Witam serdecznie. Prosiłbym was o pomoc w wyborze Auta dla rodziców. Planują właśnie zmianę i szukają czegoś do kwoty max 25000zł. Chodzi głównie o to aby samochód był mało awaryjny, dosyć oszczędny oraz z rocznika powyżej 2005. Rodzice dużo nie podróżują więc przyszłe auto nie będzie silne eksploatowane. Na dzień dzisiejszy zebrałem takie o to marki:
Opel Astra III (na nim chyba rodzicom najbardziej zależałoby),
Peugeot 307
Seat Leon
Ford Focus II
Golf V
Citroen C4
Co myślicie o tych autach. Wiem, że na dzień dzisiejszy najbardziej podoba im się Astra III generacji, lecz w Polsce do 25000 zl ciężko jakiś fajny egzemplarz trafić. Czy lepiej udać się do zachodnich sąsiadów po kupno auta z rocznika powyżej 2005 ??
GOLF V ! Najlepsze samochody wg mnie, ale za 25k zł nie kupi się nówki Na zachód jak jechać, to już do centralnej Belgii, w Niemczech Cie w chu*** zrobią, ale myślę, że jednak najlepiej kupić używamy w polskim salonie.
No właśnie a co sądzicie na temat Peugeota 307, Cytryny C4 oraz Ford Focus II ?? Zauważyłem, że można je mieć w dobrej cenie w tym roczniku i z małym przebiegiem…chyba ze macie jeszcze jakieś propozycje aut (gabarytowo zbliżonych do Astry III lub Golfa) … ??
Chciałbym się jeszcze zapytać skąd obecnie bardziej opłaca się ściągnąć auto, z Holnadii, Belgi czy Niemiec? Oraz czy trzeba opierać się tylko na Internecie czy też może lokalne gazety??
tanie w zakupie ale części do nich są bardzo drogie i nie za bardzo wytrzymałe na polskie drogi
A dlaczego nie?? Osobiście sprowadziłem autko z ZACHODNICH Niemiec i jestem zadowolony. Auto zadbane, czyste i 100 % sprawne. Wujek sprowadził Toyotę Avensis z Holandii to było strasznie brudne.
Jak na razie jesteś zadowolony, zobaczymy później, a poza tym czasami się trafią dobre, ale większość jest przebranych. A to, że brudne to co z tego -_- wystarczy wyczyścić…
Astra 3 bardzo fajne auto, ale poleciłbym ci tylko wersje z silnikami benzynowymi. Jak wyżej już napisali: octavia, golf. Aut francuskich nie polecam, choć jeździ się nimi rewelacyjnie.
Z racji tego, że mieszkam kilka lat w Holandii to powiem tak. Po pierwsze ciężko znaleźć tutaj dobry samochód i do tego w rozsądnej cenie, nawet na giełdach już ciężko. Druga sprawa, że Holendrzy mocno eksploatują swoje samochody, co prawda drogi są tu piękne ale kierowcy i tak nie oszczędzają samochodów a co bogatsi to wręcz katują swoje Mercedesy. Samochody mają zdecydowanie większy przebieg roczny niż w Polsce: tu średnio jeździ się ok. 20 000 km/rok benzyniakiem, dieslem to poniżej 30 000 km/rok nie schodzi, chociażby dlatego że tu się płaci wysokie podatki drogowe, więc jak ktoś mało jeździ to się nie opłaca mieć diesla. Po drugie, samochody z Niemiec są tańsze i lepiej wyposażone niż w Holandii. Jedyna zaleta kupna samochodu w Holandii, to powszechny dostęp dla każdego do bazy rejestracyjnej, wystarczy znać numer rejestracyjny samochodu, podając go na stronie urzędu komunikacji drogowej można uzyskać szczegółowe informacje o samochodzie. W Holandii jest możliwość sprawdzenia prawdziwości przebiegu, który jest rejestrowany przy każdym przeglądzie w specjalnej bazie danych, do której również każdy ma dostęp ale te informacje można uzyskać już niestety za dodatkową opłatą ale to groszowe sprawy i praktycznie wszystko załatwia się przez sms
Ja osobiście brałbym Leona albo Golfa ewentualnie Focusa, choć z Fordami to też różnie bywa
Gdybyś chciał kupować salonowy samochód to też proponuję z Niemiec nie z Polski. Jeden mój znajomy kupuje salonowe samochody w Niemczech właśnie, bo tam można dostać bogatszą wersję za tą samą cenę co w polskim salonie.
Kurcze dzięki za te wszystkie odpowiedzi Bo to jest tak, że rodzice szukają dość młodego i zadbanego autka. Wiem, że bardzo podoba im się ta ASTRA III generacji. Golf V też jest ładny, tylko rocznikowo to chyba byłby ponieżej 2005…w przeciwieństwie do Astry. A chciałbym się zapytać dokładnie o to sprowadzanie z zachodu. Najlepiej opierać się na lokalnych gazatech oraz stronach www czy są jeszcze jakieś możlwiości. Znacie może jakieś niemiecki strony internetowe z ogłoszeniami aut od osób prywatnych ??