Bad sectory, co zrobić z dyskiem twardym?

Wybaczcie ze sporadycznie odpisuje, ale malo czasu. Nic nie grzebalem w srodku lapka, po zerowaniu i wszystkich zabiegach czestosc zacinania sie lapka zmalala, choc wziac to sie dzieje - np teraz przy otwieraniu 2 kartwy w przegladarce…przy wlaczaniu sie pogramow obciazenie procka to ok 25-30%, pamiec fizyczna z 29% zwiekszyla sie do 44/45 % nie wiem dlaczego. Oddam go do serwisu, czyszczenie mam na gwarancji, mozliwe ze wypalila sie pasta…teraz podczas pisania procek  3-8 % wiec nie wiem dlaczego sie meczy tak przy wlaczaniu programow. SMART mozna wlaczyc od razu po wlaczeniu MHDD klikajac F8 bez zerowania czy remap’u ?

Tak.

Witam

Screen

http://scr.hu/1dyb/uzkov

http://scr.hu/1dyb/qmqcd

A co się dzieje?

Aby go ocenić trzeba zrobić zerowanie i scan powierzchni w MHDD i wrzucić tu zdjęcia.

Patrząc na pozycję 01 smart, można wnioskować, że coś się dzieje z powierzchnią dysku plus pozycja C5.która może się przeistoczyć w pozycję 05, czyli bady lub zniknąć po zerowaniu.

Edit:

Ja, jak dysk ma w pozycji 01 więcej niż 0 (oprócz Seagate) nie zakładam takiego dysku jako systemowy, ewentualnie tylko na dane jako magazyn.

Czy cos sie zmienilo, gorzej czy lepiej ? zauwazylem zmiany w liczbach ale nie rozumiem co znaczą, dlatego pytam :slight_smile: jest oryginalny system, dam znac czy padnie :slight_smile:

http://fotowrzut.pl/NNPVVN9GAK

Dysk z fizycznymi badsektorami nadają się już tylko do jednego: jako dawcy organów - może ktoś szuka sprawnej elektroniki takiego dysku bo mu padł a same talerze ma w świetnej kondycji. Można też w drugą stronę - poszukać egzemplarza po awarii elektroniki i wymienić na sprawną z naszego. Jedyny warunek to to, że dyski muszą być identyczne.

Przechowywanie jakichkolwiek danych wrażliwych (takich, których nie da się odtworzyć - prywatne dokumenty, zdjęcia filmy) to proszenie się o kłopoty.

Mnóstwo błędów odczytu w pozycji 01, reszta OK.Potrzebne jeszcze zdjęcie ze scanowania funkcja F4.

Nadal jest 8 błędów w Current pending sectors (po remapie ich nie było więc stan dysku się pogarsza, tzn. pojawiają się nowe niestabilne sektory).

Zdjęcie fatalne i dopiero jak powiększyłem, to faktycznie w 197 jest 8 - moja pomyłka.

Powiem tak: ja bym go wyrzucił do kosza.

Myslicie ze w serwisie mi to samo powiedza ? mysle o stracie czasu, ktory bym marnowal po oddaniu do serwisu, moga trzymac 2h albo 2 dni, zmieniac dysk definitywnie ? chyba jestesmy w dobrym temacie wiec zapytam sie o dysk ssd 120/128 gb, ktory byscie polecali :slight_smile: ? z tego co wyczytalem to powinienem brac pod uwage kontroler, oprogramowanie oraz gwarancje, oczywiscie chcialbym sie zmiescic w 350zl ale to graniczy z cudem wiec do 400zl max. Biore pod uwage te, choc wole propozycje Wasze, bo moze jakies sprawdzone swoje macie :slight_smile: :

Z wymienionych modeli dysków według mnie Plextor, Samsung i ewentualnie Crucial.

Ten mogę polecić.

Acer TravelMate 5742G V1.28

Czy laptop jest jeszcze na gwarancji?

Nie patrz na maksymalne prędkości (w większości przypadków jest to tylko chwyt marketingowy, w rzeczywistości niektóre dyski w większości na kontrolerze Sandforce nawet nie zbliżą się do tych wartości). Plextor jest oparty na kontrolerze Marwella (jeden z lepszych na rynku, przede wszystkim pod względem jakości), ma pamięci MLC (większa żywotność), może nie jest demonem prędkości ale jest w porządku pod względem jakość/cena.

Sprawdź w CPU-Z model Chipset’u płyty głównej (zakładka Mainboard).

Przekonales mnie do Plextora :smiley: oraz artykul ;D gdyby mial 5 lat gwarancji…

Havendale/Clarkdale Host Bridge

5 lat gwarancji ma Plextor M5Pro

Wzialbym ale przekracza moj budzet…w zwiazku z tym niektorych dyskow posiadac nie moge ? czy po prostu predkosc jest nieco nizsza ? podpiac - podepne takiego Plextora M5S 2.5 cala czy bede mial jakies problemy ?

Maksymalne prędkości zapisu/odczytu zostaną ograniczone do możliwości SATA 2 (w rzeczywistości ok 275-285 MB/s), ale w przypadku dysków SSD maksymalna prędkość nie jest ich największym atutem, dużo większe znaczenie ma czas dostępu.

Nie powinno być problemu.

Dziekuje za odpowiedzi :slight_smile: czytam wlasnie o najistotniejszych zaletach SSD’kow :slight_smile: wieec o predkosc zapisu/odczytu sie nie boje :slight_smile: czas dostepu jak widze najwazniejszy. Ostatnie pytanko jakie mam to czy definitywnie mam wywalic ten dysk, nie zanaszac go do przegladu  ?

Widać że na dysku pojawiają się nowe błędy, więc prędzej czy później przestanie w ogóle działać.

W serwisie nie dowiesz się więcej niż zostało napisane w temacie.