Bios nie wykrywa całej pamięci RAM

Witam, kolega zakupił komputer i ma problem z ramami, tzn BIOS widzi 3407872k pamięci (3328 MB) zamiast 4GB, według instrukcji jego płyta obsługuje 4GB ram. Wiem, że na niektórych płytach głównych jest opcja Memory Remap Hole, ale u kolegi brak :? szukaliśmy na forum, owszem były podobne problemy, ale żadne rozwiązanie nie pasuje, google też się obraziły :frowning: Może ktoś z was pomoże, bo kolega się chyba zabije :smiley: jego konfig:

plyta: gigabyte GA-945p-DS3 (rev 2.0)

C2D e6420

pamieć Kingmax DDR2 2x 2GB PC667

zas. ModeCom FEEL-400ATX

graf 7300 GT (ze starego kompa, nowej jeszcze nie kupił)

Gdzie bios wskazuje taką ilość ramu? Na pierwszym ekranie POST?

Jaki system?

a jest przypadkiem tak że system tyle wykrywa a nie BIOS ??

Jak system jest 32 bitowy to nie ma co się dziwić, że wykrywa mniejszą ilość ramu niż jest w rzeczywistości.

Jaki masz system, dokładniej ilu bitowy. Wersje 32bitowe widzą tylko 3,25GB RAM i nic z tym nie zrobisz.

Żeby wykryło 4GB musisz kupić system 64bitowy.

poza tym może twój kolega ma procesor 32 bitowy i dlatego tyle wykrywa

Mi chodzi o bios a nie system. I jeszcze powiem ze system 32 bitowy adresuje 4 gb pamieci minus cache i pam grafy to wiem. Czyli na 32 bitowym powinno byc 4096- 4mb(cache proca)-256mb(grafy)-16(dysku), ale ja niechce sie tu zaglebiac w mozliwosci 32 i 64 bitowego systemu, tylko chce sie dowiedziec jak pomoc koledze

jesli ma procesor 32 bitowy to mu nie pomożesz a jeśli tylko system to niech kupi viste 64 bitową lub zainstaluje linuxa

Procesor core 2 duo to raczej jest i 64 i 32

Ale to chyba cos w biosie zle ma ustawione.

no fakt sorry nie zauważyłem więc musi zainstalować system 64-bitowy

Oj! Egrh system chyba niewykryje wiecej ramu niz mu bios powie, moze ktos wie co z tym zrobic?

może reset ustawień BIOS’u coś da

PS. doradź koledze zmianę zasilacza

zacznij od resetu biosu zworką. Zatkualizuj również BIOS do najnowszej wersji.

Gdzie BIOS pokazuje ilość pamięci? Na ekranie post? Ile ramu pokazuje system (sprawdź programem CPU-z).

Zmienilismy na fail-safe defaultz, pozniej optimized i nic. Sciagnelismy open suse x64, nagralismy na inny dysk, bo cos pisalo ze 64 i 32 nie moga byc na jednym dysku, i tak jak myslalem dalej 3327mb. Co robic?

Bios zresetowany i nic. Cpu z pokazuje 2gb w jednym slocie i 2gb w drugim heh. Ale bios twardy jest i nie pozwoli na wykorzystanie wiecej niz sam pokazuje(a to c@$@#) upgrade biosa hmm, pozniej jak nic innego nie pomoze

może problem jest w tym że ma 4 banki na pamięci ram i może każdy obsługuje max 1GB a on ma 2x2GB i może tu jest problem

Kazdą kość osobno wykrywa po 2gb, sprawdzalismy, bo z poczatku myslelismy, ze ktoras jest uszkodzona. Na stronie gigabyta jest napisane ‘supports up to 4 gb’ to znaczy ze obsluguje ponad 4gb? Wtedy teoria 4x1gb tez odpada, chociaz jestem pewien ze 2x2 tez jest okej

A świeży ten bios chociaż?

F1 :stuck_out_tongue: troche stwardniał. udało mu sie pozyczyc upsa(koledze)na wrzesien, wiec bedziemy robic update, tylko jeszcze tego przez windowsa nie robilem, a on nie ma fdd :o

tu masz podane jak zaktualizować BIOS z poziomu systemu operacyjnego