Witam, kolega zakupił komputer i ma problem z ramami, tzn BIOS widzi 3407872k pamięci (3328 MB) zamiast 4GB, według instrukcji jego płyta obsługuje 4GB ram. Wiem, że na niektórych płytach głównych jest opcja Memory Remap Hole, ale u kolegi brak :? szukaliśmy na forum, owszem były podobne problemy, ale żadne rozwiązanie nie pasuje, google też się obraziły Może ktoś z was pomoże, bo kolega się chyba zabije jego konfig:
plyta: gigabyte GA-945p-DS3 (rev 2.0)
C2D e6420
pamieć Kingmax DDR2 2x 2GB PC667
zas. ModeCom FEEL-400ATX
graf 7300 GT (ze starego kompa, nowej jeszcze nie kupił)
Mi chodzi o bios a nie system. I jeszcze powiem ze system 32 bitowy adresuje 4 gb pamieci minus cache i pam grafy to wiem. Czyli na 32 bitowym powinno byc 4096- 4mb(cache proca)-256mb(grafy)-16(dysku), ale ja niechce sie tu zaglebiac w mozliwosci 32 i 64 bitowego systemu, tylko chce sie dowiedziec jak pomoc koledze
Zmienilismy na fail-safe defaultz, pozniej optimized i nic. Sciagnelismy open suse x64, nagralismy na inny dysk, bo cos pisalo ze 64 i 32 nie moga byc na jednym dysku, i tak jak myslalem dalej 3327mb. Co robic?
Bios zresetowany i nic. Cpu z pokazuje 2gb w jednym slocie i 2gb w drugim heh. Ale bios twardy jest i nie pozwoli na wykorzystanie wiecej niz sam pokazuje(a to c@$@#) upgrade biosa hmm, pozniej jak nic innego nie pomoze
Kazdą kość osobno wykrywa po 2gb, sprawdzalismy, bo z poczatku myslelismy, ze ktoras jest uszkodzona. Na stronie gigabyta jest napisane ‘supports up to 4 gb’ to znaczy ze obsluguje ponad 4gb? Wtedy teoria 4x1gb tez odpada, chociaz jestem pewien ze 2x2 tez jest okej
F1 troche stwardniał. udało mu sie pozyczyc upsa(koledze)na wrzesien, wiec bedziemy robic update, tylko jeszcze tego przez windowsa nie robilem, a on nie ma fdd :o