Bluescreen po uszkodzeniu z jednej kości RAM

Witam, jakiś czas temu jedna z kości ram poszła w piach (prawdopodobnie się spaliła), od tego czasu w różnych wybranych momentach komputer potrafi mi się zresetować, bez powodu, sprawdzałem pliki minidump lecz nic konkretnego z nich nie wywnioskowałem, komputer w podpisie, temperatury w normie.

5a9e8744ec248.jpg

Podaj jeśli pamiętasz te numery błędów lub komunikaty stop. Pamięć testowałeś programem diagnostycznym Memtest 86?

Na tym zrzucie ekranu jest przy napięciu +12V zbyt duża odchyłka,możliwe że program źle pokazuje napięcie.

Tak speed fan przekłamuje mi +12 jakby była taka wartość to komputer by zapewne nie odpalił. Niestety nie pamiętam kodu błędu, chyba że można go odczytać w minidumpie to wtedy podam.

Co do okreslenia błędu zapisanego w folderze w Minidump jak coś jest w środku to zainstaluj szukanie-przyczyny-bsod-pomoca-bluescreenview-t376739.html

a potem mozna szukać w google nazwy kodu błedu czy pliku wskazanego przez program powodujący problem czy też wrzucić na forum i ktoś może będzie wiedział.

Na speed fan to już nie jeden pisał że przeklamuje napięcia i nawet nieraz temperatury to można zainstalować HWMonitor czy HWiNFO bardziej rozbudowany i porównać.

Jeśli tam będzie ten kod to możesz podać,to może być np takie oznaczenie 0x1A.

Jeśli chcesz sam poszukać to wpisz błędy systemu Windows i znajdziesz na dwa sposoby po nazwie błędu lub po numerze błędu stop.

Ok więc tak

Numer 1

==================================================

Dump File : 092612-16302-01.dmp

Crash Time : 2012-09-26 00:22:11

Bug Check String : ATTEMPTED_EXECUTE_OF_NOEXECUTE_MEMORY

Bug Check Code : 0x000000fc

Parameter 1 : fffff880`0531c1d8

Parameter 2 : 80000001`2751a121

Parameter 3 : fffff880`02f22370

Parameter 4 : 00000000`00000000

Caused By Driver : ataport.SYS

Caused By Address : ataport.SYS+b9fa

File Description : 

Product Name : 

Company : 

File Version : 

Processor : x64

Crash Address : ntoskrnl.exe+7f1c0

Stack Address 1 : 

Stack Address 2 : 

Stack Address 3 : 

Computer Name : 

Full Path : C:\Windows\Minidump\092612-16302-01.dmp

Processors Count : 2

Major Version : 15

Minor Version : 7601

Dump File Size : 315 912

Numer 2

Dump File : 092612-16411-01.dmp

Crash Time : 2012-09-26 20:09:16

Bug Check String : 

Bug Check Code : 0x00000124

Parameter 1 : 00000000`00000000

Parameter 2 : fffffa80`04c14038

Parameter 3 : 00000000`b265c000

Parameter 4 : 00000000`00000175

Caused By Driver : hal.dll

Caused By Address : hal.dll+12a3b

File Description : 

Product Name : 

Company : 

File Version : 

Processor : x64

Crash Address : ntoskrnl.exe+7f1c0

Stack Address 1 : 

Stack Address 2 : 

Stack Address 3 : 

Computer Name : 

Full Path : C:\Windows\Minidump\092612-16411-01.dmp

Processors Count : 2

Major Version : 15

Minor Version : 7601

Dump File Size : 275 280

A tak na screenie

329b7665ff96e.jpg

41cfe99ec6f36.jpg

Totalnie się nie znam więc prosił bym o pomoc.

Pierwszy błąd związany będzie ze sterownikami. W Menadżer wydajności zobacz z jakim sterownikiem jest problem,można go zaktualizować.

Natomiast drugi błąd 0x124 dotyczy obsługi przez system urządzeń PCI Express. Tu również winne mogą być sterowniki od karty graficznej lub dźwiękowej. Co do karty graficznej to również można przeinstalować sterowniki.

Nigdy nie miałem żadnego bluescreena, odpalę sobie memtesta bo mam na płytce, może to powodować druga uszkodzona kość?

Może powodować. Zapuść test przynajmniej na kilkanaście minut.

Mem test po ponad 4 godzinach nic nie wykazał.

W jaki sposób sprawdzałeś pamięć?

Trzeba pamiętać, że pamięć należy sprawdzać w ten sposób, że zostawiamy w komputerze jedną kość pamięci i uruchamiamy test. Potem wyjmujemy pierwszą kość pamięci i wkładamy kolejną kość pamięci i uruchamiamy test. Czyli każdą kość pamięci sprawdzamy osobno. Inaczej mówiąc, jedna kość pamięci jest w komputerze, a druga na biurku i wykonujemy test. Potem zamieniamy kości miejscami - ta, która dotąd leżała na biurku jest w komputerze, a ta która dotąd była sprawdzana w komputerze leży na biurku. I znowu uruchamiamy test.

Analiza bluescreenów: blue-screen-windows-bit-t491491.html#p3095248 (nie ma znaczenia czy problem dotyczy Windows w wersji 32 czy 64-bitowej) oraz komputer-sie-wylacza-t498828.html#p3137602 W drugim temacie są informacje na temat testowania sprzętu. Sprawdź czy w trybie awaryjnym sa problemy.

Pozdrawiam.

W taki właśnie sposób testowałem, za każdym razem w bluescreenie jest inny błąd, nie wiem czy to pamięć czy coś innego. Nie wydaje mi się żeby to była wina systemu skoro do tej pory wszystko było w porządku.

To znaczy BlueScreeny zaczęły się od tej pory jak ta kość się spaliła. Czy komputer nie był podkręcany i jest cały czas że spowodowało spalenie kości chociaż może takie zepsucie nastąpić na domyślnych ustawieniach. Takie losowe bluesreeny za każdym razem inny błąd to mozna stawiać np. na zasilacz i dobrze było by sprawdzić miernikiem pod obciążeniem i bez ewentualne jak nie ma na razie pod ręką to zobaczyć w biosie jak podaje takie wartości albo zainstalować inny program jak speedfan. Płyta nie ma wypuchłych kondensatorów było po tym kątem sprawdzane jak kość się spaliła.

Może inaczej, na pewno komputer nie był pod żadnym przeciążeniem, nie działał podczas żadnej burzy, ostatnio go czyściłem i po tym czyszczeniu kość poszła. Kondensatory są w porządku. Podkręcany minimalnie, napięcia nie ruszane. Chociaż jeśli chodzi o ram spróbuję podbić w biosie na 1.55V, i wtedy po testuję. Sprawdzę też na jakimś live cd czy nie ma bluescreenów i innych błędów, jeśli będzie ok co dalej?

Przynajmniej naświetliłeś że po czyszczeniu zepsuła się kość a może coś więcej jeśli występują od tej pory te bluescreeny. Mozesz użyć programu OCCT http://www.dobreprogramy.pl/OCCT,Progra … 28567.html do testowania obciążania do wyboru z programu na piorytet obiążenia procesora , grafiki, czy zasilacza gdzie procesor i grafika po trochu obciążone z naciskiem na zasiłkę. I zobaczysz na których z wybranych opcjach będą pojawiać się bluescreeny ale kontrolować i wyłączyć wcześniej jak temperatura będzie już wysoka nawet jak nie będzie restartu czy bluesreena. Można użyć inne programy obiążęniowe procesora, grafiki, pamięci do wyboru z internetu. W tym przypadku czy da się jednoznacznie namierzyć jakie obciążenie powoduje bluescreeny.

Za każdym razem w bluescreenview wyświetla inny błąd raz USBPORT.sys najczęściej ntoskrnl.sys i dxgkrnl.sys, czytałem że to coś z directx może być, przeinstalowywałem niestety nie poszło. Obstawiacie coś sprzętowego czy systemowego?

Dodane 29.09.2012 (So) 19:30

Chyba sytuacja się wyjaśnia, gram w tą samą grę na windowsie xp i przez cały dzień żadnych bluescreenów. Czyli wychodzi na to że windows się sypie.

Dodane 29.09.2012 (So) 19:53

Zbyt szybko się cieszyłem jednak coś sprzętowego. Zaczynam testowanie OCCT.