Blue Screen który często się powtarza


(Josiok15) #1

Mam taki problem, przesiadłem się w końcu z Windowsa XP 32bit na Viste Ultimate 64 bit i jest wszystko ok, oprócz niebieskiego ekranu który czasem się zrobi w czasie grania lub jak w tym przypadku który mnie już totalnie zdenerwował - po uruchomieniu systemu.

Prosił bym o jakaś pomoc odnośnie tego problemu.

Podpis problemu:

  Nazwa zdarzenia problemu:	BlueScreen

  Wersja systemu operacyjnego:	6.0.6001.2.1.0.256.1

  Identyfikator ustawień regionalnych:	1045


Dodatkowe informacje o problemie:

  BCCode:	101

  BCP1:	0000000000000040

  BCP2:	0000000000000000

  BCP3:	FFFFFA6001963180

  BCP4:	0000000000000002

  OS Version:	6_0_6001

  Service Pack:	1_0

  Product:	256_1


Pliki pomagające opisać problem:

  C:\Windows\Minidump\Mini011209-01.dmp

  C:\Users\Karolek\AppData\Local\Temp\WER-31812-0.sysdata.xml

  C:\Users\Karolek\AppData\Local\Temp\WERC0A0.tmp.version.txt


Przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji:

  http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=50163&clcid=0x0415

(Cosik Ktosik) #2

Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP. Zrób to wg tej instrukcji :arrow: Czytanie DMP

Podaj raport na forum wg tych zasad :arrow: viewtopic.php?f=16&t=253052

Sprawdź teraz, czy są jakieś pliki DMP (powinien być C:\Windows\Minidump\Mini011209-01.dmp ).


(Josiok15) #3

Problem bluescreen z dziś: http://www.wklej.org/id/38395/

z wczoraj: http://www.wklej.org/id/38397/


(Cosik Ktosik) #4

Błąd 0x000000EA został opisany tutaj: BSODy. Uaktualnij sterownik od karty graficznej oraz koniecznie zainstaluj najnowszy DirectX

Co do dzisiejszego błędu. Nie Masz przypadkiem podkręconego procesora?


(Josiok15) #5

Tak mam podkręcony procesor 2.4 @ 2.7 GHz przecież to jest nic.

Mam też podkręconą kartę graficzną, ale już powróciłem do standardu.

Sterowniki do karty graficznej są najnowsze tak samo jak i DirectX.


(Cosik Ktosik) #6

Nastąpił błąd procesora, stąd moje pytanie. Może i nic, ale jednak. No chyba, że załapałeś się na sławny błąd w procesorach AMD (pierwszych Phenomach)

DirectX przeinstaluj na nowo.


(Josiok15) #7

a co to za błąd sławny w Phenomach?

Jak odinstalować i zainstalować DirectX ponownie? nie mam takiej opcji żeby go odinstalować :slight_smile:


(Cosik Ktosik) #8

OK, przecież Ty Masz Vistę, więc z DirectX dajmy sobie spokój.

Chodzi o błąd TLB: http://www.frazpc.pl/news/19572-Phenom_ ... _wydajnosc


(Josiok15) #9

Nie to raczej nie to. Mam 3 rdzenie nie 4 :slight_smile: błąd na Win XP nigdy nie występował a po przesiadce na Win Vista 64 bit z przymusu ponieważ mam 4GB ram.. zaczął się taki blue screen pokazywać raz na dzień.


(Cosik Ktosik) #10

To podaj jeszcze pozostałe raporty odczytane z plików DMP (np z tygodnia).


(Josiok15) #11

jak na razie tylko wczoraj i dziś się pokazał blue screen zobacze czy jutro takie coś się zdarzy, jeżeli tak to dołączę taki raport.

-- Dodane 14.01.2009 (Śr) 12:59 --

Wczoraj byłem tylko wieczorem na kompie i nic się nie działo, z kolei właśnie przed chwilą gdy włączyłem komputer na dzień dobry pierwszy blue screen: http://www.wklej.org/id/39059/

po resecie kolejny chyba taki sam. : http://www.wklej.org/id/39062/

po prostu szlak trafia człowieka. Nie można nawet normalnie pracować na komputerze. ;/

-- Dodane 14.01.2009 (Śr) 13:40 --

Ale jaja... po analizie wygląda to tak: http://www.wklej.org/id/39077/ i co teraz? wina blue screenów leży po stronie explorer.exe


(Slawek Brzozowski) #12

Mam podobny problem. Od dwóch kilku dni pojawia mi się BlueScreen chwilę po uruchomieniu systemu. Mam Viste Home Premium SP1 64 bit/AMD Phenom 9750 x4/Radeon HD 3200

Przywrócenie systemu nie pomogło. Ponowna instalacja systemu i sterowników karty graficznej też nic - po godzinie BlueScreen znów się pojawił. Nie pojawia się w trybie awaryjnym.

Chciałem odczytać plik DMP według instrukcji, które wskazał cosik_ktosik, zainstalowałem więc WinDbg (64-bit Native x64 version 6.10.3.233), a następnie (Windows Vista SP1 RTM and Windows Server 2008 RTM x64 retail symbols, all languages) w katalogu C:\symbols\ ale przy próbach wykonania raportu pojawia mi się coś takiego http://www.wklej.org/hash/b545d7907d/ - chyba nie jest to odpowiedni raport???

Pomóżcie proszę bo jestem trochę zielony w tym temacie i nie wiem co robić #-o

dodaje jeszcze raport po kliknięciu na Use !analyze -v to get detailed debugging information.

http://www.wklej.org/id/40822/


(Josiok15) #13

Przeskanuj programem Malwerbytes : http://forum.hotfix.pl/viewtopic.php?f=42&t=146 oraz jakimś skanerem online

Mi pomogło to i wyleczyło komputer z wszelkich problemów, obyło się bez ponownej instalacji Visty na szczęście i wszystko działa tak jak powinno, coś w rejestrze okazało się, że broi więc zalecam Ci przeskanować tym co ci podałem.


(Slawek Brzozowski) #14

Oki. Zaraz zabiorę się do roboty...

-- Dodane 18.01.2009 (N) 17:23 --

Czy przed zainstalowaniem lub skanowaniem Malwerbytes powinienem wyłączyć antywirusa? Mam Avast.

PS. Zauważyłem dopiero, że w trybie awaryjnym avast nie jest włączony :wink:


(Josiok15) #15

nie musisz wyłączać choć możesz dla pewności. skanuj i mów co i jak :slight_smile:


(Slawek Brzozowski) #16

Poszło...

Był skur... taki sam jak w Twoim opisie użycia programu http://www.wklej.org/id/41135/

Po tej robocie uruchomiłem normalnie i na razie wszystko OK :smiley:

DUŻE DZIĘKI 8)

Teraz - dla pewności - przeskanuję jeszcze online

Szacuneczek =D>

-- Dodane 18.01.2009 (N) 21:06 --

Właśnie po raz kolejny wyskoczył mi BlueScreen :expressionless: czyli temat wciąż aktualny

Raport ostatniego błędu http://www.wklej.org/id/41230/

-- Dodane 18.01.2009 (N) 21:47 --

czyli najprawdopodobniej mam uszkodzony plik ntoskrnl.exe

Może mi ktoś wyjaśnić jak podmienić go z płyty w Viście - tylko każdy ruch po kolei proszę :wink:


(Josiok15) #17

w tym raporcie nie ma nawet napisane który proces odpowiadał za ten błąd.. i ciężko w sumie mi powiedzieć co to takiego.

przeczytaj punkt 1a. Opcja dla posiadaczy stałego łącza oraz dla zaawansowanych użytkowników. w tym artykule: http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=17 zrób tak jak trzeba, chwile to będzie trwało, dłużej będzie czytał ten plik ale będzie wszystko jasne, który proces odpowiadał za ten blue screen.


(Slawek Brzozowski) #18

Chciałem ponownie naprawić system za pomocą CD instalacyjnego wyskoczył mi komunikat z błędem "brak menadżera rozruchu lub jest uszkodzony" #-o

Ponowna instalacja systemu i format dysku C udały się dopiero za drugim razem.

Po postawieniu systemu bluescrenn wyskoczył mi w trakcie instalowania sterowników do płyty głównej... (kod 1000007e), potem po zainstalowaniu (kod 1a) i tak od nowa...


(Josiok15) #19

ciężko mi powiedzieć co jest grane.. wcześniej miałeś windowsa xp ? przypuszczam że viste masz oryginalną ;> to nie powinno takich błędów być..

ja nie znam odpowiedzi na te blue screeny.

chociaż powiedz jaki masz zasilacz..? może brak odpowiedniego napięcia i stabilność traci a potem blue screeny to norma..


(Slawek Brzozowski) #20

Vista oczywiście oryginalna, postawiona od początku na nowym kompie. Zasilacz raczej nie - Chieftec GPS-550AB-A 550W

Dodam jeszcze, że przez 5 miesięcy od uruchomienia nie było żadnych problemów.