Bateria pokazuje 0% podczas podłączenia zasilacza

Witam,

Od wczoraj wskaźnik baterii jest bardzo niski. Praktycznie od razy po odłączeniu zasilacza laptop blokuje się. Natomiast po ponownym włączeniu zasilacza wskaźnik cały czas pokazuje 0% naładowania

Co można w takiej sytuacji zrobić?

Mój laptop to Lenovo Legion Y520, mam go 3 lata.

Dziękuję za udział w dyskusji, pozdrawiam

Patrząc na wiek notebooka bateria mogła się zestarzeć i/lub zużyć.

A mogę teraz korzystać ze sprzętu na ciągłym ładowaniu, czy będzie się w jakiś sposób pogłębiać?

Możesz korzystać na zasilaczu. Nic się nie stanie.
Pokaż raport z baterii jak możesz:

Win+X > Linia Poleceń (Administrator), potweirdź okienko UAC > wpisz/wklej potem:
powercfg /batteryreport /output "C:\bateria-raport.html"
i ENTER

Na dysku C: będziesz mieć plik z raportem o baterii.
Otwórz w przeglądarce internetowej. Będzie tam m. in. liczba cykli ładowania i inne szczegółowe dane.

To problem dla prof. Rakowieckiego.Mógł układ KBC pójść.

Chodzi Ci o wiersz poleceń CMD ?

Informacje pierwsze z brzegu:

Jeżeli pominąłem jakąś ważną informację proszę o informację…

BIOS i system aktualny?
Może to pomoże rozwiązać problem…

Oprócz spadku pojemności nominalnej baterii (co jest normalne) moim zdaniem to raczej jakaś wada na płycie głównej, że nie chce ładować.

Jeżeli chodzi o korzystanie z komputera z podłączonym zasilaczem to ma to sens kiedy komputer jest dodatkowo obciążony, w innym wypadku bateria się ładuje do 100% i następnie zasilanie zostaje odcięte, kiedy spadnie choć o 1% zasilanie zostaje przywrócone i ładuje do 100% i tak w kółko. Niestety nie działa to dobrze na baterię i podejrzewam, że po okresie 3 lat takiego użytkowania lub podobnego bateria się po prostu zużyła. Zazwyczaj kiedy bateria kończy swój żywot komputer pokazuje właśnie 0%, by w pewnym momencie pokazywać po prostu przekreśloną baterię na pasku zadań.

Tak było kiedyś. Nowe (czytaj nowoczesne - takie sprzed około 3-4 lat) laptopy już tak nie gospodarują baterią.

Zrobiłem aktualizacje windows i działa normalnie :D. Tego się nie spodziewałem.

PS. Wypowiedzcie się w moim temacie o retro PC Tutaj. Tam BIOS widzi wyłącznie dyski 8 GB, 40 GB już nie to jest dopiero problem. Płyta Compaq z 1999r produkcji :slight_smile:

2lajki

Masz i nie masz racji…
Jak bateria długo leży nie używana też pokaże zero. Ale wtedy wkładasz ją do ładowania dajesz czas i powinna ruszyć. U mnie trwało to około 6godz. naładowała się i działa normalnie.

Problem powrócił. Obecnie kilka godzin ładowania pokazywał 1% po kilku godzinach (ok 4) wskoczyło na 24%. Pytanie czy te baterie są wymienne i czy na pewno mogę korzystać z laptopa na stałym podłączeniu do sieci ?

PS. Pomieszczenie, które obecnie wynajmuję jest prąd 2 żyłowy bez uziemienia, czy to również może mieć wpływ, czy zasilacz redukuje napięcie ze zmiennego na stałe?

Są wymienne i możesz korzystać z laptopa na stałym połączeniu do sieci. Nic się nie stanie.

1lajk