Skąd wiesz ?
przeczytaj post sheepa
…gdybyż O GDYBYŻ ; Wolą Ojca Niebieskiego było sprawowanie Opieki
-byłaby to OPIEKA bez uprzedzeń i zawiści
—i niepotrzebne byłyby już Stolice Piotrowe ze swymi wybrańcami “błogosławionymi”
–modlitwy o cokolwiek zakrawały by na kpinę…
dewotyzm ; zwałby się dewotyzm…
kłamstwo kłamstwem było
-prawda Prawdą by się zwała
itd
itd
itd
wg najszczytniejszych ideałów Osiągalnego Nam Człowieczeństwa
a nie…
“Ludzi coraz więcej - a Człowieka mniej…”
No przeczytałem post i nie wynika z niego że zamierza być księdze. To że ktoś często chodzi do kościoła to od razu ma być księdzem?
Ja jestem ministrantem od lat 7 no i co z tego ??
a ja chciałabym się zapytać jak to u was wygląda z jedzeniem zwierząt? przecież, żeby zjeść mięso, trzeba je zabić, a co z przykazaniem ‘nie zabijaj’? to pytanie kieruje zarówno do wierzących jak i niewierzących.
ja osobiście jestem ateistką i wegetarianką, bo uważam, że zwierzęta nie są nasze, żebyśmy mogli na nich eksperymentować, nosić je na sobie czy też jeść.
szczególnie denerwują mnie osoby noszące futra. myślałam, że epoka, w której ludzie musieli okrywać się skórami zwierząt, żeby nie umrzeć z zimna minęła już DAWNO temu.
jestem tolerancyjna, nie jestem rasistką, toleruję inne wyznania itd., ale jedyna rzecz, która mnie strasznie denerwuje to właśnie ludzie, którzy z nieświadomości i ignorancji kaleczą i męczą zwierzęta. bo jeśli potrafiłbyś zabić swojego psa, którego miałeś powiedzmy 10 lat, i to w taki sposób, że pies nie będzie miał głosu, żeby wyć, bo będzie tak cierpiał (np. prażenie prądem, albo zwykłe uderzanie w głowe) i potem byłbyś w stanie ubrać jego skórę na siebie to ok, taki jesteś, ale jeśli nosisz na sobie futro zwierząt i nie zastanawiasz się nad tym, jaka krzywda się im stała i w jakich warkunach żyły to sory, ale chyba coś jest nie tak.
czekam na opinie.
Zabicie np. świni czy kury w celu zjedzenia jej grzechem nie jest. Jednak zabicie dla zabawy oczywiście grzechem jest. Przykazanie nie zabijaj dotyczy tego byśmy szanowali życie i zdrowie swoje jak innych ludzi.
P.S. Nie noszę futer
wg. mnie to jest nadinterpretacja, w dekalogu jest napisane tylko i wyłącznie ‘nie zabijaj’. dlaczego zabicie kury czy świni w celu jej zjedzenia grzechem nie jest? to jak człowiek zabije innego człowieka, bo będzie go chciał zjeść to nie będzie to grzech?
a co na temat warunków w jakich te zwierzęta są przetrzymywane za życia i przed śmiercią? grzech? to wtedy jedzenie ich grzechem jest również.
To nie jest nadinterpretacja. Po prostu człowiek duszę ma i ma szanse na zbawienie a zwierzę nie ma duszy a co za tym idzie szansy na zbawienie. No jeśli ktoś przetrzymuje zwierzęta w jakichś złych warunkach to oczywiscie to grzechem jest
no złe warunki to akurat zawsze niestety występują w przemyśle (jedynie u babci na wsi, gdzie zwierzęta mogą normlanie śmigać po dworze są normlane warunki).
kto powiedział, że zwierzę nie ma duszy? jeśli rzeczywiście nie ma to chyba nie usprawiedliwia ludzi od ich zabijania, mają serce, mózg i reszte narządów tak jak ludzie, są zdolne do reprodukcji i żeby ona nastąpiła muszą się zejść przedstawiciele dwóch płci?
No dusze ma tylko człowiek. Jest najdoskonalsza istotą stworzoną przez Boga.
Coś jeść trzeba. Mięso ma wiele składników odżywczych - jak ktoś jest wegetarianinem to mi nie przeszkadza, ale jak komuś takiemu przeszkadzają ludzie normalnie odżywiający sie to mnie to wkurza
Różnica pomiędzy zabijaniem dla pokarmu , a zabijaniem z innych pobudek jest
taka jak TO , że Kain był Rolnikiem , a mimo to Zabił Abla, który był myśliwym…
-a na dodatek Bóg nazywając Abla sprawiedliwym prosił by nie karać Kaina…
—jakże inna jest Nasza Sprawiedliwość i Jej pojmowanie…
—Tak Mówi Pismo zebranych tekstów Biblii…
mnie tak samo ja się nie czepiam, tak jak pisałam jestem tolerancyjna, denerwują mnie tylko ludzie noszący futra, bo to już jest skrajność.
jestem tylko ciekawa jak wierzący się do sprawy wegetarianizmu odnoszą…
mięso można zastąpić wieloma produktami wegetariańskimi o takiej samej ilości składników odżywczych, a przede wszystkim biała. głownie są to rośliny strączkowe, ale oczywiście i inne. co do normalności odżywiania, to nie uważam, żeby moje było nienormalne : :lol:
co powiesz na to?
no człowiek jest istotą najbardziej inteligentną i ma możliwość władać nad innymi organizmami czyli zwierzętami, które nie maja duszy i tyle
ciekawa jestem jakie zdanie na ten temat mają jeszcze inne osoby, czekam na wypowiedzi.
W starym testamencie składano ofiary ze zwierząt, więc nie przeginaj z tym zabijaniem, bo jedno z drugim ma bardzo niewiele wspólnego i jest tylko nadinterpretacją przykazań. Ja wręcz pasjami kocham ubrania, buty i galanterię z prawdziwej skóry, gdyż są o wiele trwalsze, gustowniejsze i bardziej przyjazne organizmowi człowieka od ich sztucznych odpowiedników.
no właśnie o to mi chodzi, składano ofiary ze zwierząt, zabijano w imię Boga, a przykazanie takie jest. wg. mnie trochę hipokryzja.
co do wyrobów z prawdziwej skóry to się nie wypowiem, ale pozwolę sobie zamieścić link :x
Wszelkie “rzeczy” ożywione różnią się od tych nieożywionych tym
,że posiadają to Coś .co my nazywamy duszą…-z tym,że kształt ich duszy
jest ukształtowany i kompletny w zakresie danej im wegetacji…
/dotyczy to świata zwierząt i roślin…itd,itp…/
-człowiek oprócz tego kręgosłupu duchowego posiada to coś,co
można by określić jako “pierwiastek Boski”,który sprawia,że kształtuje on
środowisko w zależności od swoich potrzeb -nie ograniczając się jedynie
do akceptacji danej od Boga rzeczywistości…
- i wbrew pozorom To właśnie stanowi o wartości Człowieka…
=w Bibli znamienne są słowa-“wiedzcie ze mną spór …”
-a Jezus wręcz powiedział "Jeżeli sprawiedliwość Wasza nie będzie większa niż sprawiedliwość
całego świata Tego nie wejdziecie do Królestwa Bożego"
=powiedział też "Królestwo Boże będzie odjęta od narodu żydowskiego i dane Narodowi ,
który będzie przynosił Owoce Jego"
-No więc niech pragnieniem Naszym będzie uczestnictwo w Narodzie Bożym ="a Wszystko Inne będzie Nam
Przydane"…
-ale taka decyzja łączy się z akceptacją Bliżniego i zaufaniem Bogu , z pominięciem wszelkich
zwierzchności typu Pieniądz,Kierownik,Prezydent,Papież…
-Wieszcz pisał -“Miej Serce i patrz w Serce”-wybór drogi którą idziesz zawierzając Bogu…
…
Brak mi słów na ten temat. :roll: