowane przez Asystenta nie były szkodnikami, nie wysadzają systemu, nie są keyloggerami, nie kradną danych kart kredytowych, nie tworzą bot-netu. Zatem mówienie, że Asystent szkodzi - jest naciągane. Ok, ta metoda nie jest może najlepsza pod słońcem, lecz mam świadomość, że nie pojawiła się z nudów.

Poza tym - mnie kończą się już argumenty. Przy asystencie należy uważać, bo trzeba czytać co się klika - źle. Linki bezpośrednie - źle, bo można je przeoczyć. Tutorial ze strony DP - źle, bo kto go przeczyta. Dorzućmy podobno upadające na twarz newsy - też źle. Skoro jest zatem tak źle, to co można powiedzieć - powodzenia, mam nadzieję, że user-narzekacz znajdzie swój ulubiony serwis. Niech tylko uważa, bo może trafić na serwisy z reklamami autoplay, Asystent też się pewnie zdarzy.

Jusko  mądrze prawisz  :brawo:

Podmiana wyszukiwarki to pikuś w porównaniu do tego, co zdarzało się przy “testowanym”(taa…) przez Administrację asystencie. Pojawiały się takie syfy (i to nie jest zwykłe PUP typu Yahoo!), które mogły nawet i położyć system poprzez podrzucanie losowych, dziwnych plików .sys i nie tylko. Tu nie chodzi o to, że jest asystent. Tu chodzi o to, że do asystenta dodaje się syf, robi się wiele rzeczy byleby zrobić z asystenta i tej wątpliwej zawartości coś dobrego.

Gdyby stosowano asystent tak, jak obiecywano a nie zrobiono z niego rozdawarkę darmowego syfu to nie byłoby takiego narzekania, bo w sumie nie byłoby o co.

Przy asystencie należy uważać i to jest już powszechne przy takich tworach. Linki bezpośrednie są zrobione tak, aby zwykły użytkownik ich nie zauważył. Znam nie jeden przypadek, że niezaznajomiona z portalem osoba po prostu tego przycisku nie widziała. Manipulacja kolorami po prostu. A odnośnik do tutorialu został umieszczony w takim miejscu, do którego nikt nie zajrzy. Kto wróci na stronę pobierania szukać sposobu usunięcia “niechcianego oprogramowania”? Nikt, zupełnie nikt. Ten tutorial został zrobiony po to, aby w razie czego mieli sobie czym wytrzeć buzię. Nic więcej. To nie tak, że stworzenie tutorialu czy różne inne działania na rzecz poprawienia sytuacji są złe. Sposób ich wykonania, umiejscowienia itd. mija się z celem i jest tylko argumentem do obrony “bo coś tam zrobili”.

EDIT: W skrócie - jestem za reklamami i asystentem. Ale to ma działać w sposób uczciwy wobec ludzi. Bez wmawiania bajeczek.

Redakcja zwyczajnie kpi sobie z użytkowników! Jak poważany serwis, w dodatku skierowany na oprogramowanie, może celowo wysyłać ludziom wirusy!? Ja rozumiem, że można proponować instalację innych programów czy toolbarów, ale to już przechodzi wszelkie pojęcie. Pół dnia ostatnio spędziłem próbując pozbyć się syfu, jaki narobił istartsurf. Oświadczam, że ostatni raz pobrałem cokolwiek z tej strony :-x

Zakładam, że odrobinę się znasz.

Więc jak to jest możliwe, że używasz asystenta pobierania ??

Moim zdaniem to jest trochę śmieszne. Forum służy do rozwiązywania problemów. Asystent działa w drugą stronę. Czyli zapewniają sobie populację tym problemem :mrgreen:

To może jako kompromis zróbcie DP Marketplace :wink: Coś na styl google play

Nie miałem jeszcze problemów z asystentem ( będcym spamem ( ale wiecie -> tu nota do redakcji nie wiem czy polecać Vortal innym osobom, ja wychodzeę z tego pobieram na czysto , ale po co moi znajomin maką instalowa SYF który ja potem usuwam (często korzystając z ra c zawartyuch na Vortalu) nie liczy sie użytkownik tylko kasa , takie są nowe od x czasu dobreprogramy

Ja bym nie polecał. A jeśli już - to koniecznie z uwagą, że nie klikać w główny (zielony) link pobierania tylko z boku na szary button “LInki bezpośrednie”.

witam,

jestem uzytkowniekiem ze sporym stazem, ale nie przypuszczalem, ze moj sprzet moze dzialac jak dziala przez programy stad sciagniete. A dowiedzialem sie o tym przez przypadek.

Otoz kupilem nowy sprzet i postanowilem poinstalowac programy z listy tzw ulubionych, tzn zalajkowanych na tej stronie na moim koncie, a wiec podobno bezpiecznych, jak to kiedys tlumaczyli adminiu tego forum; ze jak sie doda do ulubionych, to pobiera sie bez tzw syfu. Otoz nie ! To nie prawda. Ale idzmy dalej. Zmienilem rowniez providera, ktory przy probie sciagniecia konkretnego programu blokuje tej program i strone dobreprogramy ! I bardzo dobrze

Mam liste, z ktorej nie korzystam, jedynie dziala jako przypomnienie, ktore programy mam sobie zainstalowac, a same programy sciagam bezposrednio ze stron producenta/dystrybutora i wtedy moj provider tego nie blokuje , jest wszystko OK

Jest np taki program, podobno ulubiony przez Polakow media player czy jakos tak, kod do niego trzeba kupic przez smsa, moze inaczej sie nazywa. Ale jak sie przypatrzyc na to, ze m.in. domyslnie strona startowa bedzie gazeta.pl to sa jakies jaja.

Nie tedy droga Panowie Admini. Pod kazdym programem powinna byc krotka notka, ze razem z nim instaluje sie syf i kropka.

Pozdrawiam chlodno wlascicieli. Userow cieplo.

ps

jak sie szuka kasy, to lepiej chodzic po smietnikach, niz robic ludzi w bambuko, bo wiem, ze kiedys taki padl argument, ze utrzymanie portalu itd…Nie macie kasy, to nie utrzymujcie. Skasujcie, zajmicie sie uprawa buraka cukrowego z Brazylii albo czyms tam innym…

Ściągam z DP często programy i jakoś potrafię zainstalować nie robiąc sobie syfu w systemie, ale jeśli nie potrafisz to polecam jakiś kurs dla emerytów czy coś, może tam Cię nauczą poprawnego korzystania z komputera.

kolego polecam bez zlosliwosci, masz syf, nawet o tym nie wiesz. A polecenia i rady zachowaj dla siebie.

Taa syf mam powiadasz? Co pół roku robię całkowity skan komputera (3 programami na live cd) + backup systemu i jakoś syfu nie mam. Po prostu czytaj przed instalacją na co się godzisz, a potem nie płacz że masz syf ;) Oczywiste jest, że DP ma sponsora i przed każdym zainstalowaniem programu warto czytać jakie “ptaszki” są zaznaczone, bo najczęściej syfiaste toolbary instalują się i wtedy jest nieoczekiwana niespodzianka.

przeczytaj uwaznie co napsialem, moj dostawca blokuje portal przy probie pobrania niektorych programow, blokada jest bezwarunkowa, czyli nie mozna kliknac zgadzam sie itd. Tobie pewnie dostawca nie zapewnia takiego komfortu i musisz czytac ptaszki; ja tez je czytalem zawsze i co z tego? rozne syfy i tak sie przemycaly. To nie ta epoka kolego, gdzie w ptaszkach pisza wszystko, pisza tylko co chca, ale wiekszosc liudzi o tym nie wie, mysli jak Ty, ze ptaszki …i maja potem wolny systerm, coraz wolniejszy, grzebia w sprzecie, szukaja dziury w calym, ja nie szukam, ma dzialac i juz. A tak nawiasem mowiac proponuje skanowac jeszcze kolejnymi 10 programami :smiley: codziennie, a najlepiej kilka razy dziennie, jestes mlody zapewne, sadzac po teskcie, nie masz co robic, pewnie grasz w gry itd, ja komputerow uzywam do innych celow.

lieft - Zmyślasz. Pisz po polsku, ale nie bzdury.

Analfanetycznie rzecz biorąc, zmyślasz jak rzadko. To się nie trzyma kupy i śmierdzi. 8 lat pobieram dokładnie te same instalatory aplikacji, które udostępnił ich producent. Nie umiesz pominąć downloadera pobierania DP, to jesteś rzadki, nawet nie klocek. Nawet tego pozbawiłeś się logując na portalu. Możesz wyłącznie pobrać aplikację dokładnie taką samą, jaka jest u producenta. Ścisnęło Cię i żal agenta?

A może ruszyło Cię, że niektóre aplikacje nie są za darmo i producent żąda za niego kasy? MyPlayer 2.7.0.10 tak ma, że dostawca żąda zapłaty w formie sms i dobreprogramy nic nie mają do tego. Pobierz od producenta MyPlayera i dokładnie będzie okienko z monitem zapłaty przez sms. Podrzucam stronkę http://mp.org.pl/

Co rozumiesz pod pojęciem providera? Dostawcę internetu? Skopanego avasta?

Wiesz akurat nie gram w gry komputerowe, nie potrzebuje aby usługodawca traktował mnie jak internetowego inwalidę, nie skanuję ciągle tylko co 6-12 msc, zależnie od natchnienia, nie skanuje 10 programami tylko trzema i wszystko idzie z automatu, rano tylko sobie czytam raporcik zapisany na pliku. Jeśli masz problem z obsługą downloaderów, to pobieraj programy bezpośrednio ze strony developera nikt Ci tego nie zabroni.

@lieft

Przypomnij Sobie co to polskie znaki diakrytyczne i popraw Swoje posty. Za staż powinienem je z miejsca wywalić ;/

Z miejsca przestrzegam, daruj Sobie bajki na temat innego języka OS, telefonu, tapatalk, itd, nie przyjmuję ich do wiadomości.

Cóż - pobierałem przez Asystenta niejednokrotnie, żaden “syf” się nie zainstalował. Dodatkowe rzeczy nie instalują się z automatu - trzeba zatwierdzić ich instalację. W tym przypadku, instalacja Next --> Next --> Finish na ślepo, faktycznie kończy instalacją dodatków. Jednakże Asystent informuje, co chce zainstalować - potwierdzasz to “Zgadzam się”, albo odmową. Samo z siebie - nie, nie instaluje się. Jeśli użytkownik samodzielnie zatwierdzi instalację dodatków - tak, zainstalują się.

Jeśli coś instaluje się “samo”, to tylko jako efekt uboczny - dzięki akceptacji na ślepo przez użytkownika wszystkiego, co się mu podsunie. Bez czytania komunikatów, treści itp. Coś jak z umowami - nie czyta się ich dokładnie, a potem wychodzą kwiatki :stuck_out_tongue_winking_eye:

Swoją drogą - raczej nie chciałbym, aby provider decydował za mnie o blokadach :slight_smile: Niemniej jestem świadomym użytkownikiem, stąd nie potrzebuję takiej ochrony.

lieft - a może jest tak, że Asystenta od DP uniknąłeś, ale naciąłeś się na syf podczas instalowania niektórych aplikacji? To też częsta sytuacja, występująca nawet gdy oprogramowanie ściąga się ze strony producenta.

Hej,

Pytanie, czy tym rzekomym providerem nie jest po prostu przeglądarka Google Chrome. :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Że co? Nigdy nie było takiego tłumaczenia. Asystent wyłącza się automatycznie po zalogowaniu na konto DP. Uważać trzeba na dodatki w instalkach producentów (np. Flash Player, Avast Free).

A jeżeli jesteś za leniwy żeby czytać, co jest zaznaczone w fajeczkach, to polecam instalację Unchecky http://www.dobreprogramy.pl/Unchecky,Program,Windows,51122.html