Compaq Retro PC nie widzi nowszego napędu DVD

Witam,

Niedawno znalazłem emeryta w szafie. Kiedyś go reaktywowałem, sprawdziłem czy działa i tak przeleżał kolejne kilka lat. Postanowiłem dać mu drugie życie. Zakupiłem nawet oryginalną naklejkę i nośnik instalacyjny z Win XP.

Problem polega na tym, że BIOS nie wykrywa napędu optycznego. Zasilanie jest, tacka się wysuwa, ale nie jestem w stanie uruchomić Boot’a z napędu, bo BIOS go nie dostrzega. Kilka lat temu jak sięgam pamięcią problem ten nie występował. Inaczej nie montował bym tej taśmy IDE. Gdzie tutaj może być problem ?

1. Seryjnie jest tam procesor 850 MHz któryś z Pentrium, podejrzewam, że Pentrium 3. Jaki maksymalnie dysk mogę tam zamontować 40 GB czy może nawet 80 GB ?

2. Co się stało z firmą Compaq po latach, przez jaką większą rybkę ze świata IT została wchłonięta ?

3. Czy starsze karty graficzne również miały problem z temperaturami. Mam tam Geforce 2 z chłodzeniem pasywnym i z tego co pamiętam Gta 3 nieco przycinało…, stąd moje pytanie.

A oto nasz mały bohater:

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam !

ad. 3. Połączyli się z HP w 2002 i wygaszono markę w 2013.

W przypadku napędów ATA jest potrzebne odpowiednie skonfigurowanie zworek. MASTER/SLAVE/AUTO. Jeden napęd zworka na Master drugi na Slave. Zworki są obok gnizada ATA (szeroka tasma) z tyłu napędu CD/DVD. Sprawdź pojedyńczo czy wykrywa napęd jak wykrywa każdy to problem z zworkami. Jak tylko jeden to pewnie napęd uszkodzony.

1 polubienie

Już to próbowałem. Początkowo DVDRW na zworce MA (master), potem CS i dupa. Dysk HDD jest na Slave

Robią jeszcze laptopy z logo Compaq. Dawno nie widziałem ale te co widziałem to były jeszcze kilkuletnie. Generalnie nazwa compaq to połaczenie compalibility and quality. Ma w piwnicy desktopa Compaq Pentium I 166 Mhz, wygrałem kiedyś na jakimś szkoleniu technicznym compaqa z 20 lat temu.

A jak to było z tymi taśmami ?

Pod starczy sprzęt należy zakupić max 40 PIN’ową ? / Skąd mam wiedzieć czy ta obecna jest 60 lub 80 PIN’owa. Wystarczy policzyć :slight_smile: ?

Na oddzielnych tasmach/kanałach ata lepiej robić czyli dyski hdd na jednym kanale napędy na drugim. Widzi ci jakikolwiek napęd DVD jak tylko jedną taśmą podłaczysz do PCB ?

O takiej, oddzielnej konfiguracji jeszcze nie myślałem. Wszystko jest podpięte razem pod jedną taśmę IDE - ATA (napęd dvd & dysk).

Rozumiem, że powinienem dokupić nową taśmę, tylko czy zwracać uwagę na ilość pinów w taśmie ?

taśmy 40 pin oferowały transfer chyba ATA 33 się to zwało, a 80 pin do ATA 133. 40 czy 80 PIN nie ma znaczenia różni się tylko transferem i czy doprze wtykasz kabelek ? czerwony kabelek na taśmie ATA ma być przy złączu zasilania, na płycie się nie pomylisz bo jest wcięcie.

Rozumiem, zapewne jest kompatybilność wsteczna w razie wypadku.

Nie wiedziałem, że kolor ma znaczenie. Z tego co pamiętam są dwa kolory czarne i jeden niebieski. Ten niebieski podpiąłem pod płytę, resztę pod napęd i dysk

taśma 40 pin ma grubsze kabelki a 80 cieńsze :slight_smile: te dodatkowe to ekran, ilość pinów w złączu jest taka sama. Jak jesteś w Lublina to ci go zbadam gratis tylko nasłuchasz się ciekawostek o retro złomach dużo :slight_smile:

Win XP - 120GB SSD SATA (po użyciu przejściówki).
Win 98/ME - karta pamięci CF lub SD.

Zmieniła się w HP

Czy starsze karty graficzne również miały problem z temperaturami. Mam tam Geforce 2

Zależy od konkretnego modelu, GF2 w wersji MX chyba nie pozwalał na płynne granie w GTA3 na wysokich ustawieniach.

HDD w starych miały pewne ograniczenia do 32GB już nie pamiętam który chipset. Ale jak masz taki CPU to 40/80 GB zadziała. Ciężko tylko kupić sprawny dysk ATA teraz.Możesz zastąpić kartą CF przez przelotkę. Na takim sprzęcie to DOS/W95/98/W2000 będzie znakomicie działał.XP Też tylko pewnie płyta max 256MB obsługuje. Jak możesz podaj model tego compaqa, z tyłu powiniem być dokładny model lub P/N, lub zrób zdjęcie zabliczki znamionowej.

GF2 MX to kastrat, najlepsza z tej serii to GF 3 TI lub moj faforyt co kiedys posiadałem GF4 TI4200, różnica pomiędzy MX a pełną wersją ogromna. Na Athlonie 1Ghz i GF 4TI 4200 spokojnie w pierwszego FARCRY grałem na full call of duty, medal of honor AA.

Czy to ma jakieś przełożenie na jakośc / trwałość materiału :slight_smile: ?

Lublin to drugi koniec Polski z mojej perspektywy, ale pisz tutaj śmiało. Chętnie poczytam.

Nie wolno przejściówki to ma być retro style…

Gwałcisz przeszłość używając takich rzeczy. Nie rób tego.

Jeśli chodzi o RAM to mam tam ok, 560 MB SD-RAM’u, ale wczytuje się post procedure z pół minuty :slight_smile:

Wyjechałeś za daleko o jakieś 5 lat. Ten komputer zadziała na gierki z max 2001 roku, może 2002.

Nie ma sensu używania nośników z epoki, są zawodne, głośne, powolne.
Współczesna karta SD nie dość że potrafi być szybsza i bardziej niezawodne, to i czasami jest tańsza niż używany hdd.

Można sobie przygotować karty z różnymi systemami i wymieniać w ciągu kilku sekund. 5 sekund i z PC Win98SE robisz Win95 lub PC-DOSa.

Nie ma sensu również inwestowanie w retro PC, kiedy za sumę poniesionych kosztów kupisz 8 GB nowej pamięci RAM.

, są zawodne, głośne, powolne.
I używane zapewne :slight_smile:

Tak, ale wtedy to nie jest retro. Równie dobrze mógł bym odpalić win xp w Virtual Box’ie.

Najlepiej szukać starych części po znajomych i czasami na giełdach staroci.
Na portalach aukcyjnych i ogłoszeniowych ceny potrafią powalać, i często są to zakupy kota w worku.

Wciąż jest, a odpowiedni adapter można fajnie ukryć w obudowie.
Przy ograniczonym miejscu virtualbox/vmware wcale nie jest złym pomysłem, zwłaszcza że można emulować np. infrastrukturę z epoki (np. lokalną sieć z kilkoma stacjami xp i AD czy W98 + samba).

Compaq to HP a i to dawno i nieprawda, tzn. o ile HP przeją go i przez kilka lat nawet jeszcze wydawał kompy w tej marce, to się zwinął z nią i od co najmniej kilku lat nie ma już marki compaq (co najwyżej sterowniki i jakaś gwarancja)

Faktycznie “mały” bohater :wink:

Nie wolno używać tych nazw gdyż szerzą rasizm!