Bad sectory, co zrobić z dyskiem twardym?

Czylli to wina dysku a nie systemu ? prosze o konkretne odpowiedzi, nie tak czesto trzeba kupic nowy dysk, chce miec 100% pewnosci czy nie da sie juz nic zrobic. Moze do serwisu laptopow go oddam ?

Jak instalowałeś system w ustawieniu dysku w biosie na IDE, to teraz nie możesz przełączyć w tryb ahci, bo Ci się system wysypie.

Trzeba dalej używać trybu IDE i  ewentualnie kombinować i przestawić dopiero w tryb AHCI.

np:

http://www.hotfix.pl/zmiana-trybu-kontrolera-sata-z-ide-na-ahci-w-windows-a379.htm

Ale w/g mnie lepiej zainstalować ponownie system na ustawieniu AHCI i od razu wgrać stery do płyty głównej i resztę.

I ja osobiście takie dyski już nie używam.

Ok, instaluje na nowo na ahci, nie uzywasz takich dyskow ;> masz na mysli w opcji IDE czy ogollnie HDD ?

Które mają tyle błędów w pozycji 01 w smart (sprawny dysk ma tu 0), wyjątek są dyski Seagate, które w pozycji 01 pokazują bzdury.

aha czylli to kwestja czasu jak mi znowu padnie ? skad mogly sie wziac takie blledy i jak ich uikac ?

To jest jakość teraźniejszych dysków. Nowy dysk należy kupować z jak najdłuższą gwarancją.

ahh szkoda, bedzie trzeba jednak kupic, biore pod uwage Kingston’a 120 gb za 299zl - dobry wybor ? najtanszy o takiej pojemnosci. Apropo, juz 10 min pisze : instalator rozpoczyna prace…nie chce sie zainstalowac windows na nowo.

Może i system masz skopany, jakiś prawie, że oryginał?

Usuń z dysku wszystko, załóż ponownie partycje i sformatuj instalatorem Windows7.

kopia, z sp1, nic nie moge zrobic bo instalator sie nie wlacza od 20 min…po zerowaniu na dysku jest tylko system, stery, mozzillla, gg i microsoft security essencial. Ustawilem bootowanie na stacje dyskow, zmienilem na ahci i nie dziala ten instalator…

Usuń partycje z dysku i ruszy?

a jak je usunac bez rozpoczecia pracy instalatora ?

A sam nie potrafisz pomyśleć?

• program

• zerowanie

• podepnij do stacjonarki i usuń

• inne

http://shp.net.pl/files/categories/partycjonowanie-dysku.html

zrobilem zerowanie, ustawilem na ahci, dysk an 1 miejsce, windowsa zainstalowalem, wszystko bylo ok. Nastepnego dnia czyli dzisiaj rano juz nie odpalil, zatrzymalo sie wszystko na fladze systemu windows (trwa uruchamianie) i nic sie nie dzialo, tryb awaryjny nie zadzialal, teraz go zostawilem, uruchomilo sie narzedzie do naprawiania i jakims cudem sie uruchomil. Czego to wina ? cos watpie ze znowu sie uruchomi, a nie bede codziennie czekal 20 min na wlaczenie sie systemu, dysk do wymiany ? co mam zrobic ?

Trzeba sprawdzić go na innym dysku, bo to wcale nie musi być dysk?

Zalatwilem sobie oryginalnego windowsa, odpale go i zobacze czy bedzie dzialalo, jesli nie to dysk do wymiany tak ?

Dysk to jedna z opcji naprawy, ale od czegoś trzeba zacząć? lub serwis.

Dzieki za pomoc, dam znac czy na oryginalnym bedzie dzialal. Jesli nie bedzie dzialal,  to oddam do serwisu, popytam sie co zrobic i zapewne kupie nowy dysk.

narazie laptop dziala, czasami sie zatnie, ale pojawil sie nowy problem, przy ogladaniu filmu z przegladarki nagle zaczal sie rozgrzewac, na prockach 75 stopni, grafa 60, dysk 45 - czym to moze byc spowodowane ? byl czyszczony na poczatku grudnia.

Może coś z chłodzeniem się stało? chyba, że tam coś grzebałeś?

I sprawdź obciążenie CPU, może cały czas pracuje na 100 %?

I nie wiem, czy w tym przypadku nie lepiej dać go do serwisu na przegląd i naprawę?

Jeśli po remapie zerowaniu i innych zabiegach uszkodzone sektory nadal się pojawiają, i wartość ta rośnie w SMART to dysk zdecydowanie do wymiany. Chyba po prostu musisz się pogodzić z wydatkiem. Przyczyną nagrazanego laptopa może być też wypalona pasta, lub pianka termoprzewodząca w układzie chłodzenia, znajdująca się pomiędzy rurkami odprowadzającymi ciepło a procesorem i kartą graficzną lub zapchany kurzem wentylator.