Witam, dziś zamontowano mi internet z multimedii 60Mb/s. Na speedtest.pl używając telefonu, prędkość wynosi od 35 do 50-paru (czyli zgadza się). Na komputerze stacjonarnym nie mam wi-fi w płycie głównej, więc używam adaptera wi-fi USB, firmy tp-link, model TL-WN821N.
Router to TG2492.
Robiąc pomiar prędkości download na komputerze, prędkość wynosi najczęściej mniej niż 3Mb/s, rzadziej 10/15/25Mb/s
Teraz nasuwa się pytanie, czego to wina i jak to naprawić (tak aby prędkość była stała i maksymalna w stosunku do mojej oferty)
Masz choć jeden port w standardzie USB 2.0? Jeśli tak, przepnij do niego kartę WiFi i sprawdź działanie. Rozumiem, że w czasie testów prędkości nie masz na komputerze włączonego nic prócz przeglądarki i ewentualnie antywirusa i/lub firewalla?
Przeszkody to ściana + drzwi
na obu portach prędkość internetu taka sama
Myślę o tych przeszkodach, najprościej chyba byłoby podłączyć się kablem do routera aby uniknąć tych wahań
//edit
jednak z tymi przeszkodami to ściema. 2 piętra niżej w piwnicy robiąc pomiar prędkości telefonem, wynik wynosi 40-55Mb/s
Wszystko fajnie tylko jak zwykle wszyscy zapominają, że nawet najdroższa karta Wi-Fi czy an USB czy wewnętrzna do PC może nie wiele dać jak router ogranicza, a tu ewidetnie na to wskazuje. Ja bym jeszcze spróbował pójśc do kogoś kto ma zupełnie inny router i podobną predkośc internetu i też sprawdzić ta karte WiFi. Jeżeli jest na USB 3.0 karta wifi to tylkow usb3.0 podłaczamy bo USB ogranicza zarówno predkośc jak i napięcie.
Jaki masz dowód, że router nie ma jakiegos ograniczenia dla WiFi w sobie, w ustawieniach, albo mimo kresek sygnału ma sygnał słąbszy i przez to prędkość niższa.
Ktoś się spytał autora tematu jaką predkość połączenia WiFi z routerem pokazuje system?
Przerabiałem temat z kartą pci-e z dwiema 10cm antenami.
Komp stał w rogu pokoju i transfery miał do 2Mb, obrócony prodem do rogu działał już akceptowalnie.
Podłączyłem mu kabel…
To zostaje ostatni test
Postawić komputer obok routera z karta WiFi i zrobić test jak transfery będą dobre to wniosek prosty. Kreski kreskami w zasięgu, a czym dalej router nie daje rady. Na telefonie predkośc sprawdzałeś w tym samym miejscu co komputer stoi?