Błąd w uruchomieniu zapory i aktualizacji systemu


(RexTyran) #1

Witam , jak widać mam problem z uruchomieniem Zapory Windows i z aktualizacją systemu
próbowałem wielu rzeczy, od resetowaniu usług zapory i update po narzędzia naprawcze microsoft .
Problem zaczął się po tym jak zainstalowałem najnowsza aktualizację oprogramowania systemu do wersji 1703.
Wyczytałem gdzieś że mogą pomóc mi klucze rejestru o nazwach BFE.reg / MpsSvc.reg / mpsdrv.reg / SharedAccess.reg ale nie mogę ich zdobyć dla windowsa 10 .
da się to jakoś naprawić ? słyszał ktoś o podobnym problemie? pozdrawiam.


(FadeMind) #2

Na początek:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/17613/automatically-diagnose-and-fix-problems-with-windows-firewall


(RexTyran) #3

używałem już , wyskakują takie błedy


(Seba228215) #4

Zainstaluj testową wersję jakiegoś pakietu internet security i sprawdź czy też będzie krzyczeć o błędach. Wtedy sprawdzimy czy tylko problem jest systemowy. Choć poleciłbym zgrać zdjęcia, muzykę, etc na jakiś nośnik i reset ustawień do fabrycznych z usunięciem plików użytkownika. Byłby to szybszy sposób. Czasami są to efekty upgrade kompilacji niższej na wyższą lub jakiś błąd systemowy. Jeszcze cmd jako admin sfc /scannow .


(FadeMind) #5

Uruchom PowerShell jako administrator i sprawdź spójność systemu:

sfc /scannow

(Seba228215) #6

W cmd też można :slight_smile:


(RexTyran) #7

po skanie


(Seba228215) #8

Sprawdź jakiś pakiet internet security trial czy też są problemy z zaporą pakietu av firmy trzeciej. Czy tylko systemowo. Ale wydaje mi się, że sugestia o resecie ustawień fabrycznych byłaby tu najlepsza.


(RexTyran) #9

ehh tego się obawiałem , zainstaluję i sprawdzę

edit: nie mogę zainstalować żadnego z oprogramowań zabezpieczająych komunikat dotyczy błędu usługi : podstawowego aparatu filtrowania , nie mogę też jej uruchomić , wyskakuje błąd


(Seba228215) #10

Z innego forum :
"

START >>URUCHOM >>wybierz (lub wpisz): services.msc >znajdź: Podstawowy aparat filtrowania >po lewej kliknij na: Uruchom ponownie.
Usługa powinna mieć ustawienie uruchamiania: automatycznie."

Może ponowne uruchomienie pomoże.


(RexTyran) #11

brak możliwości wybrania opcji "uruchom ponownie"
przynajmniej wiemy gdzie leży tutaj problem


(Seba228215) #12

Teraz zadam pytanie. Bo ewidentnie nie masz uprawnień. Działasz na koncie admin czy zwykły user ? Miałeś chwilę wcześniej jakąś infekcję ?


(RexTyran) #13

nie zmieniałem nic w uprawnieniach , nie wiem jak moge to sprawdzić , wszystkie infekcje jakie miałem odrazu usuwałem poprzez defendera , zazwyczaj starałem sie też mieć go zaktualizowanego , tak jak mówiłem błąd pojawił się zaraz po aktualizacji systemu windows na najnowsza wersje 1703


(Seba228215) #14

Panel sterowania i konta użytkowników. I tam zobaczysz czy aktualnie masz uprawnienia , w sensie czy jesteś na koncie z uprawnieniami administratora.


(RexTyran) #15

sprawdziłem za pomoca cmd


(RexTyran) #17

kliknąłem zmień typ swojego konta i mam takie ustawienia , zmienić na administrator?


nawet gdybym chciał zmienić to opcja zmiany nie wyświetla się… wchodzimy w coraz głębszy labirynt widzę heh


(Seba228215) #18

W panelu sterowania konta użytkowników weź wybierz inne konto i powinieneś mieć aktywne swoje, gość wyłączony i powinno być też administrator. Powinieneś wejść w jakieś konto administratora. O ile jest i nie chronione hasłem. A na adminie powinno działać.


(RexTyran) #19

z konta administratora również nie wyświetla się opcja ponownego administratora


(RexTyran) #20

Tylko dlaczego nawet z konta administratora nie mogę zmienić typu konta którego używam w standardzie


(Seba228215) #21

Bo z konta admina masz już admin i możesz tylko zmienić na standardowy user. Czy z konta admina wziąłeś uruchomiłeś usługę tego aparatu filtrowania ponownie ?