BIOS zatrzymuje się na czytaniu pamięci ram


(Montarowiec) #1

Witam!

Mam problemy z zatrzymujące sie bios'em na pamięci ram,

wygląda to tak:

włączam komputer 

na górze pokazuje wersje BIOS'u

pokazuje procesor

(tu sie zatrzymuje)

 

restartuje komputer 

na górze pokazuje wersje BIOS'u

pokazuje procesor

pokazuje pamięć ram

sprawdza kontroler sata (ide)

po czym sprawdza ahci

dalej komputer działa normalnie

czasami jeżeli np. windows

poprosi o zrestartowanie komputera w

celu zainstalowania 

aktualizacji

włącza sie komputer

i pokazuje tylko wersje biosu

dalej nic

czasami jak sie poczeka z 30

sekund to podziała ale zazwyczaj

trzeba restartować komputer

czasami trzeba restartować komputer 4 razy,

a czasami odczekać ok. 5 minut 

pamięć sprawdzona memtestem OK 

podczas uruchamiania aida32 wywala bsod 

jak sie wyjmie 1 pamięć ram to komputer

normalnie się włącza ale nie zawsze

jest jakieś 59% szans że normalnie się włącza

specyfikacje mam w sygnaturze


(JNJN) #2

Masz tylko jeden moduł pamięci 4 GB?

 

Reset biosu baterią robiłeś i ponowne jego ustawienie i zapisanie Save?


(Montarowiec) #3

mam 2 x 2gb goodram 600 mhz, z baterią biosa sprawdzę nie długo, robiłem gdyby coś CLEAR_CMOS nie miałem tego jumper’a więc śrubokrętem dotknąłem dwóch styków, to i tak nic nie zmieniło,  nie widzę też wypchniętych kondensatorów na płycie głównej, widziałem tylko 1 który miał na górze coś brudnego takie białe ale to chyba jakiś bród.

chyba  że to winna zasilacza, (przeżyl 2 razy zniszczenie mobo(GA-H55M-52H)(teraz komputer jest  ustawiony na trzeciej (GA-q57m-s2h))


(JNJN) #4

No to sprawdź wszystko dokładnie.

 

I reset biosu rób przez wyjęcie baterii na 10 minut.

 

Jeśli gniazdo do resetu biosu masz trzy pinowe, ma być założona zworka do normalnej pracy - sprawdź w opisie płyty położenie zworki.


(Montarowiec) #5

zworki czego? cmos?


(system) #6

Tak! CLR_CMOS. Tam nie ma żadnej zworki! Trzeba zewrzeć dwa piny czymkolwiek metalowym na parę sekund, ale po odłączeniu kabla komputera od sieci 230V. Potem, podczas pierwszego startu zatrzymać rozruch na BIOSie i ustawić w nim (wybrać) pozycję " Load Optymized Dafaults" > Enter , potwierdzić i restart aż do uruchomienia systemu.


(Montarowiec) #7

jak tak zrobie to nadal mam robić reset bios’u?

a co jeżeli w zasilaczu komputera jest kopalnia kurzu?

(nie czyszczony od 2010)


(system) #8

To, co Ci proponuję jest właśnie resetem BIOSu! Tę “kopalnię kurzu”, rzecz jasna, należałoby usunąć :slight_smile:

Jeśli reset BIOSu (zwarciem pinów CLR_CMOS lub wyjęciem baterii, albo jedno i drugie) nic nie da, to faktycznie podpadnięty pozostaje zasilacz, pamięci RAM (próbuj z jedna pamięcią!) lub niestety płyta główna a nawet procesor.


(Montarowiec) #9

nie wiem jak się zabrać do zasilacza, jak będę już w środku zasilacza to mam wyjść na dwór? i wyjąć porostu palcami czy skompresowanym powietrzem?

czyli CLR_CMOS to jest też czyszczenie BIOS’u?


(system) #10

Tak! Można i tak nazwać. “Czyszczenie (clearing) BIOSu”, czyli przywrócenie ustawień firmowych dla danej płyty głównej.

Zasilacz otwórz i wyciągnij kurz pobieżnie odkurzaczem z małą szczotką. Potem odkręć wentylator, oczyść go, odklej naklejkę, wyjmij igłą zaślepkę osi, wpuść tam kroplę oleju silnikowego samochodowego i złóż wszystko do kupy. Odkurzanie wykonuj ostrożnie, zwracając uwagę przy okazji, czy nie ma tam uszkodzeń i “wypuczonych” kondensatorów. Na koniec możesz tam dmuchnąć sprężonym powietrzem, ale… nie w mieszkaniu :-)  


(Montarowiec) #11

bardzo trzeba czyścić ten zasilacz? znając mnie upadną mi gdzieś śrubki, zrobię ten CLR_CMOS jeżeli to nie pomoże to czyszczę zasilacz, nie jestem pewien ale chyba zasilacz jest uszkodzony po 2 burzach (2 płyt głównych),na co mam zwracać podczas robienia CLR_CMOS?


(bachus) #12

Nie zgubić zworki.


(system) #13

Nie bardzo! Wyciągnij odkurzaczem kurz, potem dmuchnij i wsio. Oś wentylatora zawsze warto nasmarować. Śrubek tam dużo nie ma. Chyba osiem. Podczas CLR_CMOS wyjmij przewód z gniazdka 230V i tyle. Resztę opisałem wyżej. Powodzenia! 

Tam nie ma żadnej zworki! Proszę czytać posty poprzednie.


(bachus) #14

Ja najczęściej wyłączam przyciskiem (aby zasilanie nie szło na MB), jednak wtyczkę zostawiam podłączoną, aby komputer był uziemiony.


(Montarowiec) #15

mogę przyłożyć odkurzacz do zasilacza :?


(bachus) #16

Możesz, ale z reguły powinno się wydmuchiwać (a nie wciągać powietrze) przy czyszczeniu komputera. Jak masz odkurzacz starego typu, to wystarczy przełożyć rurę na drugą stronę :wink: Nie baw się za bardzo - wentylator śmiesznie się kręci przy przepływie powietrza, ale też przy okazji generuje prąd.

Swoją drogą - zanim zrobisz rozwałkę - odepnij zasilanie albo kabel danych od dysku twardego i wtedy sprawdź, czy komputer zatrzymuje się na POST.


(system) #17

Niczego nie masz wyjmować! Dmuchnij mu powietrzem i wsio. Drugi raz powtarzam! Tak, CLR_CMOS to jest “czyszczenie” BIOSu.


(Montarowiec) #18

czyli że dmuchnąć tam powietrzem kurz się rozbije i wyleci?

a jakbym wziął odkurzacz i od tyło zasilacza (koło miejsca gdzie się wpina kabel 230v) wyssać kurz 

na minimalnym zassaniu? to by było dobrze?


(bachus) #19

Nie bierz odkurzacza od tyłu na minimalnym zassaniu, brzmi dwuznacznie. Dostałeś proste instrukcje:

  • przywrócić ustawienia fabryczne BIOSu (szyczenie zworką, jak w instrukcji),

  • spróbować odpiąć dysk twardy i wtedy uruchomić komputer (takie “zatrzymanie” często oznacza uszkodzenie dysku twardego, lub kontrolera na płycie,

  • na upartego możesz wyczyścić ten zasilacz: najlepiej nie od zewnątrz, ale od tego wlotowego otworu wdmuchać powietrze, alby stroną z wentylatorem wyszedł kruz. Najlepiej by było wykręcić cztery śrubki (zdemontować zasilacz), następnie zdjąć pokrywę zasilacza (też pewnie ze 4) i odkurzycz np. pędzelkiem).


(Montarowiec) #20

wiem że to na pewno nie jest winna dysku twardego, ponieważ, w innym temacie okazało sie że dysk twardy seagate ma zrelokowane sektory więc kupiłem nowy dysk twrady wester digital caviary blue i z nim jest taki sam problem ale jak uruchomiłem windows’a z starego dysku twradego sprawdziłem stan nowego wyszystko jest dobrze

myślę że to chyba pamięci ram sie popsuły ale w taki sposób że tego nie widać, sprawdzę jedną rzecz i napisze(przełożę pamięć ram w inne miejsca),

jak już pisałem czsami gdy windows chce aby zrestarować  komputer to sie zatrzumje na wersji bios’u

wie ktoś czy zasilacze firmy chieftec to czrana lista?