Wczoraj sąsiad przyniósł mi swój laptop acer (chyba Win.8.1 tak jest na naklejce na gwarancji).Na tym laptopie “pracują” w jego domu wszyscy:dzieci (gry) i dorośli internet.Uruchamianie systemu do momentu pokazania się ikon na pulpicie trwa ok.1 godziny! Laptop niesamowicie “zamula”.Uruchomienie (Crtl+Alt+Delete) trwa ok.pół godziny (sprawdzam uruchomione procesy).Uruchomienie innych aplikacji np.Mój komputer to kolejne 40 min.Chciałem najpierw wyczyścić CCleanerem ale otworzenie CC trwa tak długo (wręcz niemożliwe),ze dałem spokój.O otworzeniu panelu Avasta nie ma co mówić.Odinstalowanie programu jest niemożliwe z powodu niesamowitego ślimaczenia.Nawet wyłączenie laptopa poprzez naciśnięcie ikony jest nie możliwe.Ja pasuję.Zatem:czy ma ktoś jakąś poradę? Czy jest jakaś inna możliwość za pomocą klawiszy funkcyjnych powrotu do ustawień fabrycznych?
W czasie uruchamiania na ekranie laptopa nie pojawia się żaden komunikat o błędach.
Nie wiem nawet jak się ten system uruchamia w trybie awaryjnym.Ja mam XP i żadnych problemów.Może coś więcej.Kliknąłem tylko F2 aby dostać się do BIO-su ale to wszystko na co mnie było stać.
F8 nie działa.Działa tylko F2. .Nie ma dostępu do internetu.Zrobienie loga zatem nie jest możliwe.Nie mogę uruchomić żadnej aplikacji (np.CCleaner).kółeczko się kręci (ładowanie) i nic.I tak bez końca.Szkoda mojego czasu i nerwów.Gdyby menu czy aplikacje się otwierały normalnie w miarę szybko może by coś z tego było. Aha:od czasu do czasu uruchamia się jakiś śmieć PC Mechanic 2015,odinstalowanie tego jest wręcz niemożliwe poprzez Mój Komputer ponieważ jest straszne zamulenie.Raz mi się udało do wyłączyć ale jak widzę znowu się pojawił.
Poszukaj opcji quick boot i ją wyłącz. Potem spróbuj F10, albo F8 tryb awaryjny, no ew fabar i boot z pendrive / płyty wg instrukcji z ostatniego punktu.
Tryb awaryjny można ominąć. Po długim, jak rozumiem uruchomieniu laptopa, na panelu wyszukiwanie wpisz msconfig i w karcie ogólne zaznacz uruchamianie diagnostyczne. Zrób restart. Po uruchomieniu w tym trybie odinstaluj wszystkie aplikacje mogące spowalniać ładowanie systemu, w tym wszystkie updatery i też w tym trybie użyj ccleanera. Potem znowu msconfig i ustaw uruchomienie normalne. Po restarcie dobrze byłoby użyć dobrego skanera av i wykonać polecenia specjalisty.
Po paru godzinach męki oczyściłem CClenerem,ponad 5GB śmieci.Przeskanowałem AdCleanerem,usunąłem kupę śmieci.Niestety po restarcie dalej bez zmian,muli tak,ze nie można na nim pracować.To jednak chyba wina dysku.Poddaję się i oddaję sąsiadowi laptop,niech idzie do serwisu bo ponoć jest na gwarancji.Dzięki koledzy za pomoc.
Ewentualnie można uruchomić komputer z płyt typu LiveCD. Może to być dystrybucja linuksa bądź tryb Mini Windows XP z Hirens’ Boot CD. Po uruchomieniu można na początek przetestować dysk twardy programem HDTune.